Οι δύο επιλογές που συμφέρουν τους δανειολήπτες – Οι όροι και οι προϋποθέσεις ανάλογα με το εισόδημα

Τα επισκευαστικά δάνεια, τα εξειδικευμένα καταναλωτικά και το πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον» είναι οι βασικές επιλογές που έχουν οι δανειολήπτες προκειμένου να θωρακίσουν ενεργειακά το ακίνητό τους.

Στην πρώτη περίπτωση, στο παιχνίδι των πράσινων δανείων έχουν µπει ήδη οι µεγαλύτερες τράπεζες διαθέτοντας σειρά από ανταγωνιστικά προϊόντα για διάφορες εργασίες, από την εγκατάσταση φυσικού αερίου μέχρι τα πράσινα μερεμέτια.

Είτε πρόκειται για καταναλωτικά είτε για επισκευαστικά, κοινό χαρακτηριστικό τους είναι ότι οι πελάτες των τραπεζών θα πληρώνουν λιγότερα χρήµατα. Από την πλευρά τους, οι τραπεζίτες μπορούν να κοιμούνται ήσυχοι καθώς µε το ποσό που εξοικονοµούν από την πράσινη επένδυσή τους οι δανειολήπτες µπορούν πιο εύκολα να καλύπτουν τη µηνιαία δόση τους. Το γεγονός αυτό ουσιαστικά εξασφαλίζει και τις τράπεζες, οι οποίες με τη σειρά τους δίνουν τα συγκεκριµένα δάνεια σε µεγαλύτερο αριθµό ενδιαφεροµένων σε σχέση µε τα παραδοσιακά τους προϊόντα.

Η δεύτερη εναλλακτική που έχουν οι ενδιαφερόμενοι είναι να ενταχθούν στο πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον».

Το εν λόγω πρόγραμμα έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα δημοφιλές και μάλιστα από τον Φεβρουάριο του 2011 πέρασε σε δεύτερη φάση, η οποία περιλαμβάνει πιο ευνοϊκούς όρους. Πλέον, στο πρόγραμμα συμπεριλαμβάνονται και κτίρια που χτίστηκαν µέχρι και το 1990 (έναντι του 1980 που προέβλεπε η πρώτη φάση). Επίσης, η ανώτατη τιμή ζώνης για να μπει κάποιος στο πρόγραμμα ανέβηκε στα 2.100 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, από έως 1.750 ευρώ ανά τ.µ. που ήταν αρχικά.

Παράλληλα, δικαιούχοι είναι και ενδιαφερόμενοι με υψηλότερο εισόδημα σε σχέση με το παρελθόν, το οποίο θα φτάνει τα 60.000 ευρώ ανά άτομο (έναντι 45.000 ευρώ αρχικά) και τα 80.000 ευρώ ανά οικογένεια (από 65.000 ευρώ).
Μάλιστα, στη δεύτερη φάση του προγράμματος είναι δυνατή η υποβολή αιτήσεων και για µεµονωµένα διαµερίσµατα πολυκατοικίας, ακόµη και αν αυτή δεν έχει αυτόνοµη θέρµανση.

Ποιους αφορά
Τα οφέλη για το πρόγραμμα χωρίζονται σε δύο κατηγορίες, ανάλογα με το εισόδημα των υποψηφίων. Στην πρώτη κατηγορία εντάσσονται ιδιοκτήτες κατοικιών µε ατοµικό εισόδηµα έως 40.000 ευρώ και οικογενειακό έως 60.000 ευρώ. Για την κατηγορία αυτή τα κίνητρα περιλαµβάνουν άτοκο δάνειο µαζί µε επιχορήγηση ύψους 35%. Στη δεύτερη κατηγορία περιλαμβάνονται ιδιοκτήτες κατοικιών µε ατομικό εισόδημα από 40.000 έως 60.000 ευρώ και οικογενειακό από 60.000 έως 80.000 ευρώ. Για την κατηγορία αυτή τα κίνητρα περιλαµβάνουν άτοκο δάνειο µαζί µε επιδότηση ύψους 15%.

Τι επιδοτείται
Ανεξάρτητα από το εισόδημα του δανειολήπτη, με βάση το πρόγραμμα, επιδοτούνται δαπάνες για τοποθέτηση κουφωμάτων – τζαμιών, συστημάτων σκίασης, εγκατάσταση θερµοµονώσεων στο εξωτερικό του κτιρίου και στο δώμα, αναβάθμιση των συστημάτων θέρμανσης και παροχής ζεστού νερού.
Επίσης επιδοτούνται πρόσθετες εργασίες όπως αποξηλώσεις και καθαιρέσεις κατά την αποκομιδή και επεμβάσεις στη στέγη (π.χ. αντικατάσταση κεραμιδιών).

Στην κατηγορία «αντικατάσταση κουφωµάτων και συστηµάτων σκίασης» περιλαµβάνεται και η τοποθέτηση µη σταθερών εξωτερικών σκιάστρων.

ΤΑ ΝΕΑ

Δείτε τι προσφέρουν οι Τράπεζες

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.