Με μάρτυρα το Facebook…

Τα εν διαστάσει ζευγάρια δικαιούνται να χρησιμοποιούν ο ένας τα προσωπικά δεδομένα του άλλου ως επιβαρυντικά στοιχεία για την έκδοση διαζυγίου στα δικαστήρια. Αυτό έκρινε η Αρχή Προστασίας Δεδομένων, η οποία εξέτασε δύο περιπτώσεις γυναικών που εντόπισαν επιβαρυντικά στοιχεία για τους συζύγους τους στους προσωπικούς υπολογιστές τους.

Τα μέλη της Αρχής εξέτασαν δύο περιπτώσεις γυναικών οι οποίες εντόπισαν επιβαρυντικά στοιχεία για τους συζύγους τους στους προσωπικούς υπολογιστές τους. Στη μία περίπτωση ο σύζυγος αναζητούσε στο Διαδίκτυο άλλους άνδρες για ερωτικούς συντρόφους, ενώ στη δεύτερη διατηρούσε σκληρό πορνογραφικό υλικό.

Στην πρώτη περίπτωση, η σύζυγος ζήτησε την άδεια από την Αρχή, προκειμένου να χρησιμοποιήσει στο δικαστήριο δεδομένα που έχει αναρτήσει ο εν διαστάσει σύζυγός της, σε ιστοσελίδα γνωριμιών, από τα οποία προκύπτει η ερωτική προτίμηση του προς τους άνδρες.

Παρόλο που τα δεδομένα αυτά είναι προσωπικά και ευαίσθητα,, η Αρχή έδωσε την άδεια στην εν διαστάσει σύζυγο να τα χρησιμοποιήσει μόνο για δικαστική χρήση και συγκεκριμένα στο πλαίσιο της μεταξύ τους διαφοράς με αντικείμενο την αγωγή διαζυγίου για ισχυρό κλονισμό της έγγαμης σχέσης τους.

Η σύζυγος συνέλεξε τα δεδομένα από από δύο φορητούς υπολογιστές, οι οποίοι χρησιμοποιούνταν από κοινού κατά τον έγγαμο βίο τους, αλλά και από ιστοσελίδες γνωριμιών ελεύθερης πρόσβασης.

Ο πρώην σύζυγος χρησιμοποιούσε μάλιστα το ίδιο ψευδώνυμο μέσω του οποίου είχε γνωρίσει τη σύζυγο σε υπηρεσίες γνωριμιών.

Η Αρχή αποφάνθηκε ότι «σαφώς προκύπτει ότι τα κρίσιμα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα αποκαλύπτουν πτυχές της προσωπικότητας» του πρώην συζύγου και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για δικαστική χρήση.

Στη δεύτερη περίπτωση που απασχόλησε την Αρχή, η σύζυγος εντόπισε σε κοινόχρηστο υπολογιστή παιδικό πορνογραφικό υλικό που αποθήκευε ο σύζυγός της (βρέθηκαν ακόμα και φωτογραφίες της ανήλικης κόρης τους).

Η Αρχή απέρριψε αίτημα του συζύγου, ο οποίος ζητούσε να ανακληθεί η άδεια στην πρώην σύζυγο του προκειμένου να χρησιμοποιήσει -κατ’ εξαίρεση και χωρίς τη συναίνεση του συζύγου της- τα αρχεία που είχε αντιγράψει.

Μάλιστα, η πρώην σύζυγος υπέβαλε και σχετική αναφορά στο Τμήμα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ασφάλειας Αττικής, στο οποίο υπέβαλε και αντίγραφο του επίμαχου σκληρού δίσκου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.