Ταινίες από την Γαλλία όπως το «Artist» ή με φόντο την Γαλλία όπως το «Hugo» διεκδικούν το μεγαλύτερο κομμάτι της πίτας των εφετινών Οσκαρ

Οσκαρ με γαλλικό άρωμαΈχοντας συγκεντρώσει 11 υποψηφιότητες το «Hugo», η ταινία του Μάρτιν Σκορσέζε που τοποθετείται στο Παρίσι και αναφέρεται στην γέννηση του κινηματογράφου (θα προβάλλεται στις αίθουσες της χώρας μας από τις 16 Φεβρουαρίου) ηγείται σε υποψηφιότητες στην 84η κούρσα των βραβείων Οσκαρ. Οι υποψηφιότητες ανακοινώθηκαν το πρωί της Τρίτης 24 Ιανουαρίου στο Λος Αντζελες.

Μια ανάσα πίσω από το «Hugo» όμως, το «Artist» του Μισέλ Χαζαναβίσους, η βωβή ασπρόμαυρη ταινία από την Γαλλία που έκανε την μεγάλη εφετινή έκπληξη, ακολουθεί με 10 υποψηφιότητες.

Αν μάλιστα βάλουμε δίπλα σε αυτές τις δυο ταινίες το «Μεσάνυχτα στο Παρίσι» τουΓούντι Αλεν που συγκέντρωσε τέσσερις υποψηφιότητες, βλέπουμε αμέσως ότι η απονομή των εφετινών Οσκαρ που θα γίνει την Κυριακή 26 Φεβρουαρίου στο Λος Αντζελες, έχει γαλλικό άρωμα.

Οι ταινίες που διεκδικούν το πιο σημαντικό Οσκαρ, της καλύτερης ταινίας είναι εφέτος εννέα και αυτό επειδή σύμφωνα με τον καινούργιο κανονισμό οι υποψηφιότητες σε αυτή την κατηγορία μπορούν να κυμαίνονται από 5 – 10 αρκεί να ξεπερνούν το 5 % των ψήφων.

Μαζί με τις προαναφερθείσες τρεις, θα βρούμε επίσης την τρυφερή, αστεία αλλά και ταυτοχρόνως πικρή ταινία του ελληνικής καταγωγής Αλεξάντερ Πέιν «Οι απόγονοι» (θα προβάλλεται στις αίθουσες από μεθαύριο Πέμπτη 26 Ιανουαρίου), το «Δέντρο της ζωής» του Τέρενς Μάλικ (Χρυσός Φοίνικας στο τελευταίο φεστιβάλ των Κανών), το «Αλογο του πολέμου» του Στίβεν Σπίλμπεργκ που έχει συγκεντρώσει εννέα υποψηφιότητες ,το αντιρατσιστικό δράμα «Οι υπηρέτριες» (τέσσερις υποψηφιότητες), το «Moneyball» τουΜπένετ Μίλερ (εξι υποψηφιότητες) και τέλος, το «Eξαιρετικά δυνατά και απίστευτα κοντά» του Στίβεν Ντάλντρεϊ που είναι επίσης υποψήφιο για το βραβείο β’ ανδρικού ρόλου που διεκδικεί ο σουηδός ηθοποιός Μαξ Φον Σίντοφ.

Το φαβορί στους Α’ ρόλους ανδρών φαίνεται να είναι ο πρωταγωνιστής της ταινίας του Αλεξάντερ Πέιν, Τζορτζ Κλούνεϊ που μάλιστα έχει διπλή υποψηφιότητα εφέτος καθότι υποψήφιος και για το σενάριο της δικής του ταινίας «Αι ειδοί του Μαρτίου». Ο Κλούνεϊ όμως έχει να δώσει σκληρή μάχη με τον Ζαν Ντεζαρντέν του «Artist», μιας ταινίας που έχει μεγάλο ρεύμα. Στην ίδια κατηγορία βρίσκουμε τον Γκάρι Ολντμαν για τον ρόλο του γερασμένου κατασκόπου Τζορτζ Σμάιλι στο δράμα κατασκοπίας «Tinker tailor soldier spy», τον Μπραντ Πίτ που στο «Moneyball» υποδύεται τον Μπίλι Μπιν, έναν μάνατζερ σε ομάδα μπέιζμπολ και την μεγάλη έκπληξη, τον Ντέμιαν Μπισίρ για την ταινία «A better life», ένα δράμα με φόντο μια άγρια εικόνα του Λος Αντζελες, το οποίο «πετάχτηκε» κυριολεκτικά από το πουθενά.

Στους Α’ ρόλους γυναικών, καλώς ή κακώς η Μέριλ Στριπ είναι το ακλόνητο φαβορί για την ταινία «Σιδηρά Κυρία» στην οποία υποδύεται την Μάργκαρετ Θάτσερ. Η Στριπ έχει δυο Οσκαρ στην κατοχή της και αυτή είναι 17 της υποψηφιότητα. Η ταινία της Φιλίντα Λόιντ δεν είναι καλή αλλά σε αυτό που η Στριπ κάνει, είναι πραγματικά θαυμάσια. Δίπλα της, η Βαϊόλα Ντέιβις («Οι υπηρέτριες»), η Μισέλ Γουίλιαμς (ως Μέριλιν Μονρόε στο «Επτά μέρες με την Μέριλιν»), η αποκαλυπτική Ρούνεϊ Μάρα που είναι το «Κορίτσι με το τατουάζ» στην ταινία του Ντέιβιντ Φίντσερ και η Γκλεν Κλοουζ που υποδύεται έναν άντρα στο «Αρθουρ Νομπς».

Αν ο Σουηδός ηθοποιός Μαξ Φον Σίντοφ, υποψήφιος για το «Extremely loud and incredible close» δεν κάνει την έκπληξη, τότε ο 80χρονος Καναδός ηθοποιός Κρίστοφερ Πλάμερ φαίνεται ότι θα κυριαρχήσει στην κατηγορία του Οσκαρ Β’ ανδρικού ρόλου. Ο Πλάμερ είναι υποψήφιος για τον ρόλο του ομοφυλόφιλου πατέρα του Γιούαν Μακ Γκρέγκορ στην ταινία «Οι πρωτάρηδες». Η κατηγορία αυτή είναι ούτως ή άλλως κάπως δύσκολη γιατί εδώ θα βρούμε και τον βρετανό Κένεθ Μπράνα που έχει πολλές πιθανότητες για τον ρόλο του Λόρενς Ολίβιε στο «Επτά μέρες με την Μέριλιν». Την πεντάδα συμπληρώνουν οι Τζόνα Χιλ («Moneyball») και ο Νικ Νόλτε που υποδύεται έναν προπονητή πυγμαχίας στην ταινία «Warrior» (η τρίτη υποψηφιότητα της καριέρας του).

Για το «Αrtist» η Μπερενίς Μπεζό (σύζυγος του Χαζαναβίσιους) διεκδικεί το Οσκαρ Β’ γυναικείου ρόλου μαζί με την Τζέσικα Τσαστέιν και την Οκτάβια Σπένσερ (και οι δυο για τις «Υπηρέτριες»), την Μέλισα Μακ Κάρθι για τις «Φιλενάδες» και την Τζάνετ Μακ Τιρ για το «Αρθουρ Νομπς».

Στους σκηνοθέτες σίγουρα θα γίνει μεγάλη μάχη. Στο τερέν βρίσκονται ο Αλεξάντερ Πέιν με τους «Απόγονους», ο Μισέλ Χαζαναβίσιους με το «Artist», ο Μάρτιν Σκορσέζε με το «Hugo», ο Γούντι Αλεν με τα «Μεσάνυχτα στο Παρίσι» και το αουτσάιντερ, ο Τέρενς Μάλικ για το «Δέντρο της ζωής».

Σοβαρές πιθανότητες για νίκη στην κατηγορία του καλύτερου σεναρίου γραμμένου κατευθείαν για την μεγάλη οθόνη έχει το «Αrtist», μια ταινία που εξέπληξε πολύ κόσμο με την πρωτοτυπία της πέραν του γεγονότος ότι πρώτον είναι ασπρόμαυρο και δεύτερον βωβό. Αυτό σημαίνει ότι ο Χαζαναβίσιους μετρά δυο υποψηφιότητες.

Σοβαρός αντίπαλος του Χαζαναβίσιους είναι βεβαίως ο Γούντι Αλεν με το «Μεσάνυχτα στο Παρίσι», ενώ είναι πολύ ευχάριστο που στην ίδια κατηγορία βρίσκεται και η ιρανική ταινία «Ενας χωρισμός» του Ασγκάρ Φαρχαντί. Την πεντάδα συμπληρώνουν οι ταινίες «Ο δρόμος του χρήματος» και (δυστυχώς) «Οι φιλενάδες».

Σκληρή μάχη θα δοθεί και στην κατηγορία του οσκαρ καλύτερου σεναρίου βασισμένου σε ξένο υλικό: συμμετέχουν οι «Απόγονοι» (Αλεξάντερ Πέιν, Τζιμ Ράς και Νατ Φάξον) , ο «Hugo» (Τζον Λόγκαν), «Αι ειδοί του Μαρτίου» (Τζ. Κλούνεϊ, Γκραντ Χέσλοφ και Μπο Γουίλιμον), το «Moneyball» (Στίβεν Ζαίλιαν, Ααρον Σόρκιν και Σταν Τσέρβιν) και το «Tinker tailor soldier spy» (Μπρίτζετ Ο’ Κόνορ λαι Πίτερ Στρόν _ από το ομότιτλο μπεστ σέλερ του Τζον λε Καρέ).

Δυο υποψηφιότητες έχει ο Τζον Γουίλιαμς, εδώ και χρόνια συνεργάτης του Στίβεν Σπίλμπεργκ για ταινίες του οποίου είναι υποψήφιος: «Οι περιπέτειες του Τεν Τεν» και «Το άλογο του πολέμου». Και εδώ όμως θα βρούμε το «Artist» για την μουσική του Λουντοβίκ Μπουρσέ, το «Hugo» για την μουσική του Χάουαρντ Σορ και το «Tinker tailor soldier spy» για την μουσική του Αλμπέρτο Ιγκλέσιας.

Μια παραδοξότητα στην κατηγορία του Οσκαρ καλύτερου τραγουδιού είναι ότι το βραβείο διεκδικούν μόνον δυο τραγούδια: «Man or Muppet» (Μπρετ Μακένζι) για την ταινία «The muppets» και «Real in Rio» (Σέρτζιο Μέντεζ, Καρλίνος Μπράουν καιΣιένταχ Γκάρετ) για την ταινία «Rio»

Στις υποψηφιότητες καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας το φαβορί είναι το «Ενας χωρισμός» του Ασγκάρ Φαρχαντί (Ιράν). Την πεντάδα συμπληρώνουν οι ταινίες «Hearat Shulayim» (Ισράηλ), «In Darkness» (Πολωνία), «Monieur Lazhar» (Καναδάς) και «Rundskop» (Βέλγιο).

Η απονομή των 84ων βραβείων Οσκαρ θα γίνει την Κυριακή 26 Φεβρουαρίου.

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.