Θα συμφωνήσουν στο τελικό πακέτο των μέτρων

Βενιζέλος: «Λερναία Υδρα η διαπραγμάτευση»Σήμερα Τρίτη θα πραγματοποιηθεί τελικώς η συνάντηση Παπαδήμου με τους πολιτικούς αρχηγούς. Οι πολιτικοί αρχηγοί που στηρίζουν την κυβέρνηση, Γ.Παπανδρέου, Αντ.Σαμαράς και Γ.Καρατζαφέρης, έχουν λάβει από το πρωί της Δευτέρας το προσχέδιο της συμφωνίας και έχουν συγκαλέσει συσκέψεις με τα επιτελεία τους, προκειμένου να οριστικοποιήσουν τις τελικές θέσεις τους πριν τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό.

Aνοιχτά παρέμειναν αρκετά ζητήματα στους κρίσιμους τομείς των επικουρικών συντάξεων, του μισθολογικού κόστους στον ιδιωτικό τομέα και σε ότι αφορά τη μείωση των δημοσίων δαπανών, έπειτα από την τετράωρη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών που τελείωσε στις 20:30 το βράδυ της Κυριακής με τον πρωθυπουργό κ. Λ. Παπαδήμο.
Πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου επισήμαιναν ωστόσο ότι η συζήτηση κατέληξε σε ένα καταρχήν πλαίσιο συμφωνίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το προσχέδιο της συμφωνίας θα βρίσκεται από νωρίς το πρωί της Δευτέρας στα χέρια των πολιτικών αρχηγών, οι οποίοι θα πρέπει να αποστείλουν έως το μεσημέρι τις τελικές τους προτάσεις.

Εν τω μεταξύ, συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα από νωρίς το πρωί της Δευτέρας. Αργότερα το βράδυ της Δευτέρας με τους εκροσώπους των δανειστών θα συναντηθεί ο πρωθυπουργός κ. Λ.Παπαδήμος και ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευ.Βενιζέλος.

Στο επίκεντρο των διαβουλεύσεων για το οριστικό κλείσιμο της συμφωνίας είναι το ζήτημα του μισθολογικού και ειδικά το θέμα της μετενέργειας των συμβάσεων, το ζήτημα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και ο τρόπος κάλυψης της «τρύπας» του 2012.

Η συνάντηση των πολιτικών αρχηγών με τον Πρωθυπουργό πιθανότατα να πραγματοποιηθεί την Τρίτη και εφόσον υπάρξει συμφωνία, τότε η ελληνική πλευρά θα συντάξει ένα μίνι Μνημόνιο, το οποίο θα υπογραφεί και από τους τρεις αρχηγούς. Η όπως όλα δείχνουν συνάντηση της Δευτέρας, δεν πραγματοποιήθηκε λόγω εμπλοκής στις συζητήσεις με την τρόικα που αφορούν στο Πρόγραμμα Δημόσιων Επενδύσεων. Η τρόικα ζητά την περικοπή κατά 400 εκατ. ευρώ.

Το κείμενο αυτό θα παρουσιάσει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευ.Βενιζέλος στο Eurogroup της Τετάρτης.

Το πρωί της Δευτέρας συνεχίζονται οι σκληρές διαπραγματεύσεις με την τρόικα, για να κλείσει οριστικά η συμφωνία για τη νέα δανειακή σύμβαση της χώρας.

Από νωρίς το πρωί, θα συναντηθούν τα τεχνικά κλιμάκια και στη συνέχεια ο υπουργός Οικονομικών και ο πρωθυπουργός με τους επικεφαλής της τρόικας.

Στο επίκεντρο βρίσκονται τα μισθολογικά, με κυριότερο αγκάθι τη μετενέργεια, καθώς
και το ζήτημα της ανακεφαλαίωσης των τραπεζών και δημοσιονομικά ζητήματα για την κάλυψη της «τρύπας» του 2012.

Η ανακοίνωση του γραφείου του Πρωθυπουργού μετά τη συνάντηση της Κυριακής αναφέρει:

«Ο Πρωθυπουργός και οι πολιτικοί αρχηγοί των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση συναντήθηκαν για να λάβουν από κοινού απόφαση για το περιεχόμενο των βασικών στοιχείων της συμφωνίας με την τρόικα, όσον αφορά το νέο οικονομικό πρόγραμμα της Ελλάδας που αποτελεί προϋπόθεση για τη νέα χρηματοδοτική στήριξη της χώρας.

Ο Πρωθυπουργός και οι πολιτικοί αρχηγοί συμφώνησαν σε βασικά θέματα τα οποία, μεταξύ άλλων, αφορούν:

1) Τη λήψη μέτρων εντός του 2012 για τον περιορισμό των δημόσιων δαπανών κατά 1,5% του ΑΕΠ.

2) Την εξασφάλιση της βιωσιμότητας των επικουρικών συνταξιοδοτικών ταμείων.

3) Την αντιμετώπιση του ελλείμματος ανταγωνιστικότητας με τη λήψη μέτρων που περιλαμβάνουν ρυθμίσεις σε διάφορους τομείς, όπως η μείωση του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους, με στόχο την ενίσχυση της απασχόλησης και της οικονομικής δραστηριότητας.

4) Την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με συνδυασμό μέσων που διασφαλίζουν την προαγωγή του δημόσιου συμφέροντος και την επιχειρηματική αυτονομία τους.

Ο Πρωθυπουργός και οι πολιτικοί αρχηγοί θα ξανασυναντηθούν αύριο προκειμένου να ολοκληρώσουν τις διαβουλεύσεις για το περιεχόμενο του προγράμματος».

Εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ δήλωσε ότι «δεν θα συμβάλλω στην έκρηξη της επανάστασης από εξαθλίωση που εν συνεχεία θα κατακάψει όλη την Ευρώπη.»
Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντ. Σαμαράς εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου δήλωσε: «μας ζητούν περισσότερη ύφεση απ’ ότι η χώρα μπορεί να αντέξει. Παλεύω με κάθε τρόπο να την αποτρέψω». Σύμφωνα με υψηλόβαθμα στελέχη της ΝΔ ο κ. Σαμαράς πάλεψε και πέτυχε την παραμονή του 13ου και τον 14ου μισθού, να μην αυξηθούν οι αντικειμενικές αξίες, δεν δέχεται τα περισσότερα σημεία των απαιτήσεων της τρόικας για τις επικουρικές συντάξεις ενώ συζητά το θέμα του κατώτερου μισθού. Επίσης υποστήριξαν ότι δίνεται μάχη να μην μειωθεί το εφάπαξ των επικουρικών ενώ συμφωνήθηκε να μην αυξηθούν τα τιμολόγια της ΔΕΗ.

Ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ κ. Γ. Παπανδρέου συγκάλεσε το βράδυ της Κυριακής το πολιτικό συμβούλιο του Κινήματος με τη συμμετοχή των κκ Βενιζέλου, Λοβέρδου, Κουτρουμάνη, Ρέππα, Χρυσοχοϊδη και άλλων υπουργών.

Ο κ. Καρατζαφέρης συγκάλεσε και αυτός την κοινοβουλευτική ομάδα του ΛΑΟΣ. Στελέχη του ΛΑΟΣ έλεγαν ότι τα τρία τέταρτα του χρόνου της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών αναλώθηκε γύρω από τα εργασιακά θέματα, ενώ υποστήριξαν ότι εκτίμηση του κ. καρατζαφέρη είναι ότι δεν μας ρίχνουν στην πτώχευση.

Νωρίτερα το απόγευμα της Κυριακής ο πρωθυπουργός είχε συνάντηση με τους εκπροσώπους της τρόικας από τις 2 το μεσημέρι ενώ στη συνέχεια άρχισε η κρίσιμη σύσκεψή του με τους Γιώργο Παπανδρέου, Αντώνη Σαμαρά και Γιώργο Καρατζαφέρη.

Στο Μέγαρο Μαξίμου είχαν κληθεί ακόμη ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος και ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης καθώς υπήρχε σοβαρό θέμα με τους μισθούς και τον 13ο και 14ο μισθό.

Λίγο πριν τις 7 το απόγευμα την πύλη του Μεγάρου Μαξίμου πέρασαν τα υψηλόβαθμα στελέχη του Διεθνούς Χρματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF) Τσαρλς Νταλάρα και Ζαν Λεμιέρ, οι οποίοι βρίσκονται στην Αθήνα για την οριστικοποίηση της συμφωνίας αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, του αποκαλούμενου PSI.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες τα υψηλόβαθμα στελέχη του ΔΝΤ συσκέφθηκαν σε διπλανή αίθουσα με τους κ.κ. Βενιζέλο και Κουτρουμάνη.

Το απόγευμα του Σαββάτου ο πρωθυπουργός είχε μία ακόμα συνάντηση με τους εκπροσώπους των δανειστών, η οποία κράτησε μέχρι αργά το βράδυ.

Προσπάθεια διάσωσης 13ου-14ου μισθού

Σε «πόλεµο» για τη διάσωση του 13ου και του 14ου µισθού εξελίχθηκαν οι διαπραγµατεύσεις της κυβέρνησης µε την τρόικα προκειµένου να επέλθει συµφωνία για το νέο µνηµόνιο που είναι προαπαιτούµενο για το δάνειο-«µαµούθ» που µπορεί να φθάσει τα 170 δισ. ευρώ.


Δήμητρα Κρουστάλλη
Αρης Ραβανός

ΤΟ ΒΗΜΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.