Τα νησιά Φίτζι και τις Κανάριες Νήσους φιλοδοξεί να ξεπεράσει ο νομός Αργολίδας. Οχι σε τουριστική κίνηση, αλλά στις offshore εταιρίες και στη διαφθορά. Αυτά που ανακαλύπτει σε εφορίες, πολεοδομίες και στην Αστυνομία το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος είναι ασύλληπτα!

Φαίνεται ότι το χρήμα «ρέει» άφθονο στον νομό, με πρωτεύουσα το Ναύπλιο, την πρώτη πρωτεύουσα του σύγχρονου ελληνικού κράτους. Πριν από μερικές ημέρες ανακαλύφθηκε από κλιμάκιο του ΣΔΟΕ ότι στο Κρανίδι Αργολίδας, μια κωμόπολη 4.500 κατοίκων, έχουν έδρα γύρω στις 200 offshore εταιρίες. Στην κωμόπολη είχε στηθεί ένα κύκλωμα, το οποίο προχωρούσε σε κρυφές αγοραπωλησίες γης μεγάλης αξίας και μισθώσεις ακινήτων μέσω των εταιριών αυτών, χωρίς να καταβάλλονται οι σχετικοί φόροι.

Η έξαρση του φαινομένου πραγματοποιήθηκε μετά τους Ολυμπιακούς, γνωρίζοντας τη μεγαλύτερη άνθηση τη διετία 2007-2009. Ωστόσο θα πρέπει να επισημανθεί ότι όλες οι υπεράκτιες δεν ανήκουν σε κατοίκους της πόλης, αλλά και σε επιχειρηματίες (Ελληνες και ξένους).

Οι έλεγχοι του ΣΔΟΕ επεκτάθηκαν στο Ναύπλιο και το Αργος. Εκεί εντοπίστηκαν δύο υψηλόβαθμοι υπάλληλοι της Πολεοδομίας να διατηρούν εκατομμύρια ευρώ στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς. Ακόμη, αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. στην ίδια περιοχή εμφανίζεται με υψηλές καταθέσεις, διαθέτοντας τουλάχιστον 500.000 ευρώ.

Παρόμοιες περιπτώσεις διαπιστώθηκαν στους τραπεζικούς λογαριασμούς δύο υπαλλήλων δασικών υπηρεσιών της περιοχής, οι οποίοι φαίνεται ότι διαθέτουν εξίσου δυσθεώρητα ποσά.

Στελέχη του ΣΔΟΕ, που ερευνούν τις τελευταίες εβδομάδες τις συγκεκριμένες υποθέσεις, είναι βέβαια ότι έχουν βρεθεί μπροστά σε ένα κέντρο διαφθοράς. Κι αυτή τη φορά οι φάκελοι των στοιχείων προέκυψαν από καταγγελίες πολιτών. Οι καταγγελίες αφορούσαν δεκάδες στελέχη δημόσιων υπηρεσιών, τα οποία λειτουργούσαν με «τεφτέρι» για εξωυπηρεσιακές υποθέσεις.

Γενικότερα το ΣΔΟΕ έχει προχωρήσει το τελευταίο διάστημα σε εκατοντάδες ελέγχους πανελλαδικά, προκειμένου να δώσει την εικόνα της «ισονομίας» στο κοινωνικό σύνολο, ιδίως στα χαμηλόμισθα στρώματα που πλήττονται από το «κούρεμα» σε μισθούς και συντάξεις.

Ενδεικτικό είναι ότι ως και ο οικονομικός εισαγγελέας Γρηγόρης Πεπόνης έδωσε εντολή για συντονισμένες έρευνες στην «καρδιά» των φοροεισπρακτικών και ελεγκτικών μηχανισμών του κράτους.

Οι έρευνες εστιάζονται σε κρατικούς υπαλλήλους που για χρόνια -και για διάφορους λόγους- έκαναν τα «στραβά μάτια» σε προκλητικές περιπτώσεις μεγαλοοφειλετών του Δημοσίου. Ο κ. Πεπόνης διέταξε καθολικό έλεγχο σε εφορίες, ΣΔΟΕ, τελωνεία, πολεοδομίες κ.λπ., προκειμένου να ελεγχθούν οι υπάλληλοι, οι οποίοι χειρίστηκαν στο πρόσφατο παρελθόν ή χειρίζονται και σήμερα φακέλους μεγάλων οφειλετών του Δημοσίου. Ηδη από τις 19 Δεκεμβρίου δόθηκε εντολή για εκτεταμένη έρευνα στο εσωτερικό των φοροεισπρακτικών μηχανισμών. Στο πλαίσιο αυτό, μεταξύ άλλων, πραγματοποιείται επανέλεγχος όλων των δηλώσεων «πόθεν έσχες» για τους εργαζομένους στο υπουργείο Οικονομικών.

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.