http://media.megatv.com/filesystem/images/20120206/engine/mega_o_53761_1130357_type12250.jpgΗμέρα ακόμη και της τελικής διαβούλευσης ενδέχεται να είναι η σημερινή καθώς υπάρχουν έντονες διεργασίες και στα τρία κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση με σκοπό οι πολιτικοί αρχηγοί να οριστικοποιήσουν τις θέσεις που θα υποστηρίξει ο καθένας τους ενώπιον του πρωθυπουργού το απόγευμα στο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών.

Οι διαβουλεύσεις στα κόμματα ξεκίνησαν από το βράδυ της Κυριακής αμέσως μετά τη σύσκεψη στο μέγαρο Μαξίμου.

Ο Γ. Παπανδρέου συγκάλεσε το πολιτικό συμβούλιο του κόμματος με διευρυμένη σύνθεση στην οποία μετείχαν οι κύριοι Βενιζέλος, Κουτρουμάνης, Λοβέρδος, Ρέππας, Χρυσοχοΐδης και Παπουτσής. Στην εισήγησή του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έκανε λόγο για δύσκολες διαπραγματεύσεις και είπε: “Είναι πολύ κρίσιμες αυτές οι ώρες για τη χώρα καθώς τα χρονοδιαγράμματα για την ολοκλήρωση του PSI και τη νέα δανειακή σύμβαση είναι ασφυκτικά. Οι Ευρωπαίοι εταίροι μας έχουν ένα σχέδιο ‘Α’ για διάσωση και βοήθεια της Ελλάδας και ένα σχέδιο ‘Β’ για τη χρεοκοπία της και την έξοδο από την ευρωζώνη”.

Λίγο μετά την έναρξη της σύσκεψης, που διήρκεσε συνολικά 4 ώρες και έγινε σε κλίμα έντονου προβληματισμού, οι κύριοι Βενιζέλος και Κουτρουμάνης αποχώρησαν και μετέβησαν στο μέγαρο Μαξίμου για να πάρουν μέρος στη συνάντηση του Λ. Παπαδήμου με την τρόικα, ενώ μετά το τέλος της αποψινής διαβούλευσης επέστρεψαν στην Ιπποκράτους όπου και ανέπτυξαν τα μέχρι εκείνη τη στιγμή στοιχεία.

Ο Αντώνης Σαμαράς συγκάλεσε και εκείνος σύσκεψη με κορυφαία στελέχη της ΝΔ στα γραφεία του κόμματος στη Συγγρού, ενώ εισερχόμενος στο κτίριο έκανε λόγο για διαπραγμάτευση με στόχο τη σωτηρία του 13ου & 14ου μισθού.

Στη σύσκεψη μετείχαν οι κύριοι Λαζαρίδης, Μιχελάκης, Μπούρας, Σταϊκούρας, Μηταράκης, Αβραμόπουλος και Αρβανιτόπουλος και σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση υπάρχει ένα πρόπλασμα συμφωνίας.

Ωστόσο από τη ΝΔ επισημαίνουν ότι παραμένουν σε εκκρεμότητα τα θέματα της μείωσης του κατώτατου μισθού και της περικοπής των επικουρικών συντάξεων. Εκτίμηση του κόμματος είναι πως ο Αντ. Σαμαράς πάλεψε και κέρδισε τον 13ο και 14ο μισθό, που η περικοπή του θα αύξανε την ύφεση – σύμφωνα με υπολογισμούς της ΝΔ – μέσα σε ένα χρόνο κατά 3,5%. Όμως αυτό το συμπέρασμα προκάλεσε και πολιτική κόντρα με το υπουργείο Οικονομικών.

Στη Νέα Δημοκρατία επισημαίνουν ότι ο πρόεδρος του κόμματος πέτυχε να μην αυξηθούν και οι αντικειμενικές αξίες, η αύξηση των οποίων θα συμπαρέσυρε και άλλους 16 φόρους. Σήμερα ο Αντώνης Σαμαράς αναμένει το 15σέλιδο κείμενο του Λ. Παπαδήμου με τη μορφή της συμφωνίας, το οποίο θα επεξεργαστεί με τους συνεργάτες του, ενώ στη συνέχεια θα συγκαλέσει την εκτελεστική γραμματεία του κόμματος μαζί με το οικονομικό επιτελείο.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι εφόσον τελεσφορήσει η συμφωνία ο πρόεδρος της ΝΔ θα συγκαλέσει την κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος εντός της εβδομάδας. Κορυφαίο στέλεχος της ΝΔ μετά από ερώτηση για το εάν οι βουλευτές θα πειθαρχήσουν με τα συμφωνηθέντα ανέφερε πως “η ΚΟ της Νέας Δημοκρατίας, είναι ΚΟ της Νέας Δημοκρατίας”, αφήνοντας να εννοηθεί πως θα δοθεί κομματική γραμμή για τις κρίσιμες ψηφοφορίες.

Στο ΛΑΟΣ πραγματοποιήθηκε αργά το βράδυ σύσκεψη παρουσία βουλευτών και στελεχών του κόμματος, ενώ σε δηλώσεις του ο Γ. Καρατζαφέρης, τόνισε πως η χώρα βρίσκεται σε “μάχη” και αποκάλυψε ότι ζήτησε να δημιουργηθεί κυβέρνηση τεχνοκρατών υπό τον Λ. Παπαδήμο.

 

megatv

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.