Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- Grebena live GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Eurogroup: Η Eλληνική προσφορά για το PSI έως τις 13 Φεβρουαρίου

Ιανουάριος 24th, 2012 by Χρήστος Μίμης

Oι διαβουλεύσεις με τον ιδιωτικό τομέα θα συνεχισθούν εντατικά στο πλαίσιο της απόφασης της 26ης Οκτωβρίου

Eurogroup: Η ελληνική προσφορά για το PSI έως τις 13 ΦεβρουαρίουΤο Eurogroup που συνεδρίασε σήμερα στις Βρυξέλλες με τη συμμετοχή του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και Υπουργού Οικονομικών Ευαγγέλου Βενιζέλου αποφάσισε να συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις μεταξύ αφενός μεν της Ελλάδας (με τη στήριξη της τρόικας και των υπολοίπων μελών της διαπραγματευτικής ομάδας του EWG), αφετέρου δε του ιδιωτικού τομέα ώστε να διαμορφωθεί το ταχύτερο το οριστικό σχήμα του PSI.

Στόχος είναι η πλήρης εφαρμογή της απόφασης της 26/10/2011. Με δεδομένο το χρονοδιάγραμμα λήξεων ελληνικών ομολόγων, ειδικότερος στόχος είναι η επίσημη προσφορά για το PSI να γίνει μέχρι τις 13 Φεβρουαρίου 2012. Τα σχετικά ζητήματα θα αντιμετωπιστούν στο επίπεδο του Euro Working Group και του Eurogroup που αν χρειαστεί θα συνεδριάσουν μέσω τηλεδιάσκεψης.

Το Eurogroup συζήτησε την επικαιροποιημένη Ανάλυση Βιωσιμότητας (DSA) του ελληνικού δημοσίου χρέους που ετοίμασε η τρόικα ώστε να διασφαλιστεί ότι το 2020 το δημόσιο χρέος θα κινείται στην περιοχή του 120% του ΑΕΠ. Κρίσιμη παράμετρος από την άποψη αυτή είναι ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, αλλά βεβαίως έως έναν βαθμό και το επιτόκιο των κουπονιών των νέων ομολόγων.

Όπως ρητά προβλέπει η απόφαση της 26/10 του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, το Eurogroup συνέδεσε το PSI με το νέο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας (ύψους 130 δισ. ευρώ που προστίθενται στα 110 δισ. ευρώ του αρχικού προγράμματος), το οποίο με τη σειρά του συνδέεται με την πορεία εφαρμογής και την αξιολόγηση του τρέχοντος προγράμματος και τις δεσμεύσεις που πρέπει να αναληφθούν από την Ελλάδα για το νέο πρόγραμμα.

Οι βασικές δεσμεύσεις, όπως έχει τονιστεί κατ’ επανάληψη στη Βουλή, θα τεθούν ως προαπαιτούμενες ενέργειες για την εκταμίευση των ποσών που είναι αναγκαία για το PSI. Καθοριστικές είναι από την άποψη αυτή οι σαφείς πολιτικές δεσμεύσεις που πρέπει να αναληφθούν από τα κόμματα που συμμετέχουν στη σημερινή Κυβέρνηση, όχι μόνο για την τρέχουσα περίοδο, αλλά και για την περίοδο μετά τις εκλογές και τον σχηματισμό της μετεκλογικής Κυβέρνησης.

«Εχουμε πολύ εποικοδομητική συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα και είμαστε έτοιμοι να ολοκληρώσουμε την όλη διαδικασία εγκαίρως» για το PSI, δήλωσε τη Δευτέρα, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup η συνεδρίαση του οποίου βρίσκεται σαε εξέλιξη, ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος.

«Eνεργούμε πάντα σε συμφωνία με τους θεσμικούς μας εταίρους» ανέφερε ο κ. Βενιζέλος, ο οποίος νωρίτερα είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον επικεφαλής του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, για την προετοιμασία της συνεδρίασης.

Πάντως, ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών εξέφρασε την εκτίμηση ότι δεν θα ληφθούν οριστικές αποφάσεις στο Eurogroup σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, αν προηγουμένως δεν υπάρξει συμφωνία για το PSI.

Συγκρατημένα αισιόδοξοι για την πορεία των διαπραγματεύσεων Αθηνών-ιδιωτών πιστωτών εμφανίστηκαν λίγο νωρίτερα οι υπουργοί Οικονομικών της Γαλλίας και της Γερμανίας.

Ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλος παρουσιάζει σήμερα Δευτέρα στο Eurogroup την πρόταση για το PSI, σε μια συνεδρίαση στην οποία θα κριθούν πολλά για την Ελλάδα.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες οι διαπραγματεύσεις δεν έχουν προχωρήσει καθώς το IIF παραμένει σταθερό στις απόψεις του, μη αναγνωρίζοντας τις προσπάθειες που έχουν γίνει στην ελληνική οικονομία και θεωρώντας ότι το ελληνικό χρέος δεν θα είναι διαχειρίσιμο το 2020, κάτι που από πολλούς παράγοντες χαρακτηρίζεται αδιανόητο.

Στο μεταξύ όμως το ευρωπαϊκό μέτωπο στέκεται αρραγές απέναντί του καθώς βλέπουν πλέον τον συστημικό κίνδυνο που ελοχεύει για την Ευρωζώνη, στην περίπτωση που καταρρεύσει η Ελλάδα.

Ο Πρωθυπουργός κ. Λ. Παπαδήμος είχε επικοινωνία στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου με ευρωπαίους ηγέτες, κοινοτικούς αξιωματούχους, εκπροσώπους του ΔΝΤ και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Οι διαπραγματεύσεις αναμένεται να συνεχιστούν και αυτή την εβδομάδα αλλά φαίνεται ότι το σημερινό Eurogroup θα είναι ένα από κρισιμότερα στην ιστορία της Ευρωζώνης.

Συνοδεία της τρόικας μετέβη το πρωί της Δευτέρας στις Βρυξέλλες ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος. Οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν, της Κομισιόν Ματίας Μορς και της ΕΚΤ ο Κλάους Μαζούχ θα μετέχουν στο κρίσιμο Συμβούλιο Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης και αναμένεται να τοποθετηθούν τόσο για το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων, όσο και για την εξέλιξη του ελληνικού οικονομικού προγράμματος και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

Ο Π.Τόμσεν αναμένεται να παρουσιάσει στο Eurogroup προσχέδιο έκθεσης του ΔΝΤ για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Πρόκειται για το ίδιο έγγραφο που παρουσίασε το απόγευμα της προηγούμενης Παρασκευής στον πρωθυπουργό Λ. Παπαδήμο.

Σύμφωνα με την έκθεση αυτή, το PSI plus δεν θα οδηγήσει σε βιώσιμα επίπεδα το ελληνικό χρέος το 2020. Όπως σημειώνεται, η καθυστερημένη επιστροφή της Ελλάδας σε πρωτογενή πλεονάσματα σε συνδυασμό με τα μακροοικονομικά δεδομένα και τις πρόσθετες ανάγκες χρηματοδότησης θα οδηγήσουν το ελληνικό χρέος το 2020 στο 150% του ΑΕΠ, δηλαδή κατά 60 δισ. ευρώ υψηλότερα από το στόχο του 120% του ΑΕΠ.

Από την πλευρά του, ο κ. Βενιζέλος θα παρουσιάσει στους ομολόγους του την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στις διαπραγματεύσεις μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των ιδιωτών πιστωτών για το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων και αναμένεται να αναφερθεί και στην ανάγκη λήψης και εφαρμογής των όποιων αποφάσεων πριν τις 20 Μαρτίου όποτε πρέπει να πληρωθεί από την Ελλάδα το ομόλογο των 14,4 δισ. ευρώ.

Το Eurogroup αναμένεται να ζητήσει από την τρόικα την κατάρτιση νέας έκθεσης βιωσιμότητας για το ελληνικό χρέος η οποία θα κατατεθεί στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής της 30ης Ιανουαρίου. Στο πλαίσιο αυτής της έκθεσης θα ληφθούν οι αποφάσεις για την αύξηση ή μη της χρηματοδοτικής στήριξης της Ελλάδας στα πλαίσια του νέου δανειακού προγράμματος.

Ως προς τη δανειακή σύμβαση την Παρασκευή ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ κ. Πόουλ Τόμσεν ο οποίος είναι και αυτός αμετακίνητος στις απόψεις του και εμφανίστηκε να ζητεί πιεστικά βαρύτατα μέτρα όπως η μείωση του κατώτατου μισθού και η κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού αδιαφορώντας για τις ενστάσεις του πρωθυπουργού ότι αυτή η πολιτική έχει καταστροφικές συνέπειες.

Ο επικεφαλής του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου Τσάρλς Νταλάρα, παρομοίασε την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Ελλάδα με ένα σταυροδρόμι, ο ένας δρόμος οδηγεί στην χρεοκοπία και ο άλλος στην εθελοντική αναδιάρθρωση. Εμφανίστηκε (ANT1) βέβαιος ότι θα επιτευχθεί τελικά η συμφωνία των ιδιωτών πιστωτών με την Ελλάδα για το PSI, στη βάση της πρότασης που έκανε στην ελληνική κυβέρνηση. «Τα βασικά κομμάτια έχουν μπει στο παζλ», σημείωσε, δεν αναφέρθηκε όμως στο περιεχόμενο της πρότασης -«ήταν η καλύτερη που μπορούσαμε», είπε – ούτε στο θέμα του επιτοκίου των νέων ομολόγων. Απέφυγε επίσης να συνδέσει τη λήξη της διαπραγμάτευσης με τη συνεδρίαση του Eurogroup ενδεχομένως γιατί επιθυμεί να εξαντλήσει όλα τα περιθώρια.

Στην περίπτωση που καθυστερήσουν οι διαπραγματεύσεις για το PSI και τη νέα δανειακή σύμβαση, το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει να ζητήσει ένα δάνειο γέφυρα προκειμένου να εξυπηρετήσει τις ανάγκες του.

Για όλα τα παραπάνω θέματα, ο κ. Παπαδήμος θα συνομιλήσει ξανά εντός της εβδομάδας με τους τρεις πολιτικούς αρχηγούς που στηρίζουν την κυβέρνηση (Γ. Παπανδρέου, Αντ. Σαμαρά, Γ. Καρατζαφέρη), ενδεχομένως τηλεφωνικώς. Σήμερα, το απόγευμα ο πρωθυπουργός θα συναντήσει την πρόεδρο της Δημοκρατικής Συμμαχίας κυρία Ντόρα Μπακογιάννη.

Να σημειωθεί ότι πέραν των υπόλοιπων ζητημάτων υπάρχει ανησυχία στο Μέγαρο Μαξίμου για τις διαστάσεις που ενδεχομένως να πάρει η δικαστική έρευνα για τα στατιστικά στοιχεία. Ήδη στην προηγούμενη διαπραγμάτευση οι εκπρόσωποι της Eurostat εξέφρασαν παράπονα για το γεγονός ότι ερευνώνται από τη Δικαιοσύνη στοιχεία των οποίων η ακρίβεια έχει πιστοποιηθεί από την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία. Η παραπομπή του πορίσματος που συνέταξε ο οικονομικός εισαγγελέας Γρ. Πεπόνης στη Βουλή θα προσθέσει ένα ακόμα βάρος στην κυβέρνηση Παπαδήμου η συνοχή της οποίας απειλείται κάθε τόσο.

«Δεν υπάρχει περίπτωση ναυαγίου» για το PSI, λέει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

Tην ελπίδα ότι θα γίνουν σοβαρά βήματα στη συνεδρίαση του Εurogroup τη Δευτέρα, για την αντιμετώπιση των θεμάτων που αφορούν στο κούρεμα του ελληνικού χρέους, εξέφρασε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Παντελής Καψής, μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ.

Τόνισε ότι δεν υπάρχει περίπτωση ναυαγίου, αν και αναγνώρισε ότι υπάρχουν ζητήματα προς επίλυση.

Για το θέμα των μισθών στον ιδιωτικό τομέα, ο κ. Καψής είπε πως θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με ευελιξία και υπογράμμισε ότι το θέμα της ανταγωνιστικότητας είναι μείζον, σημειώνοντας ότι «δεν αντιμετωπίζουν όλοι οι τομείς της οικονομίας το ίδιο πρόβλημα ανταγωνιστικότητας».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κάλεσε τους κοινωνικούς εταίρους να επιδιώξουν να βρουν λύση στο πρόβλημα. Επισήμανε, πάντως, ότι «δεν υπάρχουν ανέξοδες λύσεις» και έφερε ως παράδειγμα την ενδεχόμενη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και την ανάγκη εξεύρεσης των αντίστοιχων πόρων για τα ασφαλιστικά ταμεία.

www.tovima.gr

This entry was posted on Τρίτη, Ιανουάριος 24th, 2012 at 06:21 and is filed under ΠΟΛΙΤΙΚΗ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply