Ολοκληρώθηκε η σύσκεψη στο Μαξίμου πρωθυπουργού - πολιτικών αρχηγών

Ολοκληρώθηκε στις 8:30 το βράδυ της Κυριακής η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών με τον πρωθυπουργό κ. Λουκά Παπαδήμο. Τελείωσε, νωρίς το απόγευμα της Κυριακής η συνάντηση που είχε με τους εκπροσώπους της τρόικαςαπό τις 2 το μεσημέρι ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, ενώ ξεκίνησε η κρίσιμη σύσκεψή του με τους Γιώργο Παπανδρέου, Αντώνη Σαμαρά και Γιώργο Καρατζαφέρη. Σύμφωνα με δηλώσεις του Γιώργου Καρατζαφέρη, θα πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση των πολιτικών αρχηγών και αύριο.

Στο Μέγαρο Μαξίμου είχαν κληθεί ακόμη ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος και ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης καθώς υπάρχει σοβαρό θέμα με τους μισθούς και τον 13ο και 14 μισθό.

Λίγο πριν τις 7 το απόγευμα την πύλη του Μεγάρου Μαξίμου πέρασαν τα υψηλόβαθμα στελέχη του Διεθνούς Χρματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF) Τσαρλς Νταλάρα και Ζαν Λεμιέρ, οι οποίοι βρίσκονται στην Αθήνα για την οριστικοποίηση της συμφωνίας αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, του αποκαλούμενου PSI.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες τα υψηλόβαθμα στελέχη του ΔΝΤ συσκέπτονται σε διπλανή αίθουσα μαζί με τους κ.κ. Βενιζέλο και Κουτρουμάνη.

Το απόγευμα του Σαββάτου ο πρωθυπουργός είχε μία ακόμα συνάντηση με τους εκπροσώπους των δανειστών, η οποία κράτησε μέχρι αργά το βράδυ.

Προσπάθεια διάσωσης 13ου-14ου μισθού
Σε «πόλεµο» για τη διάσωση του 13ου και του 14ου µισθού εξελίχθηκαν οι διαπραγµατεύσεις της κυβέρνησης µε την τρόικα προκειµένου να επέλθει συµφωνία για το νέο µνηµόνιο που είναι προαπαιτούµενο για το δάνειο-«µαµούθ» που µπορεί να φθάσει τα 170 δισ. ευρώ.

Υπό την απειλή της χρεοκοπίας οι πολιτικοί αρχηγοί καλούνται από τον πρωθυπουργό κ. Λουκά Παπαδήµο να εγκρίνουν έναν επώδυνο συµβιβασµό, αναγκαίο για τη διάσωση της ελληνικής οικονοµίας.

Προς νέα σύσκεψη οδεύουν οι αρχηγοί – Σαμαράς: Προσπαθώ να αποτρέψω την ύφεση – Καρατζαφέρης: Δεν θα συμβάλω στην εξαθλίωση

Οι δηλώσεις των αρχηγών

«Δεν θα συμβάλω στην έκρηξη της επανάστασης από εξαθλίωση που, εν συνεχεία, θα κατακάψει όλη την Ευρώπη», είπε ο κ. Καρατζαφέρης που απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για την έκβαση της σύσκεψης πρόσθεσε: «Αύριο θα υπάρχει συνέχεια».

Στη δική του δήλωση, έξω από τα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας στη λεωφόρο Συγγρού, ο κ. Σαμαράς σημείωσε: «Μας ζητούν περισσότερη ύφεση και η χώρα δεν αντέχει. Παλεύω, και παλεύω με κάθε τρόπο, να το αποτρέψω».

φωτό αρχείου 
φωτό αρχείου

Λίγο πριν από τις 7 οι αρχηγοί πραγματοποίησαν 10λεπτο διάλειμμα. Σχεδόν ταυτόχρονα την πύλη του Μαξίμου περνούσαν οι επικεφαλής του IIF Τσαρλς Νταλάρα και Ζαν Λεμιέρ, οι οποίοι βρίσκονται στην Αθήνα για την οριστικοποίηση της συμφωνίας αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.

Οι εκπρόσωποι του IIF είχαν ξεχωριστή σύσκεψη με τους κ. Βενιζέλο και Κουτρουμάνη.

Συνεδριάζει το Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ
Οπως είχε ήδη προεξαγγελθεί λίγο μετά την έναρξη της σύσκεψης των αρχηγών, (όταν ο γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Καρχιμάκης, επικοινώνησε με τα κορυφαία στελέχη του Κινήματος ζητώντας τους αυξημένη ετοιμότητα) το Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ θα συγκληθεί στις 9.30 ενώ αύριο αναμένεται σύγκληση και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας

Ανακοίνωση του γραφείου του Πρωθυπουργού μετά τη συνάντηση αναφέρει:

«Ο Πρωθυπουργός και οι πολιτικοί αρχηγοί των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση συναντήθηκαν για να λάβουν από κοινού απόφαση για το περιεχόμενο των βασικών στοιχείων της συμφωνίας με την τρόικα, όσον αφορά το νέο οικονομικό πρόγραμμα της Ελλάδας που αποτελεί προϋπόθεση για τη νέα χρηματοδοτική στήριξη της χώρας.

Ο Πρωθυπουργός και οι πολιτικοί αρχηγοί συμφώνησαν σε βασικά θέματα τα οποία, μεταξύ άλλων, αφορούν:

1) Τη λήψη μέτρων εντός του 2012 για τον περιορισμό των δημόσιων δαπανών κατά 1,5% του ΑΕΠ.

2) Την εξασφάλιση της βιωσιμότητας των επικουρικών συνταξιοδοτικών ταμείων.

3) Την αντιμετώπιση του ελλείμματος ανταγωνιστικότητας με τη λήψη μέτρων που περιλαμβάνουν ρυθμίσεις σε διάφορους τομείς, όπως η μείωση του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους, με στόχο την ενίσχυση της απασχόλησης και της οικονομικής δραστηριότητας.

4) Την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με συνδυασμό μέσων που διασφαλίζουν την προαγωγή του δημόσιου συμφέροντος και την επιχειρηματική αυτονομία τους.

Ο Πρωθυπουργός και οι πολιτικοί αρχηγοί θα ξανασυναντηθούν αύριο προκειμένου να ολοκληρώσουν τις διαβουλεύσεις για το περιεχόμενο του προγράμματος».

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.