http://media.megatv.com/filesystem/images/20111129/engine/mega_LARGE_t_53761_1119239_type12250.jpg

Απέρριψε την πρόταση για διορισμό επιτρόπου στην Ελλάδα ο Νικολά Σαρκοζί, με δηλώσεις που έκανε στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μετά το πέρας της συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες.

Ερωτηθείς σχετικά, ο Γάλλος πρόεδρος τόνισε ότι η Ελλάδα είναι μια κυρίαρχη χώρα και πρέπει να κάνει μόνη της τη δουλειά της.

Όπως είπε, είναι λογικό να υπάρχει μια διαδικασία επιτήρησης για την οικονομία της Ελλάδας, αλλά δεν τίθεται θέμα κηδεμονίας. Δεν μπορούμε να βάλουμε καμία χώρα σε τέτοια θέση, ανέφερε, προσθέτοντας πως κάτι τέτοιο δεν θα ήταν ούτε δημοκρατικό ούτε αποτελεσματικό.

Μάλιστα, ο Νικολά Σαρκοζί επισήμανε ότι δεν πρόκειται για πρόταση της Άγκελα Μέρκελ, με την οποία -όπως δήλωσε- συζήτησε το θέμα.

Όπως ανέφερε ο Γάλλος πρόεδρος, υπάρχουν κάποιοι που έχουν τέτοιες θέσεις πέραν του Ρήνου, όχι όμως η Γερμανίδα καγκελάριος.

Η ιδέα περί επιτροπείας ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων, όχι μόνο από την ελληνική πλευρά, αλλά και από Ευρωπαίους αξιωματούχους, καθώς και στο εσωτερικό της Γερμανίας.

Στο πλαίσιο της συνέντευξης, ο κ. Σαρκοζί αναφέρθηκε και στην πορεία των διαπραγματεύσεων για το “κούρεμα” του ελληνικού χρέους και εκτίμησε ότι βρίσκονται κοντά στο σημείο της κατάληξης, βλέποντας ολοκλήρωση της διαδικασίας για το PSI τις επόμενες ημέρες.

Από την πλευρά της, η Άγκελα Μέρκελ τόνισε την ανάγκη για παρακολούθηση του ελληνικού προγράμματος, κάτι που -όπως ανέφερε- έχει συμφωνηθεί στη σύνοδο της 26ης – 27ης Οκτωβρίου, όπου συμφωνήθηκε και η συνεργασία της ελληνικής κυβέρνησης με την τρόικα.

Θέλουμε να βοηθήσουμε την Ελλάδα να σταθεί πάλι στα πόδια της, είπε η Γερμανίδα καγκελάριος, ενώ σημείωσε πως εν όψει των επικείμενων εκλογών είναι σημαντικό τα ελληνικά κόμματα να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Ταυτόχρονα, φρόντισε να υπενθυμίσει ότι στα μέσα Μαρτίου η Ελλάδα θα χρειαστεί κεφάλαια και πως οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναμένουν τον απολογισμό της τρόικας, εκτιμώντας πάντως πως όλα θα πάνε καλά.

Η κ. Μέρκελ δέχτηκε και στο κλείσιμο της συνέντευξης Τύπου ερώτηση για την Ελλάδα, με αφορμή την οποία φρόντισε να επισημάνει ότι η χώρα μας είναι μια ειδική περίπτωση, επικαλούμενη προς τούτο τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα και τη μη σωστή εφαρμογή -όπως σημείωσε- του προγράμματος όπως έκανε η Ιρλανδία.

Στο πλαίσιο της απάντησης που έδωσε, εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι Έλληνες μπορούν να τα καταφέρουν, είπε όμως ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες -και η ίδια- λογοδοτούν στα Κοινοβούλιά των χωρών τους και σημείωσε πως εάν η τρόικα έλεγε ότι όλα πάνε καλά, δεν θα υπηρχε κανένα πρόβλημα.

Τόσο ο Νικολά Σαρκοζί, όσο και η Άγκελα Μέρκελ, αλλά και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι, δήλωσαν ότι ανατέθηκε στους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης να κάνουν ό,τι χρειάζεται για να ολοκληρωθεί γρήγορα το PSI.

Για “πρόοδο” στις διαπραγματεύσεις για το PSI μίλησε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο, ο οποίος μεταξύ άλλων έκανε λόγο και για “καλή συνεργασία” μεταξύ της τρόικας και της ελληνικής κυβέρνησης, εκτιμώντας ότι θα καταλήξει σύντομα σε συμφωνία επί του νέου προγράμματος, ενώ ανέφερε ότι τα πολιτικά κόμματα στην Ελλάδα θα πρέπει να δεσμευθούν με ξεκάθαρο τρόπο για την εφαρμογή του προγράμματος αυτού.

Στη σύνοδο κορυφής της Δευτέρας επικυρώθηκε η συμφωνία για το νέο δημοσιονομικό σύμφωνο, το οποίο θα υπογράψουν οι 25 από τις 27 χώρες – μέλη της ΕΕ, καθώς Βρετανία και Τσεχία αρνήθηκαν να ενταχθούν.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.