Σε ποσοστό 20% μειώνονται τα μισθώματα των σχολικών κυλικείων στο δήμο Εορδαίας, λόγω της επιδείνωσης της οικονομικής κατάστασης, σύμφωνα με απόφαση που έλαβε το δημοτικό συμβούλιο Εορδαίας στην τελευταία συνεδρίασή του, εγκρίνοντας σχετική απόφαση της δημοτικής επιτροπής παιδείας για μείωση των μισθωμάτων κυλικείων σχολικών μονάδων που εισηγήθηκε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος και πρόεδρος της δημοτικής επιτροπής παιδείας Γιάννης Ασπράγκαθος.

Το θέμα συζητήθηκε παρουσία εκπροσώπων του Σωματείου Εργαζομένων Δημοσίων Σχολικών Κυλικείων Δυτικής Μακεδονίας, αφού κατόπιν δικού του αιτήματος ήρθε προς συζήτηση το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο. Μάλιστα στο αίτημα- υπόμνημα που είχε καταθέσει το σωματείο στην επιτροπή παιδείας ζητούσε την μείωση των μισθωμάτων των κυλικείων όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης κατά 30%, λόγω της επιδείνωσης της οικονομικής κατάστασης, των πρόσθετων οικονομικών μέτρων με τα οποία επιβαρύνθηκαν τα εισοδήματά τους και λόγω της αύξησης του ΦΠΑ, επισημαίνοντας ότι αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους για την αποπληρωμή των μισθωμάτων στις σχολικές επιτροπές.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι σοβαρές ενστάσεις για την μείωση των μισθωμάτων των κυλικείων εξέφρασε η διευθύντρια του 1ου Γενικού Λυκείου Αντωνία Βαλαβάνη, η οποία εκπροσωπώντας και τη διεύθυνση του 2ου Γενικού Λυκείου (πρόκειται για συστεγαζόμενα σχολεία) επισήμανε ότι οι σχολικές επιτροπές έχουν ανάγκη τα χρήματα που εισπράττουν από τα μισθώματα κι ότι υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να μην μπορούν να καλύψουν τα έξοδα θέρμανσης (πετρέλαιο), σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι η κίνηση των κυλικείων των δύο σχολείων είναι φέτος προσοδοφόρα και ότι δεν έχουν κάνει μείωση στις τιμές, παρά το σχετικό αίτημα των μαθητών στις καταλήψεις του φθινοπώρου.

Το Δ.Σ. έκανε ωστόσο δεκτή την πρόταση του αντιδημάρχου κ. Ασπράγκαθου για μείωση των μισθωμάτων κατά 20%- εξαιρούνται τα κυλικεία με χαμηλό μίσθωμα και αυτά στα οποία έχουν μειωθεί τα μισθώματά τους με αποφάσεις των παλαιών σχολικών επιτροπών. Όπως μάλιστα τόνισε ο κ. Ασπράγκαθος, οι δημοπρασίες των κυλικείων είναι παλιές (2009), ότι έγιναν δηλαδή με άλλα οικονομικά δεδομένα και άλλο κόστος ζωής, ότι τα παιδιά δεν ψωνίζουν πλέον όπως παλαιότερα από τα κυλικεία, καθώς και ότι τα σχολεία είναι αρκετές μέρες κλειστά το χρόνο (όπως τώρα π.χ. λόγω παγετού) και δεν εργάζονται τα κυλικεία, ενώ απαντώντας στη διευθύντρια του 1ου Λυκείου για τη δυνατότητα ή μη πληρωμής του κόστους θέρμανσης των σχολείων και την προμήθεια πετρελαίου είπε ότι «ο δήμος απέδειξε ότι όταν χρειάζεται είναι εδώ».

Στην ίδια συνεδρίαση μάλιστα εγκρίθηκε έκτακτη οικονομική ενίσχυση στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση για την προμήθεια πετρελαίου θέρμανσης και συντήρηση καυστήρων.

ΡΟΗ Βασβατέκη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.