Έφτασε σήμερα το πρωί στα γραφεία των κομμάτων το προσχέδιο συμφωνίας με την τρόικα για τη νέα δανειακή σύμβαση. Τα κομματικά επιτελεία ξεκινούν τις σχετικές συσκέψεις και μετά το μεσημέρι θα ακολουθήσει η συνάντηση των αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση με τον Λ. Παπαδήμο για να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις.

Το σχετικό κείμενο – προσχέδιο της συμφωνίας γραφόταν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας σε μια μαραθώνια σύσκεψη στο μέγαρο Μαξίμου, η οποία ξεκίνησε στις 10:30 το βράδυ

Η τρόικα πέρασε το κατώφλι του μεγάρου Μαξίμου στις 9:30 το βράδυ της Τρίτης, όμως η σύσκεψη ξεκίνησε στις 10:30 καθώς ο πρωθυπουργός Λ. Παπαδήμος είχε συνάντηση με τον κ. Βενιζέλο και τον κ. Κουτρουμάνη.

Οι τελευταίες πληροφορίες κάνουν λόγο για τέσσερα πιθανά σενάρα αναφορικά με τις συντάξεις. Το πρώτο προβλέπει μέιωση των επικουρικών κατά 15%, τα δεύτερο μείωση των επικουρικών κατά 5% και των κύριων συντάξεων κατά 10%, το τρίτο μείωση των επικουρικών κατά 10% και των κύριων συντάξεων κατά 5% και το τέταρτο μείωση των κύριων σε ποσοστό από 15% έως 20% και για συντάξεις από τα 1.000 με 1.200 ευρώ και πάνω.

Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν πως η μετενέργεια διατηρείται αλλά για τρεις μήνες, η μείωση του κατώτατου μισθού φθάνει το 22%, ενώ φαίνεται πως βρέθηκε ο τρόπος για την κάλυψη της τρύπας των 3,5 δισ. ευρώ.

Ανάλογα με την κατάληξη αλλά και τη διάρκεια της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών θα ακολουθήσει υπουργικό συμβούλιο, ενώ ο σχετικός νόμος για τη νέα δανειακή σύμβαση θα κατατεθεί στη Βουλή την Παρασκεύη και θα ψηφιστεί εντός του Σαββατοκύριακου.

Εντός της ημέρας δεν αποκλείεται να υπάρξει συνάντηση τόσο του Γ. Παπανδρέου όσο και των υπόλοιπων πολιτικών αρχηγών με την τρόικα.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας μίλησε το βράδυ της Τρίτης στο πρακτορείο οικονομικών ειδήσεων Dow Jones Newswire δήλωσε: “Εχθρός μου είναι η ύφεση. Οι συντάξεις έχουν ήδη κοπεί. Το να τις κόψουμε περαιτέρω θα οδηγήσει σε ακόμα βαθύτερη ύφεση”.

Ο Αντώνης Σαμαράς, σε ερώτηση εάν θα μπλοκάρει τη συμφωνία, είπε πως πρέπει πρώτα να δει το τελικό κείμενο της συμφωνίας και μετά να τοποθετηθεί, ενώ αναφερόμενος στην γαλλο-γερμανική πρόταση περί ειδικού λογαριασμού για την Ελλάδα, είπε πως πρόκειται για “έμμεση εποπτεία της Γερμανίας προς την Ελλάδα και τόνισε πως είναι αντίθετος σε κάτι τέτοιο”.

Megatv

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.