Η σεξουαλική δραστηριότητα δεν είναι επικίνδυνη για τους πάσχοντες από καρδιολογικά νοσήματα, σύμφωνα με νέα έκθεση της Αμερικανικής Εταιρείας Καρδιάς (ΑΗΑ).

Εν τούτοις, καλό είναι οι ασθενείς να συμβουλεύονται πρώτα τον γιατρό τους και να θυμούνται ότι, εάν δεν ελέγχεται καλά το καρδιαγγειακό πρόβλημά τους, το σεξ είναι πιθανό να προκαλέσει καρδιολογικό επεισόδιο.

«Για τους περισσότερους ασθενείς, ο κίνδυνος είναι χαμηλός», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της νέας έκθεσης δρ Γκλεν Λιβάιν, καθηγητής Ιατρικής στο Κολέγιο Ιατρικής Μπέιλορ.

«Στους περισσότερους ασθενείς με σταθερή καρδιακή νόσο, είναι ασφαλής η σεξουαλική δραστηριότητα, η οποία πιθανότατα είναι εφάμιλλη με τις ήπιας έως μέτριας έντασης φυσικές δραστηριότητες, όπως το περπάτημα ή η ανάβαση μερικών ορόφων με τα πόδια».

Οι καρδιολογικοί ασθενείς συχνά δεν συζητούν για τους τυχόν κινδύνους της σεξουαλικής δραστηριότητας, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν τους σκέφτονται, πρόσθεσε ο δρ Λιβάιν. «Με την έκθεσή μας θέλουμε να ενθαρρύνουμε τους ασθενείς, τους συγγενείς και τους γιατρούς τους να συζητήσουν το θέμα», είπε.

Όπως σημειώνουν οι ειδικοί στην έκθεσή τους, λιγότερο από 1% των οξέων εμφραγμάτων του μυοκαρδίου σχετίζονται με την σεξουαλική δραστηριότητα.

Για τους ανθρώπους που ήδη έχουν υποστεί έμφραγμα, η σεξουαλική δραστηριότητα αυξάνει τον κίνδυνο νέου εμφράγματος από 10 πιθανότητες στο 1 εκατομμύριο ανά ώρα, σε 20 έως 30 πιθανότητες στο 1 εκατομμύριο ανά ώρα.

Μελέτες έχουν δείξει πως ο αιφνίδιος καρδιακός θάνατος είναι εξαιρετικά σπάνιος στη διάρκεια της σεξουαλικής δραστηριότητας. Όταν συμβαίνει, όμως, σχεδόν αποκλειστικά εκδηλώνεται σε άντρες και κυρίως σε όσους είχαν εξωσυζυγικές σχέσεις, «στις περισσότερες περιπτώσεις με νεώτερη σύντροφο, σε άγνωστο περιβάλλον και/ή έπειτα από την υπερβολική κατανάλωση φαγητού και αλκοόλ», σύμφωνα με την έκθεση.

Σε ποιους ενδείκνυται

Στην έκθεση αναφέρεται πως ορισμένοι καρδιολογικοί ασθενείς πρέπει να αποφεύγουν την σεξουαλική δραστηριότητα, ακριβώς όπως πρέπει να αποφεύγουν κάθε δυνητικά επικίνδυνη φυσική δραστηριότητα.

«Υπάρχουν ασθενείς με ασταθή ή σοβαρά συμπτώματα, οι οποίοι πρέπει να σταθεροποιηθούν και να κάνουν θεραπεία πριν αρχίσουν να ασχολούνται με την οποιαδήποτε δραστηριότητα», εξήγησε ο δρ Λιβάιν.

Έτσι, η σεξουαλική δραστηριότητα είναι «λογική» για όσους πάσχουν από ήπια στηθάγχη (πόνο στο στήθος) και όσους έχουν ήπια ή μέτρια βαλβιδοπάθεια και κανένα ή ήπια συμπτώματα.

Είναι επίσης «λογική» για τους ασθενείς των οποίων η κολπική μαρμαρυγή (μια μορφή αρρυθμίας) ελέγχεται και για όσους φορούν βηματοδότη.

Κοινή λογική

Η δρ Ρίνα Πάντε, καρδιολόγος στο Νοσοκομείο Brigham and Women’s, στη Βοστώνη, είπε ότι η έκθεση δίνει βάση στην κοινή λογική.

«Εάν ένας καρδιολογικός ασθενής είναι δραστήριος και ασυμπτωματικός (χωρίς καρδιολογικά συμπτώματα), μπορεί να κάνει σεξ. Εάν έχει συχνά πόνο στο στήθος, δύσπνοια ή/και “φτερουγίσματα” της καρδιάς, πιθανώς δεν πρέπει να κάνει», είπε.

«Εάν βρίσκεται κάπου ανάμεσα σε αυτά τα δύο άκρα, ο γιατρός του πιθανώς θα θελήσει κάποιες διαγνωστικές εξετάσεις, για να διαπιστώσει εάν είναι ασφαλές για εκείνον να κάνει σεξ ή όχι».

Όπως επισήμανε η δρ Πάντε, η έκθεση περιέχει χρήσιμες οδηγίες για τους γιατρούς, για το πότε ακριβώς μπορεί ένας ασθενής να ξαναρχίσει την σεξουαλική του ζωή – λ.χ. έξι έως οκτώ εβδομάδες έπειτα από μία εγχείρηση ανοιχτής καρδιάς.

«Το κλειδί είναι να συζητήσει ο ασθενής με τον γιατρό του, για να καταλάβει εάν μπορεί να κάνει σεξ ή όχι», τόνισε. «Καταλαβαίνουμε ότι είναι ένα θέμα που συχνά προκαλεί αμηχανία, αλλά είναι καλύτερα να το συζητήσει κανείς με τον γιατρό του από το να θέσει τον εαυτό του σε κίνδυνο. Η επικοινωνία γιατρού-ασθενούς έχει ζωτική σημασία».

Η έκθεση δημοσιεύεται στο τεύχος της 19ης Ιανουαρίου της επιθεώρησης «Circulation», την οποία εκδίδει η ΑΗΑ.

Ρούλα Τσουλέα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.