Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- Grebena live GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Τα πέντε μέτρα και οι όροι του νέου μνημονίου που φέρνουν εκλογές

Φεβρουάριος 1st, 2012 by Χρήστος Μίμης

Επιταχύνει τις εξελίξεις το τελεσίγραφο των Ευρωπαίων

Τα πέντε μέτρα και οι όροι του νέου μνημονίου που φέρνουν εκλογέςΜετά τη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών και το «τελεσίγραφο» των Ευρωπαίων εταίρων στην Ελλάδα να κλείσει το νέο μνημόνιο και το PSI σε πέντε ημέρες (μέχρι την Κυριακή), προκειμένου να εγκριθεί από το Eurogroup την ερχόμενη Δευτέρα, η οικονομική και η πολιτική ατζέντα άλλαξε και οι εξελίξεις επιταχύνονται.

Στο οικονομικό πεδίο, οι συζητήσεις για το νέο μνημόνιο μπήκαν στην τελική ευθεία. Χθές το θέμα των μισθών στον ιδιωτικό τομέα κατέβηκε από την πρώτη στην πέμπτη θέση της ατζέντας.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες η τρόικα δίνει πλέον απόλυτη προτεραιότητα σε τέσσερα πιό σοβαρά ζητήματα που άπτονται της λειτουργίας του κράτους και δημιουργούν μεγάλες δυσκολίες “αποδοχής” στην ελληνική πλευρά.

Τα ζητήματα αυτά τα εξής:

1.Οι αλλαγές των εργασιακών σχέσεων και η κατάργηση της μονιμότητας στο δημόσιο. Η τρόικα απαιτεί την κατάργηση 150.000 μόνιμων θέσων στο δημόσιο ως το 2015 και την απόλυση ισάριθμων υπαλλήλων. Επίσης απαιτεί την άμεση εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου και στα σώματα ασφαλείας και τις ένοπλες δυνάμεις ενώ ασκεί αυστηρή κριτική στην κυβέρνηση για την καθυστέρηση εφαρμογής του ενιαίου μισθολογίου στο στενό δημόσιο τομέα που είχε ως αποτέλεσμα να μην μειωθούν όσο προβλεπόταν οι δαπάνες μισθοδοσίας το 2011 και να επιβαρυνθεί το έλλειμα τουλάχιστον κατά 0,2% του ΑΕΠ. Επίσης ζητεί από τα κόμματα να δεσμευτούν ότι με την επόμενη συνταγματική μεταρρύθμιση θα προχωρήσουν στην κατάργηση της μονιμότητας στο δημόσιο τομέα.

2.Την υιοθέτηση αυστηρού μνημονίου για τον λεγόμενο «παραδημόσιο τομέα»δηλαδή τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τους φορείς της γενικής κυβέρνησης (Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου και διάφορους οργανισμούς) που θεωρούν ότι είναι εστίες κρυφών ελλειμάτων. Μάλιστα, κατά τον έλεγχο σημείωσαν, ότι το μόνο που ελέγχθηκε είναι οι δαπάνες μισθοδοσίας ενώ ακόμη στους δήμους σε όλη την Ελλάδα δρούν χωρίς κανένα έλεγχο κυκλώματα, γίνονται προσλήψεις σε δημοτικές επιχειρήσεις οι οποίες δημιουργούν νέο χρέος.

3.Την μερική ιδιωτικοποίηση των νοσοκομείων. Η τρόικα ζήτησε να μπούν ιδιώτες επιχειρηματίες μέσω διαγωνισμών και στα νέα νοσοκομεία μέσω των (ΣΔΙΤ) στη διοίκηση των νοσοκομείων τουλάχιστον ως πρός το ξενοδοχειακό μέρος και να αυξηθεί η συμμετοχή των ασφαλισμένων όχι μόνο στα φάρμακα, αλλά σε όλες τις υπηρεσίες. Ακόμη απαίθτησαν να υπογραφούν συμβάσεις δημοσίων νοσοκομείων με ιδιωτικές εταιρίες προκειμένου να αυξηθούν τα έσοδα των μονάδων του ΕΣΥ που έχουν υψηλότατο επίπεδο επιστημονικής κατάρτισης και περίθαλψης, αλλά “τριτοκοσμικό” – όπως το χαρακτήρισαν – μοντέλο διοπίκησης και περιβάλλον για εργαζόμενους και ασθενείς.

4.Την ανάληψη άμεσης δράσης για την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας. Στο σημείο αυτό ακόμη και οι εκπρόσωποι, τεχνοκράτες, της τρόικας σήκωσαν ψηλά τα χέρια. Παρά την καταγραφή εκατοντάδων αποφάσεων που πρέπει να καταργηθούν άμεσα δηλώνουν ότι δεν είναι ακόμη σε θέση να εισηγηθούν μέτρα ώστε να αντιμετωπιστεί το τέρας της ελληνικής γραφειοκρατίας.

5. Για τους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα θα αποδεχθούν την όποια συμφωνία των κοινωνικών εταίρων και τη διατήρηση σε ισχύ της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, αλλά ζητούν την κατάργηση όλων των κλαδικών συμβάσεων με αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο που θα ισχυροποιούν τις επιχειρησιακές και ατομικές συμβάσεις εργασίας.

Η «κρυφή ατζέντα»

Κατά τις πληροφορίες στις διαπραγματεύσεις που γίνονται τέθηκε από την τρόικα, το ζήτημα της μεταναστευτικής πολιτικής και της μείωσης του πληθυσμού των μεταναστών που έχει συγκεντρωθεί στην Ελλάδα. Η τρόικα ζητεί μέτρα ενσωμάτωσης των μεταναστών στο ασφαλιστικό σύστημα και την αγορά εργασίας, αλλά όπως επισημάνθηκε αυτό προυποθέτει να κλείσουν τα σύνορα για την είσοδο νέων μεταναστών στη χώρα. Οι ξένοι θεωρούν ότι όσο συνεχίζεται το καθεστώς «μαύρης εργασίας» στη χώρα μας δύσκολα θα αποκατασταθούν οι ισοροπίες που αναζητούνται στην αγορά εργασίας, θα αποκατασταθεί η ροή εσόδων στα ασφαλιστικά ταμεία και θα τεθούν υπό έλεγχο οι δαπάνες ιατροφαρμακευτικής και νοσοκομειακής περίθαλψης που σήμερα επιβαρύνουν το ελληνικό δημόσιο.

Οσο κι αν τα τρία κόμματα θέλουν να αποφύγουν την αποκάλυψη των προτάσεων για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού προβλήματος σοβαροί οικονομολόγοι που εμπλέκονται στη διαδικασία σύνταξης του νέου μνημονίου, θεωρούν ότι η παράμετρος αυτή επηρεάζει όλες τις μελέτες και τα συμπεράσματα που άπτονται του κόστους εργασίας στην Ελλάδα, και συνδεόνται με τα δημοσιονομικά ελλείματα.

Τα κύματα εισόδου μεταναστών στην Ελλάδα και η μη αντιμετώπιση του προβλήματος θεωρείται η «μεγάλη πληγή» της Ευρώπης για την οποία μάλιστα οι ευρωπαίοι σιωπούν.

Εκλογές το Μάρτιο

Στο πολιτικό πεδίο, υπό το βάρος αυτών των εξελίξεων και του τελικού εκβιασμού των δανειστών που συμπυκνώνεται στη φράση “take it or leave it” για το νέο μνημόνιο που θα καθορίσει την οικονομική πολιτική ως το 2015 και είναι προαπαιτούμενο για τη χορήγηση του νέου δανείου των 130 δισ. ευρώ και την ολοκλήρωση του PSI, τα κόμματα ενημερώθηκαν ότι όλο αυτό το πακέτο θα έρθει στη Βουλή το αργότερο ως τη Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου και θα κληθούν να το ψηφίσουν ή όχι.

Εφ΄ όσον το νέο μνημόνιο υπερψηφιστεί θα ανακοινωθεί η τελική πρόταση για το PSI και σε λίγες ημέρες η ανταλλαγή ομολόγων με νέα και ρευστό θα ολοκληρωθεί με τη βοήθεια των ευρωπαίων.

Αν το νέο μνημόνιο καταψηφιστεί “λεφτά δεν υπάρχουν”, η κυβέρνηση Παπαδήμου χάνει τη δεδηλωμένη και ο πρωθυπουργός οφείλει να ζητήσει από τον Πρόεδρο της Δημοκρατία την προκήρυξη εκλογών εντός 20 ημερών.

Η χώρα δύσκολα θα βρεί τα χρήματα προκειμένου να εξοφλήσει το ομόλογο των 14,5 δισ. ευρώ που λήγει στις 20 Μαρτίου και τότε θα κυρηχθεί σε χρεοκοπία.

Και με το «ναί» και πολύ περισσότερο με το “όχι” κορυφαίες πηγές του υπουργείου Οικονομικών θεωρούν ότι πλέον άλλος χρόνος δεν υπάρχει.

Εκτιμούν ότι η χώρα έχει εισέλθει σε αντίστροφη μέτρηση για τις εκλογές κι επίσης προβλέπουν ότι ο πρωθυπουργός ίσως αναγκαστεί να προχωρήσει σε ανασχηματισμό καθώς σ΄αυτή τη διαδικασία ο αντιπρόεδρος και υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος θα θελήσει να έχει τον ελάχιστο χρόνο προκειμένου να κλείσει το ζήτημα διαδοχής στο ΠαΣοΚ και να προετοιμαστεί για τις εκλογές και αφ΄ετέρου ο ΛΑΟΣ του κ. Σπύρου Καρατζαφέρη θα θελήσει να επαναπροσδιορίσει τη στάση του απέναντι στην κυβέρνηση Παπαδήμου και τα μέτρα “εξαθλίωσης” – όπως ο ίδιος τα χαρακτήρισε – που φέρνει το νέο μνημόνιο.

Και οι δύο πλευράς μάλιστα εκφράζονται – τουλάχιστον – άκομψα για το ρόλο και το έργο του κ. Παπαδήμου.

This entry was posted on Τετάρτη, Φεβρουάριος 1st, 2012 at 09:52 and is filed under ΕΚΛΟΓΕΣ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply