Η Τζέιμς ήταν σημαντική μορφή κατά την πρώτη περίοδο της μουσικής R&B με τραγούδια όπως «The Wallflower» και «Good Rockin ‘Daddy»

Η Αμερικανίδα τραγουδίστρια της jazz, των blues και της soul Έτα Τζέιμς πέθανε σήμερα σε ηλικία 73 ετών από λευχαιμία, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της μεγάλης σταρ, η οποία τιμήθηκε στην διάρκεια της καριέρας της με τέσσερα βραβεία Grammy και 17 Blues Music Awards.

«Η μουσική της διαπερνούσε όλες τις κατηγορίες. Εργάστηκα με την Έτα επί 30 χρόνια, ήταν φίλη μου και θα μου λείψει», δήλωσε ο Λιούπ ντε Λεόν, προσθέτοντας ότι η τραγουδίστρια, της οποίας το πραγματικό όνομα ήταν Τζεϊμσέτα Χόκινς, έπασχε από λευχαιμία στο τελικό στάδιο και πέθανε σε ένα νοσοκομείο στο Ριβερσάιντ (ανατολικά του Λος Άντζελες).

«Ο θάνατος επήλθε λόγω επιπλοκών της λευχαιμίας. Ο σύζυγός της Άρτις Μιλς και οι γιοι της Ντόντο και Σαμέτο Τζέιμς βρίσκονταν στο πλευρό της. Πρόκειται για μια φοβερή απώλεια για την οικογένειά της, τους φίλους και τους θαυμαστές της σε όλο τον κόσμο», πρόσθεσε ο Λιούπ ντε Λεόν.

Η Τζέιμς ήταν σημαντική μορφή κατά την πρώτη περίοδο της μουσικής R&B με τραγούδια όπως «The Wallflower» και «Good Rockin ‘Daddy».

Ήταν όμως η ηχογράφηση, το 1961, της μπαλάντας «At Last» που την έβαλε στο χάρτη της μουσικής. Το κομμάτι γράφτηκε από τους Μακ Γκόρντον και Χάρι Ουόρεν το 1941, και γνώρισε αρχικά επιτυχία με την ερμηνεία του Γκλεν Μίλερ και μετά με εκείνη του Νατ Κινγκ Κολ. Το 1960 η Τζέιμς το ερμήνευσε και το έκανε το αγαπημένο της τραγούδι.

Το 2009, η Μπιγιονσέ Νόουλς τραγούδησε το κλασικό αυτό κομμάτι στην αρχή του χορού στον Λευκό Οίκο για την ανάληψη καθηκόντων από τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα.

Η Τζέιμς επηρέασε πολύ σημαντικούς καλλιτέχνες όπως η Τάινα Τέρνερ, η Μπόνι Ράιτ, η Νταιάνα Ρος και η Τζέινις Τζόπλιν. Εκανε επίσης περιοδεία ως supporting Artist με τους Rolling Stones και συνεργάστηκε με τους Grateful Dead.

Η Τζέιμς έδωσε μια μακρά μάχη με τον εθισμό στην ηρωίνη. Στην αυτοβιογραφία της, «Rage to Survive», έγραψε πως κάποια στιγμή αυτή και ένας συνεργός της έκλεψαν τα μουσικά όργανα του συγκροτήματός της για να εξασφαλίσουν χρήματα για ναρκωτικά. Μετά από διάφορα προγράμματα απεξάρτησης ξεπέρασε τη «συνήθεια» αυτή σε ηλικία 50 ετών.

ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακούστε την Etta James – At Last

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.