Μέχρι τη Δευτέρα θα πρέπει να συμφωνήσουν ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΛΑΟΣ για τα νέα μέτρα

Από σήμερα και μέχρι το βράδυ της Κυριακής κλειδώνουν κούρεμα και νέα μέτρα ώστε να αποτραπεί η άτακτη χρεοκοπία. Οι αρχηγοί των τριών πολιτικών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση μαζί με τον Πρωθυπουργό καλούνται τώρα να αποφασίσουν τη στάση τους απέναντι στις επώδυνες απαιτήσεις των δανειστών μας. Στο Eurogroup της 6ης Φεβρουαρίου η Ελλάδα θα πρέπει να προσκομίσει και τις γραπτές δεσμεύσεις των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση για πιστή τήρηση των συμφωνηθέντων, απαίτηση που, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα δηλώσεις ΝΔ και ΛΑΟΣ, δεν αποκλείεται να προκαλέσει σοβαρό κυβερνητικό ρήγμα.

Περισσότερες από τέσσερις ώρες διήρκεσε η συνάντηση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου και του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κουτρουμάνη με τους επικεφαλής της τρόικας.

Στο επίκεντρο των σκληρών διαπαγματεύσεων βρέθηκαν οι αιματηρές περικοπές που ζητούν οι δανειστές για τους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα και τις επικουρικές συντάξεις, από τις οποίες θα προέλθει περαιτέρω μείωση του εισοδήματος μισθωτών και συνταξιούχων κατά 25%.

Εάν σε αυτό συνυπολογιστεί το ποσοστό των μειώσεων της περασμένης χρονιάς, πρόκειται για «κούρεμα» των αποδοχών κατά 40% στη διετία 2011 – 2012.

Το ηπιότερο σενάριο που παρουσίασε η τρόικα φαίνεται πως προβλέπει περικοπή μόνο του 14ου μισθού και για μισθούς πάνω από ένα όριο.

Όσον αφορά στον κατώτερο μισθό, η τρόικα εμφανίστηκε έτοιμη να συζητήσει εφαρμογή της μείωσης μόνο σε περιοχές με υψηλή ανεργία.

Λίγες ώρες νωρίτερα, κατά τη δεύτερη συνάντηση των εργοδοτικών οργανώσεων με τη ΓΣΕΕ υπήρξε ταύτιση απόψεων και συμφωνία για την ανάγκη μείωσης του κόστους των ασφαλιστικών εισφορών, αλλά και για τη διατήρηση του νομικού πλαισίου για την επέκταση της ισχύος των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας για έξι μήνες μετά τη λήξη τους (μετενέργεια).

Βάσει του «προτεινόμενου χρονοδιαγράμματος» των δανειστών που έχει διαρρεύσει, μέχρι την Κυριακή 5 Φεβρουαρίου, θα πρέπει να έχουν υποβληθεί:

* Το προκαταρκτικό μνημόνιο για τα 30 δισ. ευρώ που απαιτούνται για το PSI
* Κείμενο συμφωνίας με την τρόικα για τις προαπαιτούμενες δράσεις
* Η έκθεση της τρόικας
* Οι γραπτές δεσμεύσεις των ελληνικών κομμάτων
* Το πακέτο των εγγράφων για το νέο δάνειο, δηλαδή το προμνημόνιο για το νέο δάνειο, τις συμφωνίες χρηματοδότησης από τον EFSF και τις συμφωνίες από τα συγχρηματοδότησης από τα κράτη-μέλη

Την ερχόμενη Τρίτη, η Κομισιόν θα συναποφασίσει μαζί με την ΕΚΤ τους βασικούς όρους της συμμετοχής του EFSF.

Παράλληλα, μέχρι την Τετάρτη τα κράτη μέλη θα έχουν εγκρίνει τις διαδικασίες για αύξηση των εγγυήσεων στον EFSF και των σχετικών με το PSI.

Την Πέμπτη, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης δίνουν την οριστική έγκριση στο PSI ενώ η ελληνική Βουλή υιοθετεί τις ρήτρες συλλογικές δράσεις.

Την Παρασκευή, προβλέπεται η υπογραφή όλων των βασικών κειμένων από την ελληνική κυβέρνηση, την Κομισιόν, την Τράπεζα της Ελλάδος και τον EFSF, δηλαδή: του μνημονίου για τα 30 δισ. ευρώ του PSI, τις συμφωνίες χρηματοδότησης από τον EFSF και τη συμφωνία συγχρηματοδότησης.

Την επόμενη Δευτέρα, 13 Φεβρουαρίου η Ελλάδα καταθέτει την προσφορά για το PSI.

Η ανταλλαγή των ομολόγων θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 6 Μαρτίου.

Σε αυτό το ασφυκτικό πλαίσιο, οι πολιτικοί αρχηγοί καλούνται να λάβουν την τελική απόφαση κατά τη συνάντηση που θα έχουν είτε σήμερα το απόγευμα είτε το Σάββατο.

Έως το τέλος της εβδομάδας αλλωστε θα πρέπει να έχει κλείσει η συμφωνία με την τρόικα για το νέο δανειακό πρόγραμμα, όπως και το PSI, προκειμένου να τεθούν υπόψη του Eurogroup που θα συνεδριάσει τη Δευτέρα.

ΔΟΛ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.