Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

H παρουσίαση του βιβλίου: “Ο ΕΘΝΟΜΑΡΤΥΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΓΡΕΒΕΝΩΝ ΑΙΜΙΛΙΑΝΟΣ (1877-1911)”

21 Ιανουαρίου, 2012 by Χρήστος Μίμης

Γράφει ο Βασίλης Αποστόλου, Γραμματέας του Συλλόγου Γρεβενιωτών Κοζάνης

Η παρουσίαση: Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2012 η παρουσίαση του βιβλίου «Ο ΕΘΝΟΜΑΡΤΥΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΓΡΕΒΕΝΩΝ ΑΙΜΙΛΙΑΝΟΣ (1877-1911)» του Ιωάννου Γ.Παπαδημητρίου καθηγητού θεολόγου από τον επιμελητή της Β΄ έκδοσης Απόστολο Παπαδημητρίου στην κατάμεστη αίθουσα του Κοβεντάρειου Κοζάνης. Διοργανωτής της εκδήλωσης ήταν ο Σύλλογος Γρεβενιωτών Κοζάνης “Αιμιλιανός”.

Η εκδήλωση άνοιξε με εισαγωγική τοποθέτηση του προέδρου του συλλόγου Δημοσθένη Ταγάρα. Ακολούθησε χαιρετισμός του Δημάρχου Γρεβενών κ. Δημοσθένη Κουπτσίδη ο οποίος δήλωσε τη συμπαράστασή του στο σύλλογο και παρουσίαση της προσωπικότητας του επιμελητή της έκδοσης από το γράφοντα.

Την εκδήλωση εκτός από το πλήθος του κόσμου τίμησαν με την παρουσία τους ακόμη η αντιδήμαρχος Γρεβενών κ. Κατερίνα Πέτρου, ο περιφερειακός σύμβουλος Κυριάκος Μιχαηλίδης, οι πρώην πρόεδροι του συλλόγου Γρεβενιωτών Χρήστος Ζυγούρας και Δημήτριος Λαγιώτης και οι νυν πρόεδροι του συλλόγου Αγίου Αθανασίου κ. Λαμπρόπουλος Γιάννης και Ηπειρωτών Κώστας Τσάντας.

Το βιβλίο: Αποτελείται από 204 σελίδες διανθισμένο με 15 φωτογραφίες. Ο Αιμιλιανός εκλέγεται Μητροπολίτης Γρεβενών το Μάρτιο του 1910. Ένα χρόνο μετά τον Οκτώβριο του 1911, 29 ετών, σφαγιάζεται από τους εχθρούς του Έθνους. Το 1961 πενήντα χρόνια από τη στυγερά δολοφονία, το Γυμνάσιο Γρεβενών αναθέτει στο θεολόγο Ιωάννη Παπαδημητρίου καθηγητή του γυμνασίου την έκδοση βιβλίου για τον Εθνομάρτυρα Αιμιλιανό. Το βιβλίο εκδόθηκε στο τυπογραφείο της Κοζάνης του Παντελή Τζώνου, ο οποίος προπολεμικά ήταν εγκατεστημένος στα Γρεβενά και εξέδιδε την εφημερίδα “Φωνή των Γρεβενών”

Το 2011 εκατό χρόνια από το μαρτυρικό θάνατο του Μητροπολίτη και σαράντα χρόνια από την κοίμηση του συγγραφέα της α΄ έκδοσης, τα τέσσερα παιδιά του Ιωάννη Παπαδημητρίου προβαίνουν στη β΄ έκδοση με επιμελητή έκδοσης τον Α.Π με σημαντικές προσθήκες, φέρνοντας καινούργια στοιχεία για το μάρτυρα και προάγγελο της ελευθερίας, όπως τις επιστολές που αντάλλαξε με το μετέπειτα Μητροπολίτη Κοζάνης Ιωακείμ, οι οποίες φυλάσσονται στην Κοβεντάρειο Δημοτική Βιβλιοθήκη Κοζάνης.

Σύμφωνα με τον επιμελητή της επανέκδοσης ηθικός αυτουργός της δολοφονίας ήταν ο Μπεκήρ Αγάς από το Τσούρχλι, σημερινό Άγιο Γεώργιο Γρεβενών. Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης προβλήθηκε video με την εκφορά του μάρτυρα Αιμιλιανού ληφθέν από ιστότοπο των Σκοπίων.

Τον Ιούλιο του 2011, ένιωσα την ανάγκη να επισκεφτώ τον τόπο του μαρτυρίου. Μετά από περιπλανήσεις στην περιοχή, έλλειψη σήμανσης, έφτασα στη μαρτυρική χαράδρα, στο διαμορφωμένο χώρο από τη νομαρχιακή αυτοδιοίκηση, άναψα κερί στην ομώνυμη εκκλησία ανεγερθείσα το 1957 με δαπάνη της αδελφής του Αιμιλιανού Δόμνας, προσκύνησα στο μαρμάρινο κενοτάφιο το οποίο στήθηκε το 1954 με πρωτοβουλία του Μητροπολίτη Γρεβενών Φίλιππου.

Ο επιμελητής της έκδοσης: Ο Απόστολος Παπαδημητρίου γεννήθηκε στη Σιάτιστα Κοζάνης το 1948 και έζησε στα Γρεβενά, η μητέρα του από το Κοσμάτι Γρεβενών, ως το πέρας των γυμνασιακών του σπουδών (1966).
Είναι διπλωματούχος ηλεκτρολόγος – μηχανολόγος μηχανικός του Εθνικού Μετσο-βείου Πολυτεχνείου (1971) και από το 1974 ως το 2006 εργάστηκε στη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού στην πόλη της Κοζάνης.
Ασχολήθηκε επί εικοσιπενταετία με την επιστημολογία και τρεις εργασίες του επί του θέματος αυτού έχουν εκδοθεί. 1. Η καλή αλλοίωσις. 2. Ο κόσμος του λογικού όντος. 3. Επιστήμη υλισμός και Πίστη.

Από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 το ενδιαφέρον του στράφηκε προς την τοπική ιστορία με σημαντική έκδοση του α΄ τόμου «Σελίδες ιστορίας Γρεβενών» σελ. 476 με περιεχόμενο από Προϊστορικούς χρόνους ως το 1820. Ο δεύτερος τόμος είναι έτοιμος για εκτύπωση. Φρονώ ότι οι η Περιφερειακή Ενότητα Γρεβενών κι ο Δήμος Γρεβενών από κοινού οφείλουν να συνεργαστούν για την έκδοση του βιβλίου. Το αξίζει ο τόπος μας. Εργασίες του παρουσιάστηκαν σε τοπικά συνέδρια και δημοσιεύθηκαν σε πρακτικά.
Αρθρογραφεί σε διαφόρους ιστοτόπους. Διευθύνει ωριαία κατά εβδομάδα τηλεοπτική εκπομπή με τίτλο “Μαρτυρία” στον τοπικό σταθμό ΤΟΡ.
Είναι επί σειρά ετών πρόεδρος του συλλόγου “Μακρυγιάννης” της Κοζάνης και μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Συνδέσμου γραμμάτων και τεχνών νομού Κοζάνης.

Επωνυμία του Συλλόγου: Με πρωτοβουλία του Ζήση Δαλαμπίρα από Σπήλαιο Γρεβενών πραγματοποιείται καταστατική Συνέλευση στις 25 Ιανουαρίου 1979 στη μεγάλη σάλα του ξενοδοχείου Αλιάκμων. Πρόεδρος της συνέλευσης ορίζεται ο Ποράβας Γεώργιος, ο οποίος στην ομιλία του αναλύει την επιτακτική ανάγκη δημιουργίας συλλόγου Γρεβενιωτών εν Κοζάνη με σκοπό την αλληλογνωριμία, την πνευματική επικοινωνία, την ψυχαγωγία, την περισυλλογή και διάδοση του λαογραφικού και αρχαιολογικού υλικού του Νομού Γρεβενών. Ένα από τα θέματα που απασχόλησε την καταστατική συνέλευση ήταν η επωνυμία του συλλόγου. Κατατέθηκαν δύο προτάσεις για την ονομασία του συλλόγου . “Θ.ΖΙΑΚΑΣ” και “ΑΙΜΙΛΙΑΝΟΣ”. Έγινε ψηφοφορία στη Γεν. Συνέλευση και πλειοψήφησε ο τίτλος “ΑΙΜΙΛΙΑΝΟΣ”

This entry was posted on Σάββατο, 21 Ιανουαρίου, 2012 at 09:25 and is filed under ΕΚΔΗΛΩΣΗ, ΚΟΖΑΝΗ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply