Έκθεση Φωτογραφικού υλικού και Ντοκουμέντων του Αλέξανδρου Τζιόλα

Στη Δημόσια Βιβλιοθήκη Γρεβενών ανοίγονται οι εορταστικές εκδηλώσεις στα Γρεβενά για τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της περιοχής μας, με έκθεση Φωτογραφικού υλικού και Ντοκουμέντων του Αλέξανδρου Τζιόλα που έχει ως θέματα :

100 ΧΡΟΝΙΑ ΕΘΝΙΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Ο ΑΙΜΙΛΙΑΝΟΣ ΓΡΕΒΕΝΩΝ (1877-1911) και η Εποχή του

Οι Αφοι Μανάκια φωτογραφίζουν

ΙΩΑΝΝΙΝΑ-ΓΡΕΒΕΝΑ-ΠΙΝΔΟΣ –ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ-ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Με το τέλος του 2011, το οποίο έχει χαρακτηρισθεί για τον τόπο μας ως «έτος Αιμιλιανού» λόγω των 100 χρόνων από τη δολοφονία του και την αρχή του 2012, όπου κλείνουν 100 χρόνια από την απελευθέρωση, διοργανώθηκε στη Θεσσαλονίκη, και συνεχίζεται με πρωτοβουλία μας στην πόλη των Γρεβενών, έκθεση που προβάλλει αυτόν τον διπλό συμβολισμό.

Είναι γεγονός ότι η σφαγή του Μητροπολίτη Αιμιλιανού τον Οκτώβριο του 1911 προετοίμασε το έθνος για τον μεγάλο αγώνα για την Εθνική Ανεξαρτησία και την Απελευθέρωση ακριβώς ένα χρόνο αργότερα τον Οκτώβριο του 2012.

Με την πρωτοβουλία μας αυτή θέλουμε να προσδώσουμε αυτό ακριβώς το νόημα, συμβολίζοντας την μετάβαση από το έτος της θυσίας, το 1911, στο έτος της νίκης το 1912.

Η έκθεση θα έχει ως κεντρικό πρόσωπο τον ΑΙΜΙΛΙAΝΟ ΓΡΕΒΕΝΩΝ ο οποίος για πρώτη φορά τα τελευταία 100 χρόνια αναγνωρίζεται σε δράσεις του εκτός Γρεβενών, στο Μοναστήρι, αναδεικνύοντας στοιχεία από την μορφή και τον χαρακτήρα του. Επί πλέον παρουσιάζεται με φωτογραφικό υλικό, που άφησαν κληρονομιά στον τόπο οι Αφοί Γιάννης και Μιλτιάδης Μανάκιας από την Αβδέλα Γρεβενών: η δράση του, με ντοκουμέντα, στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας καθώς και το χρονικό της δολοφονίας του με την κηδεία του. Μεταξύ των άλλων στο φωτογραφικό υλικό της έκθεσης, εμφανίζεται ο Αιμιλιανός να ηγείται καβάλα σε άλογο της εισόδου των αντάρτικων ελληνικών σωμάτων στο Μοναστήρι κατά την επανάσταση των νεότουρκων μαζί με τους Κρήτες οπλαρχηγούς Μακρή, Βολάνη, Κοραβίτη και τους Μακεδόνες Τσίτσο, Παύλο, Σίμο και Στέφο. Σε άλλες σκηνές εμφανίζεται ο Αιμιλιανός σε διαδήλωση του ελληνικού στοιχείου επικεφαλής ομάδας κληρικών και σε άλλη να παρίσταται σε εορταστική παρέλαση, με αφορμή την καθιέρωση του νέου Συντάγματος στο Μοναστήρι. Στα ντοκουμέντα της κηδείας του υπάρχουν σκηνές από το εσωτερικό του Ι.Ν. Αγ. Γεωργίου (Βαρόσι) κατά την νεκρώσιμη ακολουθία και στην συνέχεις εκτός του Ι.Ν. κατά την πομπή.

Στην έκθεση που θα λάβει χώρα στην Κεντρική αίθουσα της Δημόσιας Βιβλιοθήκης της πόλης μας εκτίθενται ακόμη :

– Για πρώτη φορά ΠΑΝΟΡΑΜΙΚΗ φωτογραφία της πόλης των Γρεβενών του 1905. Η φωτογραφία απεικονίζει σε εξαιρετική λεπτομέρεια την αρχιτεκτονική και την δομή της πόλης στις αρχές του 19ου αιώνα, με τις πλατείες, τα τζαμιά, τις εκκλησίες, τον τουρκομαχαλά και τα αρχοντικά της πόλης.

– Ανέκδοτο Φωτογραφικό υλικό, των Αφων Μανάκια, από την πόλη των Ιωαννίνων, το Μοναστήρι (Bitola), την Πίνδο (με χωριά και τους ανθρώπους της), τη Σαμαρίνα, τη Σμίξη, από ελληνικά χωριά της περιοχής Μοναστηρίου (Κρούσοβο, Μεγάροβο), και τη Θεσσαλονίκη καθώς και μορφές Μακεδονομάχων σε CardPostals.

To υλικό προέρχεται από το αρχείο του Αλέξανδρου Τζιόλα και βασίζεται στην ανάδειξη και προβολή του έργου των Γρεβενιωτών Αδελφών Μανάκια. Ο Αλέξανδρος Τζιόλας εργαζόμενος επί χρόνια πάνω στο άγνωστο, χαμένο, ανέκδοτο, διαχυμένο σε κυκλοφορία ανά τον κόσμο ή/και μη αναγνωρισμένο υλικό των Αφων Μανάκια, συγκέντρωσε και ταυτοποίησε τα πολύτιμα αυτά ιστορικά ντοκουμέντα, που μέχρι σήμερα ήταν σκόρπια, χαμένα, αγνοημένα, χωρίς ταυτότητα, άγνωστα ή/και κρυμμένα σε αρχεία-βιβλιοθήκες-βιβλία-postcards και ορισμένα από αυτά τα φέρνει σήμερα στο φως, με την ευκαιρία αυτής της έκθεσης.

Από το υλικό αναδύεται η μεγάλη ιστορική συμβολή των πρώτων κινηματογραφιστών των Βαλκανίων και εμπλουτίζονται ιστορικά γεγονότα και πρόσωπα. Αναδεικνύεται έτσι η ιστορική τους σημασία ενώ αποκτούν σάρκα και οστά μεγάλα γεγονότα, που αυτό το ιστορικό υλικό επαναφέρει, 100 χρόνια μετά, στην σημερινή επετειακή επικαιρότητα του 21ου αιώνα.

Με άλλες εκθέσεις στο μέλλον θα εκτεθεί και αυτό το υλικό προς τον Λαό των Γρεβενών.

Η έκθεση θα είναι ανοικτή στο κοινό της ώρες 10:00 – 17:00 όλο το 2012.

Με την παρούσα ανακοίνωση απευθύνεται ανοιχτή πρόσκληση στους κατοίκους του Νομού, στις νέες και τους νέους, στους μαθητές και τις μαθήτριες να την επισκεφθούν.

Αλέξανδρος Τζιόλας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.