http://media.megatv.com/filesystem/images/20120131/engine/mega_LARGE_t_53761_1129288_type12250.jpgΕντός της εβδομάδας τοποθέτησε χρονικά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων τόσο για το ζήτημα της απομείωσης του ελληνικού χρέους όσο και για το νέο πρόγραμμα με την τρόικα ο πρωθυπουργός, Λουκάς Παπαδήμος από τις Βρυξέλλες, μετά τη σύνοδο κορυφής.

“Σε ό,τι αφορά την εθελούσια αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους (το γνωστό PSI) έχει γίνει σημαντική πρόοδος στις βασικές οικονομικές παραμέτρους. Τις επόμενες μέρες θα συνεχιστούν οι σχετικές συζητήσεις, και η επιδίωξη είναι να επιτευχθεί συμφωνία παράλληλα με την ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων για το νέο οικονομικό πρόγραμμα της Ελλάδας. Έως το τέλος της εβδομάδας επιδιώκουμε να ολοκληρώσουμε τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, όσον αφορά το οικονομικό πρόγραμμα, και παρά τις δυσκολίες που εξακολουθούν να υπάρχουν, επιδίωξη είναι η συμφωνία αυτή να ολοκληρωθεί ως το τέλος της εβδομάδος”, είπε ο κ. Παπαδήμος.

Δεν θέλησε να αναφερθεί στις δυσκολίες που υφίστανται στην ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για το PSI, υπογράμμισε όμως ότι στόχος της ελληνικής πλευράς είναι η αποφυγή περαιτέρω εμπλοκής του δημόσιου τομέα στις προσπάθειες απομείωσης του χρέους.

Αναφορικά με τα “καυτά” ζητήματα της ατζέντας των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι παραμένουν στο τραπέζι ενώ έκανε λόγο για “κόκκινες γραμμές” που δεν μπορούν να αναφερθούν δημόσια όσο διαρκεί η διαπραγμάτευση.

“Τα μέτρα που συζητάμε παραμένουν στο τραπέζι, βεβαίως. Δεν αναμένεται ότι θ’ αλλάξουν αυτά τα μέτρα που υπάρχουν στο τραπέζι. Και δεν αναφέρομαι σε μέτρα, αναφέρομαι πρώτα απ’ όλα στους τομείς όπου ή μεταρρυθμίσεις ή μέτρα πρέπει να ληφθούν, αυτοί οι τομείς είναι γνωστοί και τα συζητούμενα μέτρα επίσης είναι στο τραπέζι για περαιτέρω εξέταση και διαπραγμάτευση”, σημείωσε.

Σχετικά, πάντως, με το εάν αυτά τα μέτρα θα ψηφιστούν από την Βουλή, ο κ. Παπαδήμος επισήμανε ότι τα κόμματα που συμμετέχουν στην κυβέρνηση ενέκριναν τις προγραμματικές της δηλώσεις και εξέφρασε την προσδοκία του οι Έλληνες βουλευτές να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων.

Για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η ελληνική πλευρά στη διαπραγμάτευση με την τρόικα και οι οποίες θα είναι το αντικείμενο διαπραγμάτευσης των επόμενων ημερών, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για προσαρμογές που πρέπει να γίνουν ώστε μειωθεί ταχύτερα το δημοσιονομικό έλλειμμα μέσα από την περικοπή των δαπανών αλλά και για μείωση του κόστους εργασίας ώστε να καταστεί η οικονομία ανταγωνιστικότερη.

Ο πρωθυπουργός έκανε ειδική αναφορά στην αρχική του τοποθέτηση στα μέτρα που περιλαμβάνονται στα συμπεράσματα του Συμβουλίου για την διάθεση ευρωπαϊκών κεφαλαίων που θα τροφοδοτήσουν την αγορά για καταπολέμηση της ανεργίας των νέων και για ενίσχυση της χρηματοδότησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων μέσω ενεργοποίησης διαρθρωτικών κεφαλαίων.

Αναφερόμενος στην πρόοδο της δημοσιονομικής προσαρμογής της χώρας, ο κ. Παπαδήμος τόνισε ότι το πρωτογενές δημοσιονομικό έλλειμμα έχει περιορισθεί στο 2,4% του ΑΕΠ το 2011, δηλώνοντας αισιόδοξος ότι η πορεία αυτή θα συνεχισθεί ενώ σημείωσε ότι η Ελλάδα ανέκτησε την τελευταία διετία το 1/3 της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας που είχε χάσει κατά τη δεκαετία 2000-2009 έναντι όλων των εμπορικών της εταίρων.

Για το θέμα της επιτροπείας, ο κ. Παπαδήμος τόνισε ότι δεν συζητήθηκε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.