Πορεία διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας, καταλήψεις σε όλα τα περιφερειακά γραφεία της χώρας…

Οι εργαζόμενοι στον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας, είναι οι πρώτοι που βγαίνουν στο δρόμο, από τα εκατοντάδες χιλιάδες θύματα του νέου μνημονίου της τρόικα, στο οποίο συνομολογούν κυβέρνηση και πολιτικοί αρχηγοί.

Στην Κοζάνη και στην Πτολεμαΐδα οι συνολικά μόλις 12 εργαζόμενοι, πραγματοποίησαν χτες κατάληψη στα γραφεία του ΟΕΚ στις δύο πόλεις, συντονίζοντας την αντίθεσή τους και τις διαμαρτυρίες με τους συναδέλφους τους όλης της χώρας στο κλείσιμο του οργανισμού.

Στην Αθήνα οι εργαζόμενοι πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας, αξιώνοντας μία σαφή απάντηση από τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κουτρουμάνη, ενώ πανελλαδικά πραγματοποιήθηκαν καταλήψεις στα κατά τόπους γραφεία. Οι εργαζόμενοι του ΟΕΚ, είναι λίγοι εξ’ αυτών που σύντομα θα πλαισιώσουν τις στρατιές των ανέργων, αφού πρώτα θα απολυθούν οι καταργηθέντες οργανισμοί, όπως προβλέπουν τα επαχθή μέτρα του ΔΝΤ. Τα έχουν κυριολεκτικά χαμένα.

Όπως δήλωσε στον «Πτολεμαίο» ο εργαζόμενος στο γραφείο της Κοζάνης, Θάνος Καρατζέτζος, «την προηγούμενη εβδομάδα μας έλεγαν ότι ο ΟΕΚ και η Εργατική Εστία θα συγχωνευτούν. Τώρα μαθαίνουμε ότι στο μνημόνιο προβλέπεται η κατάργηση και των δύο οργανισμών. Αυτό σημαίνει ότι με το κλείσιμο της υπηρεσίας, ξαφνικά θα βρεθούμε στο δρόμο, θα μείνουμε άνεργοι».

Μέχρι χτες δεν είχε καμία επίσημη ενημέρωση και η προϊσταμένη του ΟΕΚ Κοζάνης, Ουρανία Κτενίδου. «Γνωρίζαμε ότι ο ΟΕΚ και η Εργατική Εστία θα καταργηθούν και θα συσταθούν από την αρχή, αλλά απ’ ότι μας ενημέρωσαν συνάδελφοι από την Αθήνα, τελικώς κλείνουν και οι δύο οργανισμοί», σημείωσε η κ. Κτενίδου. Όσο για την τύχη των 12 εργαζομένων των γραφείων Κοζάνης και Πτολεμαΐδας, είπε ότι «μαζί με τους περίπου 700-750 συναδέλφους μας σε όλη την Ελλάδα, η πορεία μας είναι προδιαγεγραμμένη.
Η επιταγή της τρόικα είναι σαφής: πρώτα απολύονται οι δημόσιοι υπάλληλοι των οργανισμών που καταργούνται».

Να σημειωθεί ότι οι υπάλληλοι του ΟΕΚ της περιοχής είναι σε μια κρίσιμη ηλικιακή φάση. Είναι ηλικίας από 40 έως 55 ετών. Οι περισσότεροι είναι μακριά από τη συνταξιοδότηση, είναι δύσκολο να βρουν δουλειά, οπότε τα επόμενα χρόνια θα είναι εξαιρετικά δύσκολα, καθώς τίθεται θέμα επιβίωσης.

Επισήμως μπαίνει λουκέτο και στην Εργατική Εστία σε Κοζάνη και Πτολεμαΐδα, όπου τα γραφεία είχαν κλείσει ούτως ή άλλως, λόγω συνταξιοδότησης και της τελευταίας υπαλλήλου. Τη «λύση» ήρθε να δώσει και εδώ η τρόικα, με το κλείσιμο της Εργατικής Εστίας.

Πλήγμα για την περιοχή, τη χώρα και τους εργαζόμενους, χαρακτήρισε η ο. Κτενίδου το κλείσιμο του ΟΕΚ. Άλλωστε, όπως είπε, «τα προγράμματά του ο ΟΕΚ τα χρηματοδοτεί από τις εισφορές των εργαζομένων και δεν παίρνει ούτε ευρώ από το κράτος». Οι εισφορές που καταβάλλουν οι εργαζόμενοι «υπέρ ΟΕΚ», χρηματοδοτούν τα προγράμματα κατασκευής κατοικιών, της επιδότησης επιτοκίου για αγορά κατοικίας, της αποπεράτωσης – επισκευής και της επιδότησης ενοικίου.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΗΤΤΑΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.