Τι να προτιμήσετε για να μην το μετανιώσετε

Δίαιτα ή διατροφή;Έχετε ακολουθήσει διάφορες δίαιτες που σας υπόσχονται απώλεια βάρους σε χρόνο express; Ωστόσο, κάνουν καλό στην υγεία και τη γραμμή σας; 

Σύμφωνα με έρευνες, το ένα τρίτο των ανθρώπων που κάνουν δίαιτα καταλήγουν να έχουν περισσότερα κιλά λίγες εβδομάδες από τότε που ξεκίνησαν. Η κυριότερη αιτία είναι οι στερητικές δίαιτες ή αυτές που έχουν έναν ασυνήθιστο συνδυασμό τροφών. Χώρια το μεταβολικό «φρενάρισμα» που επάγει ο οργανισμός σε τέτοιες διαδικασίες, εύκολα κανείς κουράζεται και ξαναρχίζει την (υπέρ)κατανάλωση όλων των απαγορευμένων τροφών με αποτέλεσμα να ξαναπαίρνει όσα κιλά έχασε. Σας προτείνω μία δίαιτα προς αποφυγήν και μία που μπορείτε να την ακολουθήσετε. Η επιλογή είναι δική σας.

Αποφύγετε τη Δίαιτα Άτκινς

Από τις πιο δημοφιλείς δίαιτες, την οποία δημιούργησε ο dr Robert Atkins προκειμένου να λύσει το δικό του πρόβλημα παχυσαρκίας. Ο Atkins ήταν ο λόγος που τα αναψυκτικά απέκτησαν τις light εκδοχές τους.

Το προφίλ της: Ο περιορισμός της πρόσληψης υδατανθράκων. Ακολουθώντας τη δίαιτα Atkins η διατροφή σας πρέπει να αποτελείται κατά 68% από λίπη, κατά 27% από πρωτεΐνες και κατά 5% από υδατάνθρακες. Ουσιαστικά σας κόβει τη σαλάτα, τα φρούτα, τις γαρνιτούρες, σας επιτρέπει να τρώτε κρέατα, να πίνετε αλκοόλ και να τρώτε τυρί ή ξηρούς καρπούς. Το κακό; Μετά δεν έχει επιδόρπιο… ενώ έρευνες δείχνουν ότι μακροπρόθεσμα είναι δυνατόν να επέλθουν βλάβες στον οργανισμό, πολλές φορές μη αναστρέψιμες. Έχει τέσσερις φάσεις:
1η: Εισαγωγή (Induction) Διαρκεί 2 εβδομάδες και η απώλεια βάρους είναι στα 2,5-4,5 κιλά. Ουσιαστικά θα πρέπει να τρώτε μόνο 20 γραμμάρια υδατάνθρακες τη μέρα (μία μεγάλη φέτα ψωμί έχει αυτούς περίπου τους υδατάνθρακες). Κατά τα άλλα μπορείτε να τρώτε πρωτεΐνες, προκαλώντας στον οργανισμό κέτωση, κατά την οποία καίγονται οι θερμίδες με ταχύ ρυθμό.
2η: Συνεχιζόμενη απώλεια βάρους (Ongoing Weight Loss) Ο οργανισμός σας καίει ήδη τα λίπη, οπότε αυξάνετε την πρόσληψη των υδατανθράκων κατά 5 γραμμάρια κάθε εβδομάδα που περνάει.
3η: Προ-συντήρηση (Pre-Meintenance) Σε αυτό το σημείο αυξάνεται σταδιακά η πρόσληψη υδατανθράκων ώσπου να σταματήσει η απώλεια βάρους.
4η: Συντήρηση (Lifetime Maintenance) Στη φάση αυτή δεν υπάρχουν περιορισμοί. Μπορείτε να τρώτε όσο θέλετε, απλώς θα πρέπει να προσέχετε πόσους υδατάνθρακες καταναλώνετε.

Τα υπέρ της
Δεν απαιτεί μείωση των θερμίδων.
Είναι σχετικά απλή στην εφαρμογή της, αφού μειώνει τους υδατάνθρακες.
Συμβάλλει στην απώλεια αλλά και τη συντήρηση βάρους και, μάλιστα, μέσω της καύσης του λίπους. Ακόμη κι αν καταναλώνετε τον ίδιο αριθμό θερμίδων σε σχέση με μια άλλη δίαιτα θεωρητικά καίτε περισσότερο λίπος.

Τα κατά της
Λόγω του αποκλεισμού των φρούτων, προκαλεί δυσκοιλιότητα.
Μπορεί να προκαλέσει πονοκεφάλους, κόπωση, αναγούλες, κακοσμία του στόματος. Αυτό συμβαίνει καθώς, λόγω της έλλειψης υδατανθράκων, ο οργανισμός χρησιμοποιεί τα λιπαρά οξέα ως πηγή ενέργειας και όχι τη γλυκόζη, με αποτέλεσμα να δημιουργείται κέτωση η οποία διαταράσσει τη χημική ισορροπία του οργανισμού.
Η έλλειψη υδατανθράκων έχει ως αποτέλεσμα τη διούρηση, που συνεπάγεται απώλεια υγρών από το σώμα.
Αυξάνει τη χοληστερόλη και τον κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα.

Μια διατροφή με υψηλές πρωτεΐνες μπορεί να επιταχύνει την απώλεια της νεφρικής λειτουργίας, ιδιαίτερα αν πάσχετε από ήπια νεφρική ανεπάρκεια.
Αυξάνει την αρτηριακή πίεση λόγω της αυξημένης πρόσληψης νατρίου με τη μειωμένη πρόσληψη φυτικών ινών.
Μπορεί να δημιουργήσει ουρική αρθρίτιδα, αφού τροφές που χρησιμοποιούνται στη δίαιτα όπως το κρέας, τα θαλασσινά και το αβγό είναι πλούσια σε πουρίνες οι οποίες μεταβολίζονται σε ουρικό οξύ.
Η απώλεια βάρους στη φάση διατήρησης, συνήθως δεν συντηρείται

Προτιμήστε την Μακροβιοτική διατροφή
Πρόκειται για μια «ενεργειακή» διατροφή που πρεσβεύει ότι εξασφαλίζει την αρμονική λειτουργία του σώματος, του πνεύματος και της ψυχής.

Το προφίλ της Βασίζεται στην αρχαία κινέζικη φιλοσοφία της εξισορρόπησης μεταξύ της yin και της yang ενέργειας. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να επιλέγετε τροφές με έντονη ενέργεια yin ή yang. Αντίθετα, πρέπει να αποφεύγετε τις τροφές των δύο άκρων –δηλαδή όσες είναι εξαιρετικά yin ή πολύ yang– και να τρέφεστε μ’ εκείνες που εξισορροπούν ενεργειακά αυτές τις δύο δυνάμεις, όπως είναι τα δημητριακά. Στις yin τροφές ανήκουν κυρίως εκείνες που φύονται μέσα στη γη. Ακολουθούν το μέλι, το γάλα και οι ξηροί καρποί. Στις yang τροφές ανήκουν όσες βρίσκονται στον αέρα και στον ήλιο, όπως είναι τα φρούτα και τα λαχανικά. Στις τροφές που εξισορροπούν τη yin και τη yang ενέργεια ανήκουν τα δημητριακά, ιδιαίτερα το ρύζι.

Τα υπέρ της
Προσεγγίζει κάπως τη μεσογειακή διατροφή, αφού είναι πλούσια σε ακατέργαστα σιτηρά, λαχανικά, φρούτα, όσπρια και θαλασσινά. Επίσης, προβλέπει τον περιορισμό της κατανάλωσης κρέατος, πουλερικών και γαλακτοκομικών.
Περισσότερο από το 50% της μακροβιοτικής διατροφής ανήκει στα δημητριακά ολικής αλέσεως (σιτάρι, ρύζι, καλαμπόκι κ.λπ.). Το 20-30% καλύπτεται από τα λαχανικά, τους σπόρους, π.χ., λιναρόσπορος, κολοκυθόσπορος, και τα όσπρια. Το υπόλοιπο 15-20% καταλαμβάνουν τα φρούτα εποχής, τα ψάρια και οι ξηροί καρποί.
Το γεγονός ότι τα τρόφιμα πρέπει να είναι της εποχής, χωρίς προσθήκη συντηρητικών ή λιπασμάτων, την καθιστά υγιεινή.

Τα κατά της
Περιορίζει περισσότερο από το ιδανικό την κατανάλωση ψαριών αλλά και φρούτων.
Το φαγητό της μακροβιοτικής διατροφής πρέπει να υπόκειται στη μικρότερη δυνατή επεξεργασία, να είναι απόλυτα φυσικό και να χρησιμοποιούνται παραδοσιακοί τρόποι μαγειρέματος, που δημιουργεί δυσκολίες στην καθημερινότητα μας.
Το μυστικό

Αποφύγετε δίαιτες που υπόσχονται γρήγορα αποτελέσματα. Ο στόχος απώλειας βάρους ανά βδομάδα δεν πρέπει να ξεπερνά το 1-2% του βάρους σας. Σε αντίθετη περίπτωση, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος απώλειας μυϊκού ιστού και…όχι μόνο.

www.omorfamystika.gr

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.