Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- Grebena live GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

«Όχι» της Άνγκελα Μέρκελ σε δάνειο-γέφυρα προς την Ελλάδα

Ιανουάριος 24th, 2012 by Χρήστος Μίμης

Αν δεν πετύχει το PSI

Η Άνγκελα ΜέρκελΑντίθετη σε σκέψεις «να δοθεί στην Ελλάδα δάνειο-γέφυρα, εάν οι διαπραγματεύσεις με τους ομολογιούχους ιδιώτες πιστωτές για το κούρεμα δεν προχωρήσουν» εμφανίστηκε η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση κατά την διάρκεια της συνέντευξης Τύπου με τον πρωθυπουργό του Βελγίου Έλιο Ντι Ρούπο.

Η κ. Μέρκελ τόνισε ωστόσο ότι για την ίδια «δεν τίθεται καν αυτή η ερώτηση, διότι υπάρχει αρκετός χρόνος ως τον Μάρτιο, προκειμένου να καταλήξουμε σε νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα».

«Η Γερμανία είναι έτοιμη να πληρώσει όσα της αναλογούν για τη δημιουργία του ESM, ακόμη και συντομότερα» πρόσθεσε η καγκελάριος, επαναλαμβάνοντας ωστόσο την αντίθεσή της στην διεύρυνση των κεφαλαίων του.

«Η Γερμανία έκανε πάντα ό,τι ήταν απαραίτητο για την σωτηρία του ευρώ. Τώρα το θέμα είναι να δημιουργηθεί το ESM όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. Κατά τα άλλα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μόλις έδωσε 500 δισεκατομμύρια για ενίσχυση της ρευστότητας» είπε η κ. Μέρκελ.

Σε ό,τι αφορά την πρόταση του Ιταλού πρωθυπουργού Μάριο Μόντι και της γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ για διπλασιασμό των κεφαλαίων αυτού του ταμείου, απάντησε χαρακτηριστικά: «Δεν πρέπει ποτέ να κάνουμε το δεύτερο βήμα πριν από το πρώτο».

Με τη γερμανική άρνηση συντάχθηκαν η Αυστρία και το Λουξεμβούργο: Ο υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου Λικ Φρίντεν αναγνώρισε πως «φυσικά, όσο περισσότερα χρήματα διαθέτει το ταμείο, τόσο ισχυρότερη θα είναι η προστασία», υπογραμμίζοντας ξεκάθαρα ωστόσο πως «από την άλλη πλευρά όμως, δεν μπορούμε να ρίχνουμε χρήματα σε αυτά τα ταμεία διάσωσης επ’ άπειρον».

Ανάλογη στάση τηρεί και η Βιέννη. «Ήδη υπάρχουν πολλές χώρες που δεν είναι πλέον σε θέση να βάλουν περισσότερα χρήματα στο EFSF» είπε η υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας, Μαρία Φέκτερ. «Πρέπει να κάνουμε αυτή τη συζήτηση, όμως θα είναι δύσκολο να διευρύνουμε διαρκώς αυτά τα ταμεία διάσωσης» πρόσθεσε η Αυστριακή υπουργός.

 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

This entry was posted on Τρίτη, Ιανουάριος 24th, 2012 at 09:46 and is filed under ΚΟΣΜΟΣ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply