Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Όπλα που ελέγχονται με το νου χάρη στη νευροεπιστήμη

8 Φεβρουαρίου, 2012 by Χρήστος Μίμης

Το ανησυχητικό πρόσωπο του πολέμου

Όπλα που ελέγχονται με το νου χάρη στη νευροεπιστήμηΝέες προοπτικές στον τρόπο διεξαγωγής του πολέμου ανοίγει η νευροεπιστήμη. Σύμφωνα με νέα έκθεση έκθεση της Βασιλικής Εταιρίας και της ακαδημίας επιστημών της Βρετανίας η αλματώδης πρόοδος των νευροεπιστημόνων στον τομέα της μάχης και της ασφάλειας πρέπει να εξετάζονται πιο προσεκτικά πριν υιοθετηθούν. 

Ουσιαστικά, πρόκειται για οπλικά συστήματα τα οποία ελέγχονται με το νου και για άλλα τα οποία στοχεύουν να ελέγχουν το νου τον αντιπάλων. Έτσι, αναπτύσσονται και άλλες πρακτικές όπως η εξέταση του εγκεφάλου των στρατιωτικών που είναι υποψήφιοι για στρατολόγηση ή η χρησιμοποίηση νέων μεθόδων διακρανιακής εγκεφαλικής και νευρικής διέγερσης στην εκπαίδευση.

Επιπλέον, βρετανοί επιστήμονες προβλέπουν ότι τα συστήματα αυτά πρόκειται να χρησιμοποιηθούν στις ένοπλες δυνάμεις και στις δυνάμεις ασφαλείας μαζί με ειδικά φάρμακα που ενισχύουν την αποτελεσματικότητα του προσωπικού τους.

Σημειώνεται ότι ορισμένες τεχνικές της νευροεπιστήμης είναι ήδη ώριμες και έτοιμες για στρατιωτική αξιοποίηση, ενώ κάποιοι νευροεπιστήμονες δεν φαίνεται να έχουν επίγνωση ότι η επιστήμη τους προορίζεται και για μη ειρηνικές χρήσεις. Άλλοι εμφανίζονται αμήχανοι ή ανήσυχοι, καθώς δεν θέλουν να σταματήσουν τις έρευνές τους, που μπορεί να ωφελήσουν πολύ την ανθρωπότητα.

Σύμφωνα με την έκθεση της Βασιλικής Ακαδημίας, μία από τις πιο εντυπωσιακές προοπτικές, που αναφέρει η έκθεση της Βασιλικής Ακαδημίας, είναι η χρησιμοποίηση από τους στρατιώτες στο κεφάλι τους ειδικού εξοπλισμού, η οποία θα τους επιτρέπει να ελέγχουν με τη σκέψη τους διάφορα απομακρυσμένα οπλικά συστήματα, όπως μικρά μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Η δυνατότητα αυτή προκύπτει από τις έρευνες που έχουν γίνει στο πεδίο της βιοϊατρικής πληροφορικής για τον έλεγχο από άτομα με ειδικές ανάγκες των τεχνητών άκρων ή του κέρσορα του υπολογιστή μόνο με το νου τους.

Στα μειονεκτήματα της νευροεπιστήμης, σύμφωνα με τον καθηγητή βιοχημικής φαρμακολογίας Ροντ Φλάουερ, είναι ότι η ίδια «θολώνει τη διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στην ατομική ευθύνη και στη (δυσ)λειτοργία της μηχανής. Αν ελέγχεις με το νου ένα μη επανδρωμένο σκάφος και χτυπήσεις ένα λάθος στόχο ή μια γαμήλια γιορτή, ποιός φταίει για αυτό; Εσύ ή η μηχανική διεπαφή στο κεφάλι σου;».

 

www.newsbeast.gr

This entry was posted on Τετάρτη, 8 Φεβρουαρίου, 2012 at 23:12 and is filed under ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply