Υπερ-εφορία στήνεται στο υπουργείο Οικονομικών, που θα στελεχωθεί από ξένους υπαλλήλους, κυρίως Γερμανούς! Η συγκεκριμένη εφορία, που η δημιουργία της προκαλεί την εθνική υπερηφάνεια των Ελλήνων, θα διοικείται ουσιαστικά από ξένο επιτελείο φορολογικών εμπειρογνωμόνων και θα αποκτήσει ειδικές εξουσίες ως προς τη λειτουργία όλου του ελληνικού φορολογικού μηχανισμού.

Μάλιστα η συγκεκριμένη εφορία θα έχει και συντονιστικό ρόλο στον έλεγχο των εισοδημάτων και της περιουσιακής κατάστασης των φορολογούμενων. Να σημειωθεί ότι ήδη ξένοι εμπειρογνώμονες της Κομισιόν από την περιβόητη Task Force του Γερμανού υπερπρωθυπουργού Χορστ Ράιχενμπαχ έχουν εγκατασταθεί σε νευραλγικές και μεγάλες εφορίες της χώρας.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία Μεγάλων Επιχειρήσεων, που έχει αναλάβει τον έλεγχο των 1.000 μεγαλύτερων επιχειρήσεων στη χώρα. Εγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι οδηγίες σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας της δίνει ένας Γερμανός υπάλληλος στέλεχος της Task Force, ο οποίος τυπικά προσφέρει «τεχνική βοήθεια» για τη βελτίωση των φορολογικών εισπράξεων του Δημοσίου.

Οσον αφορά την υπό σύσταση νέα εφορία, σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, οι Ευρωπαίοι εμπειρογνώμονες που θα τη στελεχώσουν είναι αυτοί που θα οργανώνουν τα σχέδια των φορολογικών ελέγχων και θα θέτουν συγκεκριμένους ελεγκτικούς στόχους, οι οποίοι θα πρέπει πάση θυσία να υλοποιηθούν. Για την εκπλήρωσή τους θα έχουν βοήθεια από εξωτερικούς συνεργάτες (outsourcing), οι οποίοι θα συντονίζουν τις έρευνες που έχουν να κάνουν κυρίως στο μέτωπο της περιουσιακής κατάστασης των φορολογουμένων (σπίτια, οικόπεδα, διαμερίσματα).

Στόχος της κυβέρνησης με τη νέα πρότυπη εφορία είναι να δημιουργήσει μια κεντρική ελεγκτική δύναμη, η οποία θα εξυπηρετήσει παράλληλα τα σχέδια της Task Force για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και της παραοικονομίας στη χώρα μας. Οι εφορίες στις οποίες έχουν ήδη τοποθετηθεί υπάλληλοι της Κομισιόν και μέλη της «ομάδας δράσης» (Task Force) του Ράιχενμπαχ είναι αυτές που κυρίως «ελέγχονται» από τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Πρόσφατα ο «τσάρος» της πλατείας Συντάγματος είχε προχωρήσει στην επιλεκτική τοποθέτηση 90 προσώπων της απολύτου εμπιστοσύνης του. Μάλιστα για να παρακάμψει τις σχετικές υπηρεσιακές διαδικασίες πέρασε νόμο στη Βουλή που του έδινε απεριόριστη δικαιοδοσία στη στελέχωση των εφοριών. Τα πρόσωπα αυτά ανέλαβαν τα ηνία σε εφορίες και ελεγκτικά κέντρα – που συμπτωματικά έχουν το μεγαλύτερο αντικείμενο εργασιών.

Πρόκειται για Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες (ΔΟΥ) που εξυπηρετούν πολύ μεγάλο αριθμό φορολογουμένων και επιχειρήσεων σε ημερήσια βάση. Χαρακτηριστικό παράδειγμα τέτοιων εφοριών είναι οι ΦΑΕΕ Αθηνών και ΦΑΕΕ Θεσσαλονίκης, των οποίων οι μηνιαίες εισπράξεις δίνουν τον παλμό για τον τρόπο που κινούνται τα έσοδα του Δημοσίου. Σε αυτές τις ΔΟΥ, ως γνωστόν, έχουν την έδρα τους χιλιάδες ανώνυμες εταιρίες. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος όρισε επικεφαλής τμημάτων στις δύο μεγάλες εφορίες 31 άτομα ως διευθυντές. Κατά τις πληροφορίες τα πρόσωπα αυτά ήδη έχουν στενή συνεργασία με τα κλιμάκια των ξένων επιτηρητών που βρίσκονται στην Ελλάδα.

 

Φοίβος Κλαυδιανός

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.