Έχοντας ως… όραμα την πλήρη ισοπέδωση όλων των δομών στις οποίες στηρίζεται ακόμη η ελληνική οικονομία, δηλαδή την ολοσχερή καταστροφή 700.000 μικρομεσαίων επιχειρήσεων και την πτώχευση εκατομμυρίων οικογενειών μισθωτών, συνταξιούχων, αγροτών και ιδιοκτητών ακινήτων, ο κ. Παπαδήμος, ο κ. Βενιζέλος και η Τρόικα επιδιώκουν να νομιμοποιήσουν και να επιβάλουν, μέσω του νέου εκτρώματος που ονομάζουν «προμνημόνιο», όλα τα νέα επαχθή φορολογικά μέτρα που έχουν ήδη συμφωνήσει και συνυπογράψει –ερήμην του ελληνικού λαού– από τις 31 Οκτωβρίου 2011 κατά την 5η αναθεώρηση του καταστροφικού Μνημονίου Οικονομικής Πολιτικής!

Οπως αποκαλύπτεται από το 50σέλιδο κείμενο του άθλιου και αντεθνικού σχεδίου του νέου Μνημονίου στο οποίο κατέληξαν αργά προχθές τη νύχτα ο κ. Βενιζέλος και η Τρόικα, όλες οι δεσμεύσεις που ανέλαβε η νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ τον Οκτώβριο του 2011 για μια νέα φορολογική επιδρομή στα εισοδήματα και την περιουσία των Ελλήνων πολιτών μεταφέρονται αυτούσιες στο κείμενο της νέας συμφωνίας-«πακέτο» για την αναχρηματοδότηση του ελληνικού δημοσίου χρέους.

Συγκεκριμένα, στο κείμενο των 50 σελίδων στο οποίο εκλήθησαν να συμφωνήσουν οι πρόεδροι της Ν.Δ. και του ΛΑ.Ο.Σ. Αντ. Σαμαράς και Γ. Καρατζαφέρης αναφέρεται ότι η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει το αργότερο μέχρι τον Ιούνιο του 2012 να έχει ολοκληρώσει τις διαδικασίες για τη ριζική αναμόρφωση το φορολογικού συστήματος κι ότι η νέα μεταρρύθμιση της φορολογικής νομοθεσίας θα πρέπει να βασίζεται στις ακόλουθες 5 κατευθύνσεις:

Κατάργηση φορολογικών απαλλαγών και «προνομιακών» φορολογικών καθεστώτων.

Τα μέτρα αυτά θα οδηγήσουν σε νέες σημαντικές αυξήσεις των φορολογικών επιβαρύνσεων για τα εισοδήματα και την ακίνητη περιουσία των ελληνικών νοικοκυριών και των επιχειρήσεων καθώς σημαίνουν ότι:

Απλοποίηση του ΦΠΑ και της δομής των φορολογικών συντελεστών επί της ιδιοκτησίας.

Η συμφωνία στην εφαρμογή των μέτρων αυτών σημαίνει, κατ’ αρχήν, ότι θα καταργηθούν ο χαμηλός συντελεστής ΦΠΑ 6,5% και ο μεσαίος συντελεστής ΦΠΑ 13%, οι οποίοι επιβάλλονται σήμερα στα περισσότερα είδη πρώτης ανάγκης και σε υπηρεσίες υψηλής ζήτησης. Αν συνυπολογιστεί ότι στις πιο αναλυτικές προτάσεις που υπέβαλε το ΔΝΤ από τον Οκτώβριο του 2011 στον κ. Βενιζέλο περιλαμβάνεται εισήγηση για κατάργηση του χαμηλού και του μεσαίου συντελεστή ΦΠΑ και για υιοθέτηση ενός ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ 19% ή 21%, τότε γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι οι συνέπειες της εφαρμογής των νέων ρυθμίσεων που ζητούνται στο καθεστώς ΦΠΑ θα είναι:

α) να αυξηθεί ο ΦΠΑ από το 6,5% στο 19% ή στο 21% για τα φάρμακα, τις εκδόσεις βιβλίων, εφημερίδων, περιοδικών και τα εισιτήρια του θεάτρου και οι τιμές των αγαθών και των υπηρεσιών αυτής της κατηγορίας να αυξηθούν αυτόματα κατά 11,7% ή κατά 13,6%!

β) να αυξηθεί ο ΦΠΑ από το 13% στο 19% ή στο 21% για όλα τα είδη διατροφής, το γάλα, τους χυμούς, τα αναψυκτικά, τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, ύδρευσης και φυσικού αερίου, τα εισιτήρια των μέσων μαζικής μεταφοράς, τα κόμιστρα των ταξί, την ιατρική και νοσοκομειακή περίθαλψη και τις επισκευές παλαιών ακινήτων. Αποτέλεσμα θα είναι όλα αυτά τα προϊόντα και όλες αυτές οι υπηρεσίες να ανατιμηθούν αυτόματα κατά 5,3% έως 7,1%!

Στα 417 € ο μισθός για νέους μετά το «κούρεμα»

Οι απαιτήσεις των πιστωτών -όπως φέρεται να έχουν αποτυπωθεί στο κείμενο το οποίο απεστάλη προς τους πολιτικούς αρχηγούς- βάζουν οριστικό τέλος στα πλέον στοιχειώδη δικαιώματα των απασχολουμένων. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις πληροφορίες οι οποίες είχαν γίνει γνωστές μέχρι χθες αργά το βράδυ, στο «πακέτο» των μέτρων συμπεριλαμβάνονται τα εξής:

Η μείωση όλων των κατώτατων μισθών και ημερομισθίων της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΓΣΣΕ) κατά 22%. Αυτό σημαίνει ότι ακόμη και οι εργαζόμενοι οι οποίοι έχουν συμπληρώσει περισσότερα από 9 έτη προϋπηρεσία, εφόσον αυτό το μέτρο εγκριθεί, τότε θα κληθούν να εργαστούν για 808,9 ευρώ το μήνα μικτά.

Ειδικά για τα άτομα έως 25 ετών, η Τρόικα ζητά ο ελάχιστος μισθός της ΕΓΣΣΕ των 751,3 ευρώ το μήνα μικτά να μειωθεί συνολικά κατά 32%. Σε αυτή την περίπτωση, ένας νέος ο οποίος προσλαμβάνεται για πρώτη φορά θα αμείβεται με 510,94 ευρώ το μήνα μικτά ή… 417,5 ευρώ το μήνα καθαρά!

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι μέσω της μείωσης του κατώτατου μισθού της ΕΓΣΣΕ θα υπάρξει αντίστοιχη, ποσοστιαία μείωση και στα επιδόματα ανεργίας του ΟΑΕΔ.

Η προστασία την οποία παρέχει για όσους προσλαμβάνονται έως και 6 μήνες μετά τη λήξη μιας κλαδικής σύμβασης (στη χώρα εκτιμάται ότι βρίσκονται σε άμεση ή έμμεση ισχύ όχι περισσότερες από 4 με 5) ο θεσμός της μετενέργειας από την Τρόικα ζητείται να μειωθεί στους 3 μήνες.

Από τις κλαδικές συμβάσεις, με δεδομένο ότι ο θεσμός της μετενέργειας με τον έναν ή τον άλλο τρόπο οδηγείται σε «ξήλωμα», θα διατηρηθούν μόλις 4 από τα περισσότερα από 60 επιδόματα που υπάρχουν (θα διασωθούν μόνο οι προσαυξήσεις για τα οικογενειακά βάρη, τη θέση ευθύνης, των σπουδών και την ανθυγιεινή εργασία).

Αλλωστε, στο ίδιο πλαίσιο, όπως φαίνεται, μέσα στη δανειακή σύμβαση–Μνημόνιο θα υπάρχει όρος βάσει του οποίου όλες οι συμβάσεις που είναι σε ισχύ θα λήξουν μέσα σε ένα χρόνο από την ψήφιση του σταθεροποιητικού προγράμματος. Εφόσον φυσικά αυτή η προϋπόθεση δεν καταστεί εφικτό να τεθεί εκτός της συμφωνίας με τους πιστωτές, τότε οι απώλειες για όλους τους εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα, ανεξαρτήτως κλάδου, θα φτάσουν στο 50%!

Σύμφωνα με την Τρόικα, για την… επιτυχή υλοποίηση του νέου προγράμματος θα πρέπει να «παγώσουν» και οι ωριμάνσεις της ΕΓΣΣΕ έως ότου η ανεργία μειωθεί κάτω από το 10% (σήμερα, σημειωτέον, κινείται στο 20%).

Ισοπεδώνουν το Δημόσιο

Παράλληλα, στο νέο Μνημόνιο προβλέπονται νέες περικοπές στις αποδοχές των 450.000 πολιτικών υπαλλήλων (ήδη έχουν υποστεί μειώσεις έως 60% με το ενιαίο μισθολόγιο) και μειώσεις στους μισθούς των 250.000 στρατιωτικών, αστυνομικών, λιμενικών, πυροσβεστών, δικαστικών, καθηγητών ΑΕΙ και ΤΕΙ, ιατρών του ΕΣΥ, διπλωματικών υπαλλήλων και λοιπών δημόσιων λειτουργών.

Ειδικότερα, στα μέτρα που καλείται να εφαρμόσει η ελληνική κυβέρνηση περιλαμβάνονται:

-Η επανεξέταση των μισθολογικών κλιμακίων του πρόσφατα νομοθετηθέντος ενιαίου μισθολογίου για τους υπαλλήλους υπουργείων, Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου και Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

-Η επανεξέταση όλων των ειδικών μισθολογίων με στόχο την εξοικονόμηση ποσού 0,3% του ΑΕΠ σε ετήσια βάση. Σύμφωνα με το μέτρο αυτό, τα ειδικά μισθολόγια με τα οποία αμείβονται σήμερα στρατιωτικοί, αστυνομικοί, λιμενικοί, πυροσβέστες, δικαστικοί, πανεπιστημιακοί, καθηγητές ΤΕΙ, ιατροί του ΕΣΥ και διπλωματικοί υπάλληλοι θα πρέπει να τροποποιηθούν ώστε να διασφαλιστεί η εξοικονόμηση δαπάνης 600 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως. Αυτό σημαίνει περικοπές και καταργήσεις επιδομάτων για όλες αυτές τις κατηγορίες δημόσιων λειτουργών, δηλαδή μειώσεις αποδοχών της τάξεως του 20% σε μέσα επίπεδα.

-Μπαίνουν τίτλοι τέλους, με νομοθετική ρύθμιση, στο καθεστώς της μονιμότητας για 68.000 υπαλλήλους σε δημόσιες επιχειρήσεις. Δηλαδή, εισηγμένες στο Χρηματιστήριο και μη ΔΕΚΟ, καθώς και τραπεζικά ιδρύματα, που βρίσκονται υπό κρατικό έλεγχο. Με την απόφαση αυτή, η οποία θα περιέχεται στο «προμνημόνιο» που θα υπογράψει η κυβέρνηση Παπαδήμου με την Τρόικα, θα αλλάξει ριζικά η τύχη του προσωπικού σε 83 δημόσιες επιχειρήσεις και υπό κρατικό έλεγχο τράπεζες, αφού, μεταξύ άλλων:

*Θα ανοίξει διάπλατα ο δρόμος της απόλυσης, αλλά και των σαρωτικών μετακινήσεων εργαζομένων μέσα σε κάθε εταιρία.

*Θα μειωθεί το μισθολογικό κόστος, μέσα από τη διαδικασία του «παγώματος» των ωριμάνσεων και των μεγάλων περικοπών σε παροχές και τυχόν πρόσθετες αμοιβές.

-Απολύονται 15.000 υπάλληλοι μέχρι το τέλος του 2012 από το σύνολο του Δημοσίου, παρά τις ρητές διαβεβαιώσεις του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Δημήτρη Ρέππα, σύμφωνα με τις οποίες «στην ατζέντα που διαμορφώνει αυτή η κυβέρνηση και αυτός ο υπουργός δεν υπάρχει θέμα απολύσεων».

Οι εργαζόμενοι που θα απολύονται θα εντάσσονται για ένα χρόνο σε καθεστώς εφεδρείας και θα αμείβονται με το 60% των τελευταίων βασικών αποδοχών τους, πριν περάσουν την πόρτα του ταμείου ανεργίας. Όσοι ελάχιστοι θα απέχουν δύο χρόνια από τη σύνταξη θα μπαίνουν σε προσυνταξιοδοτικό καθεστώς, λαμβάνοντας για 24 μήνες το 60% του τελευταίου βασικού μισθού. Κανείς από όσους απολυθούν δεν πρόκειται να λάβει οποιαδήποτε αποζημίωση.

-Εφαρμόζεται για το 2012 η αναλογία «μία πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις». Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ο κανόνας των προσλήψεων μπορεί να αλλάζει, ανάλογα με το πώς κινούνται οι φυσικές αποχωρήσεις, μέσω συνταξιοδοτήσεων και αποχωρήσεων. Παραμένει, λοιπόν, ανοιχτό το ενδεχόμενο η αναλογία προσλήψεων προς αποχωρήσεις να αλλάξει μέσα στη χρονιά και να φτάσει το «ένα προς δέκα» (όπως ήταν δηλαδή και στη διάρκεια του 2011) ή ακόμα και στο «ένα προς δεκαπέντε».

-Μειώνεται ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων κατά 150.000 μέχρι το τέλος του 2015. Στελέχη του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης επιμένουν ότι ο στόχος θα επιτευχθεί μέσω συνταξιοδοτήσεων και περιορισμού των προσλήψεων. Ωστόσο, είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο και άλλων απολύσεων μέσα στη χρονιά (πέρα από τις 15.000, που έχουν συμφωνηθεί και θα ξεκινήσουν το αργότερο μέχρι το Πάσχα) για να μειωθεί περαιτέρω το μισθολογικό κόστος.

-Μειώνεται ριζικά ο αριθμός των συμβασιούχων σε ολόκληρο το φάσμα του Δημοσίου.

-Περιορίζονται οι εισαγωγές σε σχολές που εξασφαλίζουν αυτόματη πρόσληψη στο Δημόσιο.

“Ελεύθερος Τύπος”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.