Στις 3.30 το μεσημέρι η συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης

Το πρώτο Eurogroup του νέου έτους ξεκινάσήμερα το μεσημέρι στις Βρυξέλλες. Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης συναντώνται με στόχο την επεξεργασία των «εργαλείων» που έχουν στη διάθεσή τους για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους. Στο επίκεντρο των συνομιλιών αναμένεται να βρεθεί το ελληνικό χρέος. Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ΕΜΣ), ο μόνιμος μηχανισμός διάσωσης της ευρωζώνης που προβλέπεται να συσταθεί τον Ιούλιο και η νέα συνθήκη που θα αποσκοπεί στην ενίσχυση της δημοσιονομικής πειθαρχίας, η οποία αναμένεται να τεθεί σε ισχύ τον Ιανουάριο του 2013, θα βρίσκονται στην κορυφή της ατζέντας.

Η συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης θα ξεκινήσει αύριο στις Βρυξέλλες στις 14:30 τοπική ώρα (15:30 ώρα Ελλάδος).

Το βράδυ οι υπουργοί θα συναντηθούν με τους ομολόγους τους και των 10 χωρών της ΕΕ, που δεν είναι μέλη της ευρωζώνης, με τους οποίους αναμένεται να συνεχιστούν οι συνομιλίες τους σε επίπεδο 27 χωρών- μελών της ΕΕ (Ecofin) και την Τρίτη.

Με προσχέδιο συμφωνίας με τις τράπεζες για το PSI -που αποτελεί προαπαιτούμενο για την έγκριση του νέου δανείου ύψους 130 δισ. ευρώ- προσέρχεται στο Eurogroup η ελληνική πλευρά.

Το κείμενο θα μελετηθεί από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης, ωστόσο δεν προβλέπεται απόφαση για το νέο πακέτο στήριξης, δεδομένου ότι οι δανειστές -υπό το φως των νέων στοιχείων για την ύφεση- ζητούν και νέα μελέτη για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Τα χρονοδιαγράμματα πλέον είναι ασφυκτικά, καθώς οι συνομιλίες για το PSI θα πρέπει να ολοκληρωθούν εντός των επομένων ημερών, ώστε στις 30 Ιανουαρίου η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ να δώσει το «πράσινο φως».

Οι διαδικασίες για το νέο πακέτο στήριξης θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί έως τον Μάρτιο, καθώς η Ελλάδα θα πρέπει να αποπληρώσει στις 20 Μαρτίου ομόλογο ύψους 14,5 δισ. ευρώ.

Ακόμη και στο χειρότερο σενάριο, πάντως, πηγές που επικαλείται το πρακτορείο Dow Jones υποστηρίζουν ότι η ΕΕ και το ΔΝΤ δεν πρόκειται να αφήσουν την Ελλάδα να χρεοκοπήσει και για το λόγο αυτό υπάρχει η σκέψη για ένα δάνειο – γέφυρα, έως ότου εγκριθεί το πακέτο των 130 δισ. ευρώ, προκειμένου η χώρα να αποπληρώσει το ομόλογο του Μαρτίου.

ΤΑ ΝΕΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.