Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- Grebena live GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

“Γιαλαντζί” λογιστές εντόπισε το Οικονομικό Επιμελητήριο‏

Φεβρουάριος 5th, 2012 by Χρήστος Μίμης

Φοροτεχνικούς και λογιστές με πλαστά πτυχία οικονομικών επιστημών έχει εντοπίσει το Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας. Από τις διασταυρώσεις που έχει πραγματοποιήσει σε συνεργασία με τις γραμματείες των τμημάτων οικονομικής επιστήμης των ελληνικών πανεπιστημίων έχει ήδη εντοπίσει τουλάχιστον 40 φοροτεχνικούς που πήραν τη σχετική άδεια άσκησης επαγγέλματος υποβάλλοντας πλαστό τίτλο οικονομικών σπουδών. Οι έρευνες του επιμελητηρίου συνεχίζονται καθώς υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις για την ύπαρξη «φάμπρικας» παραγωγής πλαστών πτυχίων οικονομικής επιστήμης που αγοράστηκαν από όσους είχαν στόχο την άσκηση του επαγγέλματος του φοροτεχνικού και λογιστή χωρίς να έχουν τα σχετικά ακαδημαϊκά προσόντα.

Πριν από περίπου δυο χρόνια η κεντρική διοίκηση του Οικονομικού Επιμελητηρίου ξεκίνησε στο πλαίσιο της πιστοποίησης των φοροτεχνικών λογιστών τη διαδικασία επαλήθευσης των τίτλων σπουδών σε συνεργασία με τις γραμματείες των οικονομικών σχολών των ελληνικών πανεπιστημίων. Συγκεκριμένα, άρχισε να στέλνει στις σχολές τα στοιχεία των πτυχίων που είχαν υποβάλει στο επιμελητήριο οι οικονομολόγοι προκειμένου να πιστοποιηθούν και να λάβουν άδεια φοροτέχνη λογιστή.

Από τις πρώτες απαντήσεις που άρχισαν να καταφθάνουν στις αρμόδιες υπηρεσίες του επιμελητηρίου έγινε κατανοητό ότι το ελληνικό «δαιμόνιο» δεν είχε αφήσει ούτε αυτόν τον κλάδο ανέγγιχτο. Στις απαντητικές επιστολές των πανεπιστημίων σημειωνόταν ότι συγκεκριμένα ονόματα δεν βρίσκονται στη λίστα των πτυχιούχων των σχολών. Επίσης εντοπίσθηκαν περιπτώσεις πτυχίων που είχαν υποβληθεί στο επιμελητήριο και τα οποία έφεραν έγκυρο αριθμό πρωτοκόλλου, αλλά στη συγκεκριμένη εγγραφή του μητρώου πτυχιούχων της σχολής εμφανιζόταν άλλο όνομα, συνήθως κάποιου αλλοδαπού πτυχιούχου.

«Η προσπάθεια προκειμένου να αποκαλυφθούν όλοι όσοι παρανόμησαν και απέσπασαν άδειες άσκησης οικονομολογικού επαγγέλματος χωρίς να τις δικαιούνται θα συνεχιστούν έως ότου διασταυρωθούν όλα τα πτυχία που μας έχουν υποβληθεί», τονίζει ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας κος Πελοπίδας Καλλίρης. «Οσοι έχουν παρανομήσει, εκτός από την αυτονόητη αφαίρεση της άδειας άσκησης επαγγέλματος που τους έχει χορηγηθεί παραπέμπονται από το επιμελητήριο και στον εισαγγελέα».

Στελέχη του επιμελητηρίου σημειώνουν ότι υπάρχουν γραμματείες οικονομικών σχολών οι οποίες κωλυσιεργούν στη διασταύρωση των πτυχίων παρά τα συνεχή αιτήματα από τις υπηρεσίες του. Η στάση αυτή προκαλεί εύλογες υπόνοιες για την ύπαρξη κυκλωμάτων εντός των πανεπιστημίων που πλούτιζαν από την πώληση πλαστών πτυχίων σε «ενδιαφερόμενους» που επιθυμούσαν να ασκήσουν το λογιστικό επάγγελμα.

Όσοι εντοπίζονται να έχουν καταθέσει πλαστά πτυχία χάνουν, μετά από έγγραφο που αποστέλλει το Οικονομικό Επιμελητήριο προς τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, και την πιστοποίηση και πρόσβασή τους στο taxisnet. Έτσι αδυνατούν ουσιαστικά να εργαστούν αφού δεν έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν φορολογικές δηλώσεις για τους πελάτες τους. Να σημειωθεί, ότι το Οικονομικό Επιμελητήριο είναι το πρώτο που προχωρά σε ταυτοποίηση των πτυχίων των μελών του. Μάλιστα, τα τελευταία δυο χρόνια ο έλεγχος της γνησιότητας των πτυχίων που υποβάλλονται από τους ενδιαφερόμενους γίνεται άμεσα κατά τη διαδικασία της πιστοποίησής τους με ηλεκτρονικό τρόπο.

 

www.capital.gr

Λ.Π

This entry was posted on Κυριακή, Φεβρουάριος 5th, 2012 at 09:01 and is filed under ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ - ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply