Οδηγός για τα επισκευαστικά και τα δάνεια «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον». Πώς θα μειώσετε τον λογαριασμό

Εξοικονόμηση αρκετών δεκάδων ή και εκατοντάδων ευρώ τον χρόνο στα έξοδα θέρμανσης μπορούν να εξασφαλίσουν όσοι αξιοποιήσουν προς όφελός τους τα πράσινα δάνεια των τραπεζών αλλά και το πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον».

Λόγω των νέων φόρων και της αύξησης στις τιμές του πετρελαίου, τα έξοδα για τη θέρμανση έχουν εκτιναχθεί στα ύψη το τελευταίο διάστημα. Μάλιστα, το ποσό της εξοικονόμησης δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητο και το ενδιαφέρον των υποψήφιων δανειοληπτών αυξάνεται.

Και αυτό γιατί αξιοποιώντας είτε τα τραπεζικά δάνεια είτε το πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον», μπορούν να εξασφαλίσουν τη χρηματοδότηση με επιδότηση και ευνοϊκούς όρους διαφόρων εργασιών εντός του σπιτιού με στόχο την ενεργειακή αναβάθμισή του. Η μόνωση σε ταράτσες και παράθυρα, η αλλαγή στα κουφώματα και το βάψιμο με ενεργειακά χρώματα είναι κάποια παραδείγματα εργασιών που καλύπτουν τα πράσινα δάνεια.

Ευνοϊκοί όροι
Κοινό χαρακτηριστικό των δανείων αυτών είναι τα χαμηλότερα επιτόκια και οι προνομιακοί όροι αποπληρωμής σε σχέση με τα παραδοσιακά δάνεια της ίδιας κατηγορίας. Τόσο στα καταναλωτικά όσο και στα επισκευαστικά δάνεια, οι πελάτες των τραπεζών πληρώνουν λιγότερα χρήματα σε σχέση με ό,τι στα παραδοσιακά προϊόντα, ενώ με το ποσό που θα εξοικονομούν από την πράσινη επένδυσή τους – μειώνοντας δηλαδή τα κοινόχρηστα και τα άλλα έξοδα – μπορούν να καλύπτουν ένα μέρος από τη μηνιαία δόση τους.

Το γεγονός αυτό ουσιαστικά εξασφαλίζει και τις τράπεζες, οι οποίες έτσι µπορούν – και επιλέγουν – να παρέχουν τα συγκεκριµένα δάνεια σε µεγαλύτερο αριθµό ενδιαφεροµένων σε σχέση µε τα παραδοσιακά προϊόντα τους.

Μεγάλη ανταπόκριση
Σύμφωνα με τους τραπεζίτες, τα πράσινα δάνεια μαζί με τα προϊόντα μεταφοράς υπολοίπου είναι αυτή τη στιγμή οι μόνες κατηγορίες δανείων για τις οποίες υπάρχει ενδιαφέρον στην αγορά καθώς εκταμιεύονται ποσά και γίνονται αρκετές αιτήσεις. Μολονότι η αγορά των δανείων θεωρείται ουσιαστικά παγωμένη, η συγκεκριμένη κατηγορία δανείων προσελκύει το ενδιαφέρον των υποψήφιων πελατών καθώς – όπως αναφέρουν τραπεζίτες – δέχονται καθημερινά αιτήματα και οι ενδιαφερόμενοι ζητούν διευκρινίσεις για τους όρους και τις προϋποθέσεις.

Ενδεικτικό είναι ότι, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των τραπεζών, ειδικά για το πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον» από την 1η Φεβρουαρίου του 2011 έχουν κατατεθεί περισσότερες από 50.000 αιτήσεις χρηματοδότησης. Παράλληλα, λόγω του μεγάλου ενδιαφέροντος το πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον» αποδείχθηκε τόσο δημοφιλές ώστε όχι μόνο επαναλαμβάνεται, αλλά και οι όροι συμμετοχής έγιναν ευνοϊκότεροι για να συμμετέχουν σε αυτό περισσότερα νοικοκυριά αλλά και ολόκληρες πολυκατοικίες.

Γιατί είναι ελκυστικά
Σύμφωνα με τα τραπεζικά στελέχη, ο λόγος για τον οποίο τα πράσινα δάνεια συνεχίζουν να προσελκύουν το ενδιαφέρον του κοινού ακόμη και σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία είναι ότι αυτά τα δάνεια είναι αρκετά χαμηλότοκα – το επιτόκιο πέφτει ακόμη και κάτω του 5% – κάτι που προσελκύει τους καταναλωτές, ενώ προσφέρουν υψηλότερες εξασφαλίσεις στις τράπεζες, οι οποίες τα χορηγούν µε µεγαλύτερη ευκολία σε σύγκριση, για παράδειγµα, µε ένα απλό καταναλωτικό.

Δημήτρης Πεφάνης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.