Οι επικείμενες ψηφοφορίες για το PSI και τα μέτρα που θα περιλαμβάνονται στη νέα δανειακή σύμβαση προκαλούν έντονο προβληματισμό στις τάξεις της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, στην οποία από χθες το πρωί παρουσιάζεται έντονη κινητικότητα

Εν όψει και της κρίσιμης συνεδρίασης της Κ.Ο. του κόμματος το Σάββατο, οι αντιρρήσεις και διαφωνίες που εξέφραζαν -είτε δημόσια είτε παρασκηνιακά- το τελευταίο διάστημα βουλευτές του ΠΑΣΟΚ για ορισμένα από τα μέτρα του νέου οικονομικού προγράμματος και κυρίως για εκείνα που αφορούν σε μειώσεις μισθών και συντάξεων, έλαβαν σήμερα μεγαλύτερες διαστάσεις.

Έτσι, μέσα στο σημερινό κλίμα ραγδαίων πολιτικών εξελίξεων, ήρθε η ηχηρή παραίτηση της Μ. Ξενογιαννακοπούλου από τη θέση της αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, λόγω της αντίθεσής της με συγκεκριμένα μέτρα, καθώς επίσης και η παραίτηση του βουλευτή Άρτας Π. Στασινού από τη βουλευτική του έδρα. Επιπλέον, τουλάχιστον τρεις βουλευτές ακόμα δήλωσαν με σαφήνεια ότι θα καταψηφίσουν τα μέτρα.

Στο «θερμό κλίμα» που καταγράφεται στο εσωτερικό του κόμματος ήρθε να προστεθεί και η δήλωση της ανεξάρτητης βουλευτή Μ. Αποστολάκη ότι δεν θα υπερψηφίσει το νέο μνημόνιο, αναφέροντας σε δήλωσή της ότι είναι ανυπόστατο πλέον το επιχείρημα ότι η ψήφιση της δανειακής σύμβασης αποτρέπει τη χρεοκοπία της χώρας. Απερίφραστα «όχι» θα πει και ο ανεξάρτητος βουλευτής Γ. Λιάνης.

Οι παραιτήσεις
Ειδικότερα, η κ. Ξενογιαννακοπούλου αιτιολόγησε την παραίτησή της τονίζοντας ότι δεν μπορεί να συνυπογράψει «τα μέτρα που καταλύουν τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και τα εργασιακά δικαιώματα». Στην επιστολή παραίτησής της έκανε λόγο, μεταξύ άλλων, για «απογοήτευση και διάψευση από τη διγλωσσία και την ιδεοληψία που επιδεικνύει η Ευρωπαϊκή Ένωση απέναντι στη κρίση και στις επιλογές που επιχειρεί, μέσω της Τρόικα, να επιβάλλει στη Βουλή και τον ελληνικό λαό».

Λόγω της διαφωνίας του με τα νέα οικονομικά μέτρα παραιτήθηκε το πρωί ο νεοεκλεγείς βουλευτής (εξελέγη το 2009) Π. Στασινός, ο οποίος στην επιστολή παραίτησής του ανέφερε ότι “οι εκβιασμοί της τρόικας και οι ιδεοληπτικές εμμονές σε σκληρά και αντιλαϊκά μέτρα που βαθαίνουν την ύφεση, αυξάνουν την ανεργία και τη φτώχεια και διαρρηγνύουν τον κοινωνικό ιστό της χώρας, βαθιά ανησυχούν και προβληματίζουν».

Ποιοι δηλώνουν ότι θα καταψηφίσουν
Με δηλώσεις τους, οι βουλευτές Γ. Μιχελογιαννάκης, Τσ. Μάντατζη και Χρ. Μαγκούφης εξέφρασαν την πρόθεσή τους να μην ψηφίσουν τη νέα δανειακή σύμβαση.

Συγκεκριμένα, ο κ. Μιχελογιαννάκης δήλωσε ότι δεν θα ψηφίσει τη νέα δανειακή σύμβαση, διευκρινίζοντας ότι αυτή του η απόφαση δεν αλλάζει ακόμη κι αν τεθεί κομματική πειθαρχία.

Ο βουλευτής Τσ. Μάντατζη δήλωσε ότι δεν θα ψηφίσει τα νέα μέτρα, υπογραμμίζοντας ότι «η ηθική και πολιτική μου ακεραιότητα δεν μου επιτρέπουν να ψηφίσω το νέο μνημόνιο, προϊόν της αποτυχίας του πολιτικού συστήματος.

Την απόφασή του να πει «όχι» στα μέτρα ,εξέφρασε και δημόσια (ΝΕΤ) ο βουλευτής Τρικάλων Χρ. Μαγκούφης.

Ποιοι άφησαν ανοικτό το ενδεχόμενο
Ανοιχτό το ενδεχόμενο καταψήφισης των νέων μέτρων έχουν αφήσει με δηλώσεις τους και άλλοι βουλευτές του κόμματος.

Ειδικότερα, ο βουλευτής που εκλέγεται στο Κιλκίς Θ. Παραστατίδης υποστήριξε (ρ/σ Real) ότι «κάπου υπάρχουν και τα όριά μας» και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να καταψηφίσει αφού, όπως είπε, θα εκφραστεί ακούγοντας τη συνείδησή του.

«Έχω δηλώσει ότι δεν πρόκειται να ψηφίσω μέτρα που αφορούν τον ιδιωτικό τομέα και μάλιστα την μείωση του κατώτερου μισθού, διότι αυτά τα μέτρα όχι μόνο δεν σχετίζονται με το πρόβλημά μας αλλά επιπλέον θα έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην πορεία της οικονομίας μας», δήλωσε χτες ο Οδ. Βουδούρης.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον -καθώς δεν έχουν εκδηλώσει τις προθέσεις τους- αναμένεται η στάση κορυφαίων στελεχών του ΠΑΣΟΚ.

Ποιοι δεν έχουν ανοίξει τα χαρτιά τους
Πληροφορίες που μεταδίδονται με κάθε επιφύλαξη τις τελευταίες ημέρες θέλουν να συγκαταλέγονται σε αυτούς, μεταξύ άλλων, η Β. Παπανδρέου, η οποία υπενθυμίζεται ότι είχε δηλώσει πως τα μέτρα που ψήφισε την τελευταία φορά, θα είναι και τα τελευταία. Ακόμη, ο Χ. Καστανίδης, -που έχει αφήσει ανοικτό και το ενδεχόμενο να θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ-, με δημόσιες αναφορές του τις τελευταίες ημέρες έχει εκφράσει κατ’ επανάληψη την αντίθεσή του σε μέτρα όπως αυτά για τη μείωση των μισθών και των συντάξεων. «Γρίφος» παραμένει για πολλούς μέσα στο ΠΑΣΟΚ και η στάση που θα κρατήσει η Λ. Κατσέλη, η οποία έχει εκφράσει και εκείνη την επιθυμία της να πάρει μέρος στην «κούρσα διαδοχής» του κόμματος.

Επιπλέον, ορισμένοι από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που έχουν εκφράσει είτε δημόσια είτε σε κατ’ ιδίαν συνομιλίες τους αντιρρήσεις για μέτρα μισθολογικού και εργασιακού περιεχομένου, είναι ο Χρ. Πρωτόπαππας, ο Στ. Κουτμερίδης που έχει δηλώσει ότι δεν μπορεί να ψηφίσει την «εξαθλίωση» και την «εθνική ταπείνωση», καθώς και οι Δ. Καρύδης και Γ. Αμοιρίδης.

www.newsit.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.