Πάνω από 40 διαρροές βουλευτών του ΠαΣοΚ – Ηττα Λοβέρδου η καταψήφιση της διάταξης για τα φαρμακεία

Σε τεντωμένο σχοινί η κοινοβουλευτική συνοχή της κυβέρνησης ΠαπαδήμουΣε «θρίλερ» για την κοινοβουλευτική συνοχή της κυβέρνησης εξελίχθηκε η ονομαστική ψηφοφορία επί σειράς άρθρων του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών για τις επείγουσες ρυθμίσεις που αφορούν την εφαρμογή του μεσοπρόθεσμου πλαισίου δημοσιονομικής στρατηγικής 2012 – 2015, καθώς επικράτησε «καταιγίδα» διαρροών από την πλευρά του ΠαΣοΚ, οι οποίες ξεπέρασαν τους σαράντα βουλευτές.

Το ισχυρότερο πολιτικό πλήγμα δέχθηκε ο υπουργός Υγείας κ. Αν. Λοβέρδος η διάταξη του οποίου για την απελευθέρωση του ωραρίου των φαρμακείων δεν πέρασε, ενώ οι βουλευτές του ΠαΣοΚ που διαφοροποιήθηκαν και στα υπόλοιπα άρθρα αψήφισαν με τον τρόπο αυτό την προτροπή του υπουργού Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλου να στηρίξουν πλήρως το πολυνομοσχέδιο, παρά το γεγονός ότι από την περασμένη εβδομάδα είχε διαμηνύσει προς πάσα κατεύθυνση ότι η υπερψήφιση όλων των άρθρων του πολυνομοσχεδίου αποτελεί «ζήτημα εμπιστοσύνης» προς την κυβέρνηση και προσωπικά προς τον κ. Λ. Παπαδήμο.

Η διαδικασία εξελίχθηκε σε δοκιμασία για τους υπουργούς της κυβέρνησης στα πρόσωπα των οποίων η αμηχανία και εκνευρισμός ήταν έκδηλος. Ο κ. Λοβέρδος καθισμένος στα υπουργικά έδρανα κρατούσε το κεφάλι του, ενώ ο κ. Βενιζέλος περπατούσε φανερά προβληματισμένος για την εξέλιξη αυτή, ενώ προς το τέλος της ψηφοφορίας πλησίασε τους ψηφολέκτες και ζήτησε να τον ενημερώσουν το ταχύτερο για το αποτέλεσμα: «Δώστε μου το νούμερο αν έχει πλειοψηφία ή όχι», ακούστηκε να τους λέει.

Το θρίλερ της ψηφοφορίας

Ένας μετά τον άλλον οι «πράσινοι» βουλευτές δήλωναν την αντίθεσή τους επιλέγοντας είτε το «όχι» είτε το «παρών» σε κομβικά άρθρα του πολυνομοσχεδίου όπως: το άρθρο 4 με το οποίο επιβάλλονται αντικειμενικά κριτήρια στους ελεύθερους επαγγελματίες και ρυθμίζονται οικονομικές εκκρεμότητες των δήμων, το άρθρο 6 με το οποίο παρέχεται η δυνατότητα δημιουργίας δικηγορικών εταιρειών σε όλη την επικράτεια, το άρθρο 7 που αφορά το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου, τα άρθρα 16 έως 19 που αφορούν στις καταργήσεις και συγχωνεύσεις δημοσίων φορέων, μεταξύ των οποίων και την κατάργηση των θυγατρικών του ΕΟΜΜΕΧ και την απόλυση των εργαζομένων τους, το άρθρο 24 που προβλέπει την περικοπή των δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα για όσους παίρνουν σύνταξη και είναι κάτω από 60 ετών και τέλος το άρθρο 29 για το ωράριο των φαρμακείων.

Συγκεκριμένα, το άρθρο 4 καταψήφισαν 2 ενώ 5 βουλευτές δήλωσαν «παρόντες», το άρθρο 6 συγκέντρωσε 33 «όχι» και 9 «παρών», το άρθρο 7 καταψήφισαν 13 βουλευτές και ένας επέλεξε το «παρών», το άρθρο 16 συγκέντρωσε 5 «όχι» και 4 «παρών», το άρθρο 17 έλαβε 5 «όχι» και 6 «παρών», το άρθρο 19 καταψήφισαν 10 βουλευτές και 6 δήλωσαν «παρών», το άρθρο 24 συγκέντρωσε 34 «όχι» και 6 «παρών» και το άρθρο 29 το καταψήφισαν 9 βουλευτές ενώ 30 επέλεξαν το «παρών».

Τελικώς, από την καταμέτρηση του συνόλου των ψηφισάντων προέκυψε η υπερψήφιση όλων των άρθρων πλην του άρθρου 29 για το ωράριο των φαρμακείων καθώς επί των 253 ψηφισάντων συγκέντρωσε 101 «υπέρ», 65 «κατά» και 87 «λευκά».

Οι απουσίες και το «κρυφτούλι» της ΝΔ

Την σημασία τους είχαν εκτός τις παρουσίες και οι …απουσίες βουλευτών από την κρίσιμη ψηφοφορία με προεξάρχουσα τη ΝΔ η οποία επέλεξε να ψηφίσει «ναι» σε όλα τα άρθρα του πολυνομοσχεδίου πλην του άρθρου 29 για τα φαρμακεία για το οποίο επέλεξε το «παρών». Ωστόσο, απουσίαζαν συνολικά 26 βουλευτές της, εκ των οποίων οι 16 αποχώρησαν ενώ βρίσκονταν ήδη στην αίθουσα της Ολομέλειας όταν διαπίστωσαν ότι πολλοί βουλευτές του ΠαΣοΚ εκδήλωναν την διαφοροποίησή τους ειδικά για το άρθρο 6 περί δικηγορικών εταιρειών. Έτσι, επέλεξαν να φύγουν από την ψηφοφορία ώστε να διευκολύνουν με την στάση τους την μη υπερψήφιση της επίμαχης διάταξης. «Ήταν κυρίως δικηγόροι και ΄΄λαϊκο-δεξιοί΄΄», έλεγε βουλευτής  της ΝΔ σχετικά με τους απόντες.

Αλλά και από το ΠαΣοΚ σημειώθηκαν απουσίες όπως του πρώην Πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου, ο οποίος βρισκόταν στην Κόστα Ρίκα για την Σοσιαλιστική Διεθνή και οι κκ. Ηλ. Μόσιαλος, Αργ. Λαφαζάνης και Γ. Αρβανιτίδης.

Οι «αντάρτες»

Μεταξύ των ηχηρότερων διαφοροποιήσεων ήταν εκείνες του βουλευτή Ζακύνθου του ΠαΣοΚ κ. Δ. Βαρβαρίγου, ο οποίος καταψήφισε όλα τα άρθρα, του εκπροσώπου Τύπου του κόμματος κ. Π. Μπεγλίτη, του πρώην υπουργού κ. Χ. Καστανίδη, του πρώην Προέδρου της Βουλής κ. Απ. Κακλαμάνη, του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου κ. Χρ. Πρωτόπαπα, της κυρίας Βάσως Παπανδρέου, καθώς και των Ι. Διαμαντίδη, Ν. Σαλαγιάννη, Δ. Λιντζέρη, Χρ. Κατσούρα, Ι. Αμοιρίδη, Δ. Καρύδη, Ευ. Αργύρη, Λ. Γρηγοράκου, Σπ. Μοσχόπουλου, Φρ. Παρασύρη, Δ. Μιχελογιαννάκη, Εμ. Μπεντενιώτη, Οδ. Βουδούρη, Δ. Κουσελά, Δ. Παπουτσή, Β. Γερανίδη, Άντζελας Γκερέκου, Εύας Καϊλή, Μαρίας Μίχου, Τόνιας Αντωνίου, Σ. Κεδίκογλου, Β. Κεγκέρογλου, Σ. Βαλυράκη, Ευτ. Δαμιανάκη, Χρ. Χάιδου, Ν. Τσώνη, Λ. Μίχου, Αικατερίνης Περλεπέ, Όλγας Ρενταρή, Χαράς Κεφαλίδου, Πέμης Ζούνη, Ι. Βούρου, Π. Αντωνακόπουλου, Ηλ. Καρανίκα, Λούκας Κατσέλη, Αθ. Παπαγεωργίου, Δ. Κρεμαστινού, Θεοδώρας Τζάκρη, Μιλένας Αποστολάκη, Στ. Κουτμερίδη κ.ά.

Προσωπική ήττα Λοβέρδου

Η διαδικασία φορτίστηκε εξ αρχής εξαιτίας και της επιμονής του υπουργού Υγείας κ. Λοβέρδου να συμπεριληφθεί η βελτιωμένη διάταξη που κατέθεσε για το ωράριο των φαρμακείων στο πολυνομοσχέδιο. Επρόκειτο για την προσθήκη η οποία προέβλεπε ότι φαρμακοποιοί οι οποίοι κατόπιν επιλογής τους εργάζονται πέραν του καθοριζόμενου ωραρίου, υποχρεούνται να το δηλώνουν στους οικείους φαρμακευτικούς συλλόγους και στον αρμόδιο περιφερειάρχη και ότι «με την υποβολή της δήλωσης, νομιμοποιείται αυτοδικαίως η πέραν του καθοριζόμενου  ωραρίου εργασία, χωρίς να απαιτείται η έγκριση του οικείου φαρμακευτικού συλλόγου και της οικείας περιφέρειας».

Αρχικά ο κ. Π. Λαφαζάνης από τον ΣΥΡΙΖΑ και κατόπιν ο κ. Ν. Καραθανασόπουλοςαπό το ΚΚΕ αντέδρασαν έντονα για την ρύθμιση αυτή κάνοντας λόγο για «πραξικοπηματική και αυθαίρετη» κίνηση της κυβέρνησης με στόχο «να υφαρπάξει την ψήφο της Βουλής» και ζήτησαν την άμεση απόσυρση της τροπολογίας, καταγγέλλοντάς την ως «φωτογραφική» υπέρ των συμφερόντων «μιας χούφτας μεγαλο-φαρμακοποιών και παρά την καθολική αντίδραση των φαρμακευτικών συλλόγων». Κατά της διάταξης τάχθηκε και ο κ. Κ. Κιλτίδης εκ μέρους του ΛΑΟΣ ζητώντας την απόσυρσή της, ενώ και ο εισηγητής της ΝΔ κ. Κ. Χατζηδάκης κάλεσε τον υπουργό Υγείας να την φέρει αργότερα αφού προηγηθεί ενδελεχής συζήτηση. Αλλά και ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής κ. Κακλαμάνης ζήτησε από τον κ. Λοβέρδο να την φέρει σε επόμενο νομοσχέδιο ώστε να αποφευχθεί η ένταση ενώ με την άποψη αυτή συντάχθηκε και ο Πρόεδρος της Βουλής κ.Φ. Πετσάλνικος, αλλά ο υπουργός Υγείας εμφανίστηκε αμετακίνητος. «Η Βουλή γνωρίζει το θέμα, το έχουμε επανειλημμένα συζητήσει», είπε δηλώνοντας ότι «με τίποτε δεν δέχομαι να πάρω πίσω μια ρύθμιση που βοηθάει και δεν βλάπτει». «Εγώ επιμένω. Αν υπάρχει θέμα Κανονισμού να μην μπει η προσθήκη, αλλά επ’ ουδενί αποσύρουμε την πρόταση», τόνισε ο κ. Λοβέρδος, επισημαίνοντας ότι με την παρούσα ρύθμιση «γίνεται μια διευθέτηση για εύρυθμη λειτουργία σε κάποιες μεριές της Ελλάδας που οι φαρμακευτικοί σύλλογοι είναι δύστροποι».

Δυσφορία του Μεγάρου Μαξίμου

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου ανέφεραν πως «η εικόνα αυτή δείχνει πόσο δύσκολη είναι η αντιμετώπιση των συντεχνιών και πόσο μεγάλη είναι η επιρροή που ασκούν στους βουλευτές». Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες η επίμαχη διάταξη Λοβέρδου θα έρθει προς ψήφιση σε άλλο νομοσχέδιο τις επόμενες ημέρες.

 

Λάμπρος Σταυρόπουλος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.