Με άνοδο 27% από τα χαμηλά του έτους σημειώνει μία από τις καλύτερες αποδόσεις παγκοσμίως

Τραπεζικό «μπουμ» με κέρδη 125% στο Χρηματιστήριο ΑθηνώνΟι ανατροφοδοτούμενες προσδοκίες διατηρούν το επενδυτικό ενδιαφέρον στο Χρηματιστήριο της Αθήνας το οποίο με πρωταγωνιστές για μία ακόμη φορά τις τράπεζες (+17,25%), έκλεισε με κέρδη 6,13% στις 796,02 μονάδες.

Ο Ιανουάριος βρήκε μάλιστα τις τράπεζες (+82,66%) και φυσικά το ελληνικό χρηματιστήριο (+16,99%) να σημειώνουν μία από τις καλύτερες αποδόσεις παγκοσμίως, οι οποίες ανήλθαν στο εκρηκτικό 125,48% και 27,29% αντίστοιχα σε 14 μόλις ανοδικές συνεδριάσεις από τα χαμηλά της 10ης Ιανουαρίου.

Η αισιοδοξία ότι η συμφωνία για το πρόγραμμα απομείωσης του ελληνικού χρέους είναι θέμα ημερών, παράλληλα με την νέα μέθοδο ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και οι τοποθετήσεις ισχυρών κυρίως ιδιωτικών χαρτοφυλακίων συνέτειναν στην άνοδο του χρηματιστηρίου.

Υψηλόβαθμος τραπεζίτης δήλωσε την Τρίτη στο Reuters ότι η συμφωνία για το PSI είναι έτοιμη, αλλά δεν θα κλείσει πριν η Αθήνα δείξει στους δανειστές της, την ΕΕ και το ΔΝΤ, ότι εκπληρώνει τις δεσμεύσεις της.

«Η συμφωνία για το PSI είναι έτοιμη και δεν θα ανακοινωθεί πριν το τέλος της εβδομάδας, εάν δεν υπάρξουν από την πλευρά της κυβέρνησης συγκεκριμένες δεσμεύσεις για τις μεταρρυθμίσεις, το εργασιακό και το συνταξιοδοτικό», δήλωσε ο τραπεζίτης.

«Καθυστερώντας την ανακοίνωση του PSI, οι Ευρωπαίοι εταίροι πιέζουν την κυβέρνηση και τους πολιτικούς αρχηγούς για να λάβουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις», συμπλήρωσε.

Για την αγορά από την άλλη πλευρά, το βέβαιο είναι ότι οι βασικοί μέτοχοι των τραπεζών θα επιθυμούσαν επίσης οι αναγκαίες για την επανακεφαλαιοποίηση του κλάδου αυξήσεις κεφαλαίων να λάβουν χώρα σε μεγαλύτερες τιμές, κάτι που εξαιτίας του χρόνιου τραπεζοκεντρικού του χαρακτήρα αποτυπώνεται άμεσα στην τελική απόδοση του ελληνικού χρηματιστηρίου.

«Η άνοδος των τραπεζών οφείλεται στις δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων ότι το PSI θα έχει κλείσει μέχρι το τέλος της εβδομάδα», σχολίασε στο Reuters ο Δημήτρης Χαραλαμπόπουλος, τραπεζικός αναλυτής στην HSBC.

Στο ράλι του τραπεζικού δείκτη συνέβαλαν και τα κέρδη 22,58% της Alpha Bank, καθώς οι επενδυτές θεωρούν ότι οι δεύτερες σκέψεις που φαίνεται να έχει η τράπεζα όσον αφορά το σχέδιο συγχώνευσης με την Eurobank θα την ωφελήσουν.

Αργά την Δευτέρα το Χρηματιστήριο ήρε την προσωρινή αναστολή διαπραγμάτευσης των μετοχών των δύο τραπεζών που είχε επιβάλλει νωρίτερα την ίδια μέρα μετά την ανακοίνωση της Alpha για πιθανές καθυστερήσεις στην συγχώνευση λόγω του προγράμματος απομείωσης του ελληνικού χρέους (PSI).

Σημαντικά κέρδη από τους «μεγάλους» του ΧΑ η Πειραιώς (+26,39%), η Alpha Bank (+22,58%), η Κύπρου (+17,33%), η Εθνική (+14,58%), η Eurobank (+15,43%), η MPB (+ 13%), το ΤΤ (+8%), η ΔΕΗ (8%) και ο ΟΠΑΠ (+7%).
Στα χαρακτηριστικά της σημερινής η αυξημένη αξία των συναλλαγών (άνω των 100 εκατ. ευρώ) και η διάχυση του ενδιαφέροντος και σε ορισμένους τίτλους που πρόκειται να ιδιοποιηθούν.

Σημειώνεται πως μετά το 29% του ΟΠΑΠ, το δημόσιο μεταβίβασε στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου το 8,38% των Ελληνικών Πετρελαίων, το 23,3% του ΟΛΘ, το 40% της ΕΥΑΘ και το 27,3% της ΕΥΔΑΠ με εξωχρηματιστηριακές συναλλαγές.

Το δημόσιο μετά τις παραπάνω μεταβιβάσεις διατηρεί υπό τον έλεγχό του το 27,1% των ΕΛΠΕ, το 50,97% του ΟΛΘ, το 34,02% της ΕΥΑΘ, το 34,03% της ΕΥΔΑΠ και το 5% του ΟΠΑΠ, ενώ ελέγχοντας 100% το « Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου ΑΕ», ελέγχει έμμεσα τα ανωτέρω δικαιώματα ψήφου.

Εν τω μεταξύ αποκλίσεις κοντά στο 2% του ΑΕΠ αναμένεται να εμφανίσει το δημοσιονομικό έλλειμμα του 2011 και του 2012.

Παράλληλα, η τρόικα φέρεται να ασκεί ασφυκτικές πιέσεις στην Ελλάδα να εξοικονομήσει περίπου 2 δις ευρώ ή ποσοστό 1% του ΑΕΠ φέτος από αμυντικές δαπάνες και δαπάνες υγείας προκειμένου να εγκρίνει το νέο πακέτο διάσωσης ύψους 130 δις ευρώ, την στιγμή που η χώρα πρέπει να κλείσει και την συμφωνία με τους ιδιώτες πιστωτές για το πρόγραμμα απομείωσης του ελληνικού χρέους (PSI).

Ανοδος – ρεκόρ 6,13% στο Χ.Α. – Στο πράσινο έκλεισε και η Ευρώπη
Στις 796,02 μονάδες έκλεισε την Τρίτη ο Γενικός Δείκτης τιμών του Χρηματιστηρίου Αθηνών, κατά 6,13% πιό πάνω από το κλείσιμο της Δευτέρας. Η ημερήσια αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε σε 117,28 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε άνοδο σε ποσοστό 8,81%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο σε ποσοστό 4,43% και ο δείκτης της μικρής κεφαλαιοποίησης σημείωσε άνοδο 3,06%.

Από τους επιμέρους δείκτες πτώση κατέγραψε μόνο ο δείκτης των Κατασκευών (-1,01%), ενώ τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι δείκτες των Τραπεζών (+17,25%), της Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (+8,02%) και των Ταξιδιών (+7,14%).

Ανοδικά κινήθηκαν 124 μετοχές, 37 πτωτικά και 20 παρέμειναν σταθερές.

Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές: Ακρίτας +30,00%, ΒΙΣ (κο) +28,33%, Πειραιώς (+26,39%) και Alpha Bank (+22,58%).

Τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι μετοχές: Ιλυδα -29,38%, Τεγόπουλος -19,64%, Νεώριο -15,50% και ΣΙΔΜΑ -15,15%.

Η ισοτιμία ευρώ – δολαρίου βρίσκεται στα 1,30660 δολάρια ενώ το spread του δεκαετούς ομολόγου του ελληνικού δημοσίου διαμορφώνεται στις 3.248,4 μονάδες βάσης.

Διεθνή Χρηματιστήρια
Η πτώση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης στις ΗΠΑ βάρυνε το κλίμα στη Νέα Υόρκη την Τρίτη, με τον Dow Jones να κινείται στο κόκκινο στο μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης τους δείκτες στη Νέα Υόρκη να κλείνουν με μεικτά πρόσημα και μικρές μεταβολές. Άνοδος στις ευρωπαϊκές αγορές, που αποχαιρέτησαν τον καλύτερο Ιανουάριό τους τα τελευταία 14 χρόνια.

Στη Νέα Υόρκη, η απροσδόκητη υποχώρηση του δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης στο 61,8 τον Ιανουάριο προστέθηκε στις ειδήσεις για χαμηλότερες των εκτιμήσεων πωλήσεις των Exxon Mobil και UPS.

Στην «πράσινη» πλευρά της συνεδρίασης βρέθηκαν ωστόσο οι περισσότερες μετοχές των χρηματοπιστωτικών, όπως των Goldman Sachs, Morgan Stanley.

Στην Ευρώπη, ο πανευρωπαίκός StoxxEurope 600 κατέγραψε την ισχυότερη άνοδό του για Ιανουάριο από το 1998, ενισχυμένος από την αρχή του μήνα κατά 4%.

Στη Φρανκφούρτη, ο DAX έκλεισε με άνοδο 0,22% ενώ στο Παρίσι ο CAC ενισχύθηκε κατά 1,01%. Στο Λονδίνο, ο FTSE100 έκλεισε με άνοδο 0,2%.

Στη Νέα Υόρκη, ο Dow Jones έκλεισε στις 12.632,68 μονάδες, με πτώση 0,17%. Ο Nasdaq έκλεισε οριακά ενισχυμένος κατά 0,07% ενώ o S&P500 κατέγραψε οριακή υποχώρηση 0,05%.

 

Τάσος Μαντικίδης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.