Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- Grebena live GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Τι σημαίνει η μείωση του κατώτατου μισθού

Φεβρουάριος 7th, 2012 by Χρήστος Μίμης

Επηρεάζει όλους τους μισθούς, αλλά και τις κλαδικές συμβάσεις

Τι σημαίνει η μείωση του κατώτατου μισθούΔραματικές αλλαγές στα εργασιακά θα φέρει η μείωση του κατώτατου μισθού, όρος που απαιτεί η τρόικα και που φαίνεται να έχει ήδη αποδεχτεί η ελληνική κυβέρνηση και τα τρία κόμματα που τη στηρίζουν.

Αρχικά, το επίδομα ανεργίας από τη μείωση των κατώτατων αμοιβών κατά 20% θα διαμορφωθεί στα 369 ευρώ από 461 ευρώ που είναι σήμερα, ενώ τα μέτρα που ζητά η τρόικα θα επιφέρουν μειώσεις στο ύψος των κύριων συντάξεων και θα υπάρξει ανάγκη για ένα νέο πιο σκληρό ασφαλιστικό σύστημα.

Εργατολόγοι εκτιμούν ότι οι απώλειες θα είναι τρεις μισθοί ετησίως σε όλα τα μισθολογικά κλιμάκια από τη μείωση του κατώτατου μισθού.

Εν τω μεταξύ, παρότι διατηρούνται ο 13ος και ο 14ος μισθός, η κατάργηση της μετενέργειας θα κατακλύσει την αγορά εργασίας με ατομικές συμβάσεις και ελαστικές μορφές απασχόλησης .

Η επιμονή της Τρόικας για γενικευμένη εφαρμογή του νόμου θα επηρεάσει ακόμα περισσότερο την ψυχολογία της αγοράς και θα οδηγήσει σε ταχύτερη μείωση των αποδοχών.

Σήμερα βρίσκονται σε ισχύ 81 κλαδικές συμβάσεις. Με το ισχύον εργατικό δίκαιο , μετά τη λήξη τους και τη λήξη της 6μηνης μετενέργειας στην οποία ισχύουν στο ακέραιο οι όροι της σύμβασης , η επόμενη συλλογική η ατομική σύμβαση που θα συνομολογήσουν τα δύο μέρη, δε θα μπορούσε να επιβάλει δυσμενέστερους όρους οικονομικούς και θεσμικούς από την προηγούμενη σύμβαση .

Με την κατάργηση της μετενέργειας , την επόμενη κιόλας μέρα ο εργαζόμενος μπορεί να υποχρεωθεί να υπογράψει ατομική σύμβαση από μηδενική βάση υπό την απειλή της απόλυσης, ενώ ο εργοδότης θα μπορεί να προσλάβει εργαζόμενο με όποιους όρους θέλει εκτός πεδίου συλλογικών συμβάσεων.

www.newsbeast.gr

This entry was posted on Τρίτη, Φεβρουάριος 7th, 2012 at 10:43 and is filed under Χωρίς κατηγορία. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply