«Δεν υποχρέωσα κανέναν να είναι υπουργός, είπε, αποδοκιμάζοντας εμμέσως τον κ. Μ. Χρυσοχοίδη

Γ. Παπανδρέου στην Κ.Ο.: «Εχω μιλήσει για τις προθέσεις μου»

Με μία έμμεση αναφορά στην απόφασή του να μην είναι εκ νέου υποψήφιος για την αρχηγία του ΠαΣοΚ και την Πρωθυπουργία, ο κ. Γ. Παπανδρέου επιχείρησε να μετριάσει τις παρασκηνιακές πιέσεις τυων τελευταίων ημερώ για επίσπευσή της αποχώρησής του από την ηγεσια του κόμματος.

«Εχω εκφραστεί για τις προσωπικές μου προθέσεις», είπε ο κ. Παπανδρέου στη συνεδρίαση της ΚΟ του ΠαΣοΚ, συμπλήρωσε όμως ότι «αυτό δεν μου επιτρέπει να μην ασχοληθώ με τις ευθύνες μου, έως ότου ολοκληρωθούν οι διαδικασίες».

Παράλληλα, ο κ. Παπανδρέου αναφέρηκε και στα φαινόμενα αποσύνθεσης που παρουσίασε η ΚΟ του παΣοΚ την προηγούμενη εβδομάδα κατά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου, σημειώνοντας σχετικά: «Θέλω να τονίσω ότι όσο αδιαρκεί αυτή η κυβέρνηση, οι υπουργποί μας πρέπει να διαβουλεύονται με όλα τα κόμματα και με τους αρμόδιους, με τους κοινωνικυς εταίρους, αυτό είναι απολύτως αναγκαίο», είπε ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ.

Ο κ. Παπανδρέου υπερασπίστηκε και πάλι τις επιλογές της προηγούμενης διετίας και υπογράμμισε μεταξύ των άλλων ότι «κάναμε την αρχή της αλλαγής παντού».

Απαντώντας δε στα σχόλια για τις απουσίες του στο εξωτερικό των τελευταίων εβδομάδων, είπε ότι θεωρεί καθήκον τουνα προωθεί τα συμφέροντα και τις θέσεις της χώρας στο εξωτερικό και υπογράμμμισε:
«θεωρώ τιμή και για εμένα και για τη χώρα και για το ΠαΣοΚ οτι ηγούμαι της σοσιαλιστικής διεθνούς», ενώ προσέθεσε ότι με τις καταστατικές αλλαγές που θα γίνουθν το καλοκαίρι στον οργανισμό, θα αναβαθμιστεί ο ρόλος του. «Ελεος με την εύκολη απαξίωση των πάντων», είπε ο κ. Παπαπνδρέου και συμπλήρωσε πως έχει καθήκον να παλέψει για την ανάδειξη της Ελλάδας που όλοι ξέρουν ότι υπάρχει.

ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε και στην πρόσφατη συζήτηση για επιβολή επιτροπείας στη χώρα λέγοντας ότι η ψυχολογία τιμωρία που κυριαρχεί στην Ευρώπη μας αδικεί και υπονομεύει την πραγματική λύση. «Η εμμονή για επιτροπεία, πέραν του ανέφικτου και της γελοιότητας, αποτελεί και προσβολή. Οσοι το σκέφτηκαν ας το σκεφτούν ξανά», είπε ο κ. Παπαπνδρέου, σημειώνοντας πάντως ότι όσο δύσκολη και αν είναι η προσαρμογή, ή το πρόργαμμα προσαρμογής θα είναι δικό μας ή θα είναι ξένο, οπότε δεν θα εφαρμοστεί και θα αποτύχει.

Τόνισε ότι παρά τις θυσίες στις οποίες υποβάλλονται οι πολίτες, είναι μία μεταβατική περίοδος αναγκαία και προσέθεσε πως πρέπει να ζυγίσουμε για το τι συμφέρει τον τόπο. Εχουμε να επιλέξουμε μεταξύ επώδυνων μέτρων και μίας εξίσου επωδυνης αλλά καταστροφικής πορείας, υπογράμμισε ο κ. Παπανδρέου.

Ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ αναφέρηκε εμμέσως και στις πρόσφατες παρεμβάσεις του κ. Μ. Χρυσοχοΐδη, λέγοντας ότι «πολλοί με απογοήτευσαν, αλλά δεν υποχρέωσα κανέναν να είναι υπουργός». Προσέθεσε δε πως «τα λάθη δεν είναι δικά τους, είναι δικά μου. Οι επιτυχίες είναι όλων μας. Μην λησμονούμε τις επιτυχίες όλων μας».

Στο ίδιο πλαίσο ο πρώην πρωθυπουργός είπε πως «δεν χρειάζεται να ρίχνουμε εμείς νερό στο μύλο του λαϊκισμού. Οσο υποκύπτουμε σε αυτόν τον πειρασμό, θα πέφτουν τα ποσοστά μας».

Αίσθηση προκάλεσε πάντως η επανειλημμένη αναφορά του κ. Παπαπνδρέου στον ρόλο και τη συμβολή του κ. Ευ. Βενιζέλου. Μίλησε συγκεκριμένα για την προσπάθεια ολοκλήρωσης της συμφωνίας του Οκτωβρίου, προεξάρχοντος του Βαγγ. Βενιζέλου.

και κάλσε όλους του βουλευτές του ΠαΣοΚ «συντεταγμένα και ενωμένα να μην χάσουμε την τελευταία ευκαιρία για τη χώρα», κλείνοντας την ομιλία του με τη φράση: «εγω από όποια θέση κι αν είμαι, θα είναι κοντά σας γι’ αυτόν τον αγώνα».

Από τις πρώτες τοποθετήσεις βουλευτών στη συνεδρίαση της ΚΟ, ξεχώρισαν τα όσα είπαν μεταξύ των άλλων ο κ. Χ. Καστανίδης, και ο κ. Π. Ευθυμίου. Ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης τόνισε: «δεν δίνω λευκή επιταγή στους τρεις αρχηγούς και τον Πρωθυπουργό να διαπραγματευτούν για πολιτικές και μέτρα που θα δεσμεύουν τη χώρα για μία δεκαετία. Πρέπει να γνωρίζει το κοινοβούλιο και η ΚΟ της πλειοψηφίας τις αποφάσεις και πρέπει να συνεχιστεί η διαπραγμάτευση».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠαΣοΚ σημείωσε μεταξύ των άλλων: «Αν δεν ταπεινωθούμε αλλά καυχηθούμε, τότε δεν θα γίνει κτήμα του ελληνικού η αλήθεια, η οποία είναι ότι αναστείλαμε την χρεωκοπία«, ενώ ζήτησε επίσπευση των διαδικασιών για την αλλαγή ηγεσίας στο ΠαΣοΚ, καλώντας το Πολιτικό Συμβούλιο να λάβει σχετική απόφαση.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.