Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- Grebena live GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Δεν υπάρχουν «καλά» διαζύγια

Φεβρουάριος 5th, 2012 by Χρήστος Μίμης

Τα παιδιά υποφέρουν ακόμα κι όταν οι γονείς χωρίζουν πολιτισμένα

Δεν υπάρχουν «καλά» διαζύγιαΔεν υπάρχουν «κακά» και «καλά» ή «φιλικά» διαζύγια όταν εμπλέκονται παιδιά. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν επιστήμονες από το πολιτειακό πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνιας, που ανέλυσαν τα στοιχεία από περίπου 1.000 οικογένειες.

Η έρευνα έδειξε ότι τα παιδιά υποφέρουν όταν ο γάμος των γονιών τους διαλύεται ανεξαρτήτως του αν οι γονείς χωρίζουν φιλικά και πολιτισμένα.

Στο πλαίσιο της έρευνας, οι ειδικοί ξεχώρισαν τρεις τύπους οικογενειών. Εκείνες όπου οι γονείς, παρότι χωρισμένοι, συνεργάζονταν, μοιράζονταν τις οικογενειακές ευθύνες και δεν τσακώνονταν, τις οικογένειες όπου οι γονείς εξακολουθούσαν να μοιράζονται τις οικογενειακές ευθύνες χωρίς όμως να έρχονται σε επαφή και τις μονογονεϊκές οικογένειες.

Οι ερευνητές μίλησαν με τους γονείς όταν τα παιδιά ήταν έφηβοι και με τα παιδιά όταν ήταν ενήλικοι. Διαπίστωσαν ότι οι έφηβοι των «φιλικών» διαζυγίων είχαν λιγότερα προβλήματα συμπεριφοράς σε σχέση με τα υπόλοιπα παιδιά.

Ωστόσο, δεν είχαν διαφορά από εκείνα σε ό,τι αφορά την αυτοεκτίμηση, την ικανοποίηση από τη ζωή και τους πειραματισμούς με τα τσιγάρα, τα ναρκωτικά και το αλκοόλ. Επίσης, οι βαθμοί τους ήταν χειρότεροι από εκείνους των παιδιών των οποίων οι γονείς δεν μιλούσαν μεταξύ τους.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα αποτελέσματα της έρευνάς τους αντικρούουν τη διαδεδομένη άποψη ότι είναι δυνατό να υπάρχει φιλικό διαζύγιο που θα αφήσει αλώβητα τα παιδιά και τους γονείς. Υποστηρίζουν ότι αυτή η άποψη μάλλον έχει διαδοθεί κυρίως επειδή οι άνθρωποι επιθυμούν να την πιστέψουν.

vita

 

This entry was posted on Κυριακή, Φεβρουάριος 5th, 2012 at 11:50 and is filed under Χωρίς κατηγορία. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply