Φάσμα απόλυσης για υπαλλήλους ΔΕΚΟ

Τέλος μπαίνει στο καθεστώς μονιμότητας για 68.000 υπαλλήλους σε δημόσιες επιχειρήσεις (εισηγμένες και μη ΔΕΚΟ, τράπεζες υπό κρατικό έλεγχο).

Έπειτα από ασφυκτικές πιέσεις της τρόικας, η κυβέρνηση προχωρά σύμφωνα με πληροφορίες του www.newsbeast.gr σε νομοθετική ρύθμιση προκειμένου να αλλάξουν οι κανονισμοί εργασίας στις συγκεκριμένες επιχειρήσεις οι οποίοι μεταξύ των άλλων έβαζαν… φρένο στις αποχωρήσεις υπαλλήλων.

Με την κίνηση αυτή που εντάσσεται στο «προμνημόνιο» αλλάζει εκ βάθρων το εργασιακό καθεστώς σε 83 δημόσιες επιχειρήσεις καθώς:

-διευκολύνονται οι απολύσεις αλλά και οι μετακινήσεις προσωπικού εντός της εταιρείας,
-μειώνεται το μισθολογικό κόστος με «πάγωμα» ωριμάνσεων και κόψιμο πρόσθετων παροχών.

Παράλληλα, μέσω της παρέμβασης στις ΔΕΚΟ, η τρόικα θέλει να δοθεί και ένα σαφές μήνυμα για πιθανή μελλοντική άρση της μονιμότητας και στον στενό δημόσιο τομέα.

Επίσης, οι επικεφαλής της τρόικας τονίζουν στις συζητήσεις τους με κυβερνητικά στελέχη πως, αίροντας το καθεστώς προστασίας από απολύσεις, οι προς ιδιωτικοποίηση επιχειρήσεις καθίστανται «ελκυστικές» για τους υποψήφιους επενδυτές.

Και βέβαια έχουν ζητήσει την πώληση δύο ή τριών μεγάλων εισηγμένων εταιρειών μέχρι το τέλος του πρώτου τριμήνου του έτους. Τουλάχιστον να έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες για την ιδιωτικοποίησή τους.

Όπως αναφέρει το Έθνος στο στόχαστρο μπαίνουν και οι αποδοχές των υπαλλήλων σε οργανισμούς και υπό κρατικό έλεγχο τράπεζες.

Ετσι «μαχαίρι» αναμένεται να μπει στις πρόσθετες παροχές των εργαζομένων στις επιχειρήσεις αυτές, όπως για
παράδειγμα το επίδομα ισολογισμού στις τράπεζες και τα λογιστήρια δημόσιων εταιρειών.

Σε ό,τι αφορά τώρα τους υπόλοιπους δημόσιους οργανισμούς, η κυβέρνηση αναμένεται να προχωρήσει στην υλοποίηση σχεδίου απολύσεων 15.000 εργαζομένων.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.