Η Γαλατάσαραϊ επικράτησε του Ολυμπιακού 78-77 στην παράταση για την 2η αγωνιστική του Top 16 της Ευρωλίγκα και άφησε τους «ερυθρόλευκους» χωρίς νίκη

Ο Σλούκας πήγε να το «κλέψει», ο Λούκας το χάρισε στη «Γαλατά»Έπειτα από ένα συγκλονιστικό ματς που κρίθηκε στην παράταση, ο Ολυμπιακός ηττήθηκε 78-77 από τη Γαλατάσαραϊ στο «Αμπντί Ιπεκτσί» της Κωνσταντινούπολης και με τη δεύτερη ήττα του στη φάση των «16» της Ευρωλίγκα, έχασε έδαφος για την πρόκριση στα προημιτελικά, αφού πλέον οι Τούρκοι απέκτησαν πλεονέκτημα ακόμα και για την 2η θέση του 5ου ομίλου. «Δήμιος» του Ολυμπιακού και πρώτος σκόρερ της Γαλατάσαραϊ ήταν ο πρώην «ερυθρόλευκος» Τζαμόν Λούκας Γκόρντον με 17 πόντους, ενώ 16 πρόσθεσε ο Γιάκα Λάκοβιτς.

Ο Κώστας Σλούκας είχε στείλει σε έξτρα πεντάλεπτο την αναμέτρηση με ένα τρίποντο από τα 14 μέτρα σε «νεκρό» χρόνο γράφοντας το 69-69, αν και ο Ολυμπιακός νωρίτερα είχε βρεθεί να χάνει ακόμα και με 14 πόντους. Ο αρχηγός των «ερυθρόλευκων», Βασίλης Σπανούλης, σημείωσε 24 πόντους και πάλεψε για την ανατροπή, αλλά η τουρκική ομάδα ήταν αυτή που τελικά πανηγύρισε το πρώτο θετικό αποτέλεσμά της, μετά την ήττα στην πρεμιέρα από τη «συμπολίτισσα» Εφες Πίλσεν.

Σθεναρή αντίσταση προέβαλε ο Ολυμπιακός στο πρώτο δεκάλεπτο, χάρη στην υπεροχή του στα ριμπάουντ, κυρίως στα αμυντικά. Βασικός ο Ντόρσεϊ, ήταν θετικός στα πρώτα λεπτά (καλάθι και κόψιμο), αλλά μετά το 6-6 ο πρώην παίκτης του Ολυμπιακού, Τζαμόν Λούκας, ευστόχησε έξω από τα 6.75. Ο Σπανούλης είχε πετύχει τους έξι από τους πρώτους 8 πόντους του Ολυμπιακού (9-8), με τον σέντερ της Γαλατάσαραϊ, Μπόρις Σάβοβιτς, να «τιμωρεί» με ακόμη ένα τρίποντο τους «ερυθρόλευκους». Ο Ντούσαν Ίβκοβιτς τράβηξε στον πάγκο τους βασικούς Μάντζαρη και Άντιτς, ρίχνοντας στο παρκέ Σλούκα και Πρίντεζη. Ο τελευταίος μείωσε στο καλάθι (12-10), ενώ λίγο μετά ισοφάρισε σε 13-13 με 2/2 βολές.

Η λήξη της πρώτης περιόδου βρήκε τις δύο ομάδες ισόπαλες 15-15. Με καλάθι του Κώστα Σλούκα, η ομάδα του Πειραιά ανέκτησε το προβάδισμα (15-17) μετά το αρχικό 0-4, όμως η συνέχεια ήταν… αποκαρδιωτική, για την ομάδα του Ντούσαν Ίβκοβιτς. Μέχρι το 26-24 με τρίποντο του Σλούκα παρέμεινε στη διεκδίκηση ο Ολυμπιακός. Ακολούθησε ένα τρίλεπτο που οι Τούρκοι «εκτόξευσαν» την τιμή της διαφοράς στο +14 (38-24) με σερί 12-0, που άρχισε από τρίποντο του Λάκοβιτς και ολοκληρώθηκε με τρίποντο του Τούρκου φόργουορντ, Τσεβέρ Οζέρ. Ο πρώτος σημείωσε 9 και ο τελευταίος 7 πόντους, μόνο στο δεύτερο δεκάλεπτο. Από τη μία οι παίκτες του Οκτάι Μαχμουτί είχαν καταφέρει να ελέγχουν τα επιθετικά ριμπάουντ (8 – 3 στο ημίχρονο). Κυρίως, όμως, ήταν η αστοχία του Ολυμπιακού έξω από τη γραμμή του τριπόντου (από 0/4 στο 10΄ η στατιστική έγραψε 1/10 σε 20 λεπτά) που έδωσε δικαίωμα στη Γαλατάσαραϊ να τρέξει. Ο Ολυμπιακός μείωσε στους 10 πόντους (38-28) με Σπανούλη, Ντόρσεϊ, αλλά στο τέλος πήρε το… -14 μαζί του στ’ αποδυτήρια, αφού ο -αλάνθαστος από τη γραμμή του φάουλ- Τζαμόν Λούκας διαμόρφωσε το σκορ ημιχρόνου 42-28.

Νέο πρόσωπο έδειξε στις αρχές της 3ης περιόδου ο Ολυμπιακός: Με 7 πόντους του Γιώργου Πρίντεζη και 6 του Σπανούλη (το πρώτο καλάθι του δεκαλέπτου πέτυχε ο Παπανικολάου), ο Ολυμπιακός έκανε επιμέρους σκορ 15-4, μειώνοντας σε 46-43. Ακόμη μία φορά, όμως, η Γαλατάσαραϊ βρήκε τον τρόπο να επαναφέρει σε διψήφιο νούμερο τη διαφορά. Ήταν η σειρά της ομάδας της Κωνσταντινούπολης να κάνει σερί 11-0 με Σιπ, Οζέρ και Άντριτς, χάρη στο οποίο «άγγιξε» για 3η φορά το +14 (57-43). Ο Λιθουανός του Ολυμπιακού, Μαρτίνας Γκετσεβίτσιους, «ξεκόλλησε» την ομάδα του (57-45) απ’ τη γραμμή των βολών με το 2ο φάουλ του Γιάκα Λάκοβιτς, ενώ ο Σπανούλης, φτάνοντας τους 16 προσωπικούς πόντους, ήταν ψύχραιμος από τη γραμμή του φάουλ για το 57-47, σκορ 3ου δεκαλέπτου.

Ο αρχηγός του Ολυμπιακού πέτυχε και τους πρώτους πόντους στην 4η περίοδο (57-50) με τρίποντο. Ο Κάιλ Χάινς μείωσε ακόμη περισσότερο για την ομάδα του Πειραιά (59-54) με 4 δικούς του διαδοχικούς πόντους, ενώ ο Πέρο Άντιτς με λέι απ ανησύχησε τους φιλάθλους της Γαλατάσαραϊ (59-56). «Μαχαιριά» στην καρδιά των γηπεδούχων ήταν το τρίποντο του Γκετσεβίτσιους που ακολούθησε, με τον Ολυμπιακό να έχει κάνει το come-back και το παιχνίδι ν’ αρχίζει από το μηδέν, 5 λεπτά και 30’’ πριν τη λήξη. Το φάουλ του Χάινς επέτρεψε στον Τζόσουα Σιπ να πάει στη γραμμή των βολών (61-59), αλλά ο Χάινς διόρθωσε με coast to coast (61-61) μετά από παλικαρίσιο καλάθι. Ο Τζαμόν Λούκας με λέι απ «πλήγωσε» την πρώην ομάδα του (63-61). Άστοχος σε λέι απ ο Σπανούλης, ενώ στα high lights του αγώνα ανήκει το κόψιμο του Ντόρσεϊ, που ακολούθησε, στον Τζόσουα Σιπ στα 55”.

Μοιραίος -λόγω του αποτελέσματος- αποδείχτηκε ο Κάιλ Χάινς για τον Ολυμπιακού, αφού, αν και κέρδισε φάουλ από τον Άντριτς στα 31”, ευστόχησε μόνο στη 2η βολή (63-62). Σε «δήμιο» του Ολυμπιακού αναμενόταν να αναδειχθεί ο Τζαμόν Λούκας, καθώς, πριν χαρίσει τη νίκη στην ομάδα του στην παράταση, με λέι απ «έγραψε» το 65-62 11” πριν το τέλος της κανονικής διάρκειας. Ο Λάκοβιτς έκανε γρήγορα φάουλ στο Σλούκα και, με 9” εναπομείναντα χρόνο, ο νεαρός γκαρντ μείωσε 65-64. Ο Σπανούλης με τη σειρά του υπέπεσε σε φάουλ στον Λάκοβιτς (67-64), με 2/2 βολές του Σλοβένου. Εν συνεχεία, το 67-66 έκανε ο Σπανούλης με 2/2. Στα 2”, ο Λάκοβιτς από τη γραμμή του φάουλ έδωσε αέρα τριών πόντων στη Γαλατάσαραϊ (69-66). Και το «Αμπντί Ιπεκτσί» είχε πάρει φωτιά… Κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί τι θα ακολουθούσε, δηλαδή ένα τρίποντο του Σλούκα στην εκπνοή από τη… γραμμή τριπόντου του πρώτου μισού του γηπέδου και τα βλέμματα στράφηκαν στον ηλεκτρονικό πίνακα: 69-69 και οι Τούρκοι… δεν μπορούσαν να το πιστέψουν.

Στο έξτρα πεντάλεπτο, αν και ο Ολυμπιακός προηγήθηκε με 72-75, με τρίποντα από Σπανούλη και Πρίντεζη, «επέτρεψε» σε Αλντεμίρ και Λούκας να ανακτήσουν το προβάδισμα για την ομάδα τους (76-75). Ο Λούκας «ξαναχτύπησε» με ένα εκπληκτικό κόψιμο στον Σπανούλη, για να κερδίσει φάουλ από τον Λούκας ο Γκετσεβίτσιους για το 76-77, με 2/2 βολές του Λιθουανού. Μετά από λάθος του Λάκοβιτς και άστοχο σουτ του Σπανούλη, ο Λούκας με δίποντο στα 27” ήταν αυτός που «έγραψε» το 78-77. Όμως, ο Σλούκας δεν κατάφερε να ευστοχήσει αυτή τη φορά σε σουτ δύο πόντων, ο Πρίντεζης πήρε μεν το επιθετικό ριμπάουντ, πάσαρε έξω (στο τρίποντο) στον Γκετσεβίτσιους, αλλά η μπάλα βρήκε σίδερο και η Γαλατάσαραϊ πήρε τελικά αυτό που ήθελε!

Τα δεκάλεπτα: 15-15, 42-28, 57-47, 69-69 (κ.α.), 78-77 παρ.

Διαιτητές: Αρτεάγκα (Ισπανία), Ταουρίνο (Ιταλία), Πέρεθ Πιθάρο (Ισπανία)

ΓΑΛΑΤΑΣΑΡΑΪ (Οκτάι Μαχμουτί): Σιπ 8, Λάκοβιτς 16 (1), Κοκσάλ, Σούμπερτ 5, Άντριτς 10, Αλντεμίρ 6, Λούκας 17 (1), Αρσλάν, Οζέρ 10 (2), Σάβοβιτς 6 (1).

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Ντούσαν Ίβκοβιτς): Χάινς 11, Άντιτς 2, Σπανούλης 24 (2), Ντόρσεϊ 5, Πελεκάνος, Γκετσεβίτσιους 9 (1), Γλυνιαδάκης, Πρίντεζης 14 (1), Παπανικολάου 2, Μάντζαρης, Σλούκας 10 (2), Λο.
 


Best Moments: GS Medical Park-Olympiacos από Euroleague_Basketball

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.