Γράφει ο Γιάννης Μήτσιος, πολιτικός επιστήμων-διεθνολόγος πανεπιστημίου Northeastern Βοστώνης

Η περίοδος που διανύουμε αποτελεί ίσως την δυσκολότερη μεταπολεμικά για τη χώρα και την ελληνική κοινωνία. Ο συνδυασμός δε της αποτυχίας των δύο χρόνων εφαρμογής του μνημονίου, τα φοροεισπρακτικά μέτρα που τελειωμό δεν έχουν και που δεν πιάνουν τόπο και η επερχόμενη κατάρρευση είτε με τη νέα δανειακή σύμβαση είτε με μια ενδεχόμενη πτώχευση δημιουργούν συνθήκες ασφυξίας στην ελληνική κοινωνία.

Ποιος από εμάς δεν έχει συγγενείς, φίλους, γνωστούς που τούτες τις δύσκολες μέρες δοκιμάζονται σκληρά; Ακόμη περισσότερο που ο φετινός χειμώνας ενέσκυψε σκληρός και βαρύς με αποκορύφωμα την εκτίναξη των τιμών του πετρελαίου.

Στη μικρή μας κοινωνία ο συνδυασμός των χαρατσιών, των μειώσεων μισθών και συντάξεων, της ανεργίας που είναι η υψηλότερη σ΄ όλη την Ελλάδα με το  βαρύ χειμώνα έχει φέρει πολλούς συνανθρώπους μας σε δύσκολη κατάσταση.

Γονείς που συντηρούν τα άνεργα παιδιά τους, εργαζόμενοι είτε εντός του νομού είτε εκτός στηρίζουν τους ανήμπορους συνταξιούχους γονείς που με την πενιχρή σύνταξη του ΙΚΑ ή του ΟΓΑ δεν φτάνουν ούτε για φάρμακα ούτε για πετρέλαιο. Μικρομεσαίοι, καταστηματάρχες που μέχρι πρότινος είχαν μια αξιοπρεπή διαβίωση οδηγούνται κάθε μέρα στο μαρασμό. Υπάλληλοι που έχουν πάρει στεγαστικά δάνεια και με τις μειώσεις δεν μπορούν να καλύψουν τα δάνεια και τα έξοδα διαβίωσης, τα φροντιστήρια των παιδιών και τα τρέχοντα έξοδα.

Ιδιαίτερο γνώρισμα όμως των μικρών κοινωνιών αποτελεί και η μη ανωνυμία των συνανθρώπων μας που υποφέρουν αλλά είτε η περηφάνια ή ο εγωισμός ή το αίσθημα ταπείνωσης δεν τους επιτρέπουν να εκδηλώσουν το πρόβλημα ή και να επιδιώξουν να λάβουν ένα βοήθημα. Είναι πολύ διαφορετικό να στέκεσαι σε μια ουρά στην ομόνοια για συσσίτιο  της εκκλησίας ή στον ΟΑΕΔ Γαλατσίου για να παραλάβεις το επίδομα ανεργίας και διαφορετικά σε μια μικρή πόλη.

Υπό αυτό το πρίσμα θα πρέπει να ενεργοποιηθούμε όλοι και στα δύσκολα που έρχονται να σχεδιαστεί ένας μηχανισμός σε τοπικό επίπεδο από:

  • Την τοπική αυτοδιοίκηση
  • Την εκκλησία
  • Τους ενεργούς πολίτες
  • Τις Μη κυβερνητικές οργανώσεις
  • Εθελοντές

Που θα καταγράψει  τις οικογένειες και τους συμπατριώτες μας  που έχουν πρόβλημα και θα διαχειριστεί με διακριτικό τρόπο την ενίσχυση των αναξιοπαθούντων. Παράλληλα και μέσω των υφιστάμενων φορέων πχ Γηροκομείο, ερυθρός σταυρός, ΚΑΠΗ προτείνεται να γίνει μια ιδιαίτερη προσέγγιση για τα μοναχικά άτομα της τρίτης ηλικίας.

Η βοήθεια στους συνανθρώπους μας μπορεί να είναι πχ  από «κουπόνι» θέρμανσης, κουπόνια διατροφής που θα εξαργυρώνονται στα σουπερ μάρκετ, μοντέλο κοινωνικού παντοπωλείου, φάρμακα από το φαρμακευτικό σύλλογο, νομική βοήθεια σε συμπολίτες που κινδυνεύουν από πλειστηριασμούς κλπ.

Επίσης όσοι γρεβενιώτες μπορούμε να συνεισφέρουμε είτε ευρισκόμενοι στον νομό, είτε στην υπόλοιπη Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό έχουμε υποχρέωση να βοθήσουμε τους δικούς μας ανθρώπους.

Η χώρα μας περνάει μια δύσκολη ιστορική χρονική συγκυρία και δεν θα πρέπει να χάσουμε την ανθρωπιά μας την αξιοπρέπειά μας και την πίστη μας. Ο λαός μας στο διάβα των αιώνων πέρασε πολύ χειρότερα και στη σύγχρονη ιστορία μας ιδιαίτερα στον 20ο αιώνα αντιμετωπίσαμε κατοχή, πείνα, μικρασιατική καταστροφή, αποκατάσταση προσφύγων, εμφύλιο πόλεμο και διχασμό και δεν αφανιστήκαμε. Αντέξαμε, δημιουργήσαμε και προκόψαμε. Ετσι και τώρα θα πρέπει να σφίξουμε τα δόντια, να προετοιμαστούμε ψυχολογικά και να είμαστε ενωμένοι ως έθνος και ως λαός για την πρώτη μας μεγάλη μάχη του 21ου αιώνα. Το χρωστάμε στην ιστορία μας και στα παιδιά μας.

Ymitsios@otenet.gr & www.mitsios.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.