Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Στον αέρα 200.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις που ηλεκτροδοτούνται από ιδιωτικές εταιρείες;

21 Ιανουαρίου, 2012 by Χρήστος Μίμης

Οι εταιρείες Εnerga και Hellas Power πούλησαν τις μετοχές τους σε ρωσοαραβικό fund με την επωνυμία Worldwide Energy και με έδρα τη Σαουδική Αραβία ενώ έχουν χρέη τόσο προς τη ΔΕΗ όσο και προς τον ΔΕΣΜΗΕ…

Το πολύ σοβαρό θέμα συζητήθηκε την Πέμπτη (19/1) κατά τη διάρκεια πολύωρης σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο ΥΠΕΚΑ με τη συμμετοχή εκπροσώπων του ΔΕΣΜΗΕ αλλά και της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας και το μείζον ζήτημα που προκύπτει είναι τι θα απογίνουν οι περίπου 200.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις σε παίρνουν ρεύμα από αυτές τις δύο εταιρείες σε περίπτωση που ο ΔΕΣΜΗΕ διακόψει τη δυνατότητα πραγματοποιησης συναλλαγών στην Εnerga και στην Hellas Power.

ΔΕ ΘΑ ΔΙΑΚΟΠΕΙ Η ΗΛΕΚΤΡΟΔΟΤΗΣΗ ΣΤΟΥΣ ΠΕΛΑΤΕΣ ΜΑΣ ΛΕΕΙ H EΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ
Οπως δήλωσε η επικεφαλής του Γραφείου Τύπου των δύο εταιρειών κυρία Γιώτα Χαραλαμπάκη “οι 200.000 πελάτες μας δεν έχουν κανέναν λογο να ανησυχούν καθώς δε τίθεται θέμα διακοπής της ηλεκτροδότησής τους. Ουτε τους λέμε να επιστρέψουν στην ΔΕΗ, αυτά είναι όλα ψέματα. Το εαν θα επιστρέψει κάποιος πελάτης μας στη ΔΕΗ ή όχι είναι αποκλειστικά δική του απόφαση”.

ΚΑΘΗΣΥΧΑΖΕΙ Η ΡΑΕ ΓΙΑ ΤΗ ΜΗ ΔΙΑΚΟΠΗ ΡΕΥΜΑΤΟΣ
Ανεξάρτητα της οποιασδήποτε εξέλιξης στη λειτουργία ενός Προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας, ο πελάτης του είναι πλήρως εξασφαλισμένος ως προς την τροφοδότησή του με ηλεκτρική ενέργεια, αναφέρει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας σε αποψινή ανακοίνωση με αφορμή τις εξελίξεις με ανεξάρτητους προμηθευτές ρεύματος.

“Τούτο συμβαίνει, προσθέτει η ΡΑΕ, διότι έχει προβλεφθεί από το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο (ν. 4001/11) η ενεργοποίηση του Προμηθευτή Τελευταίου Καταφυγίου, που σήμερα είναι η ΔΕΗ. Ο Προμηθευτής Τελευταίου Καταφυγίου διασφαλίζει απολύτως, σύμφωνα με το άρθρο 57 του νόμου 4001/11, την προμήθεια ηλεκτρικού ρεύματος σε πελάτες οι οποίοι δεν θα εκπροσωπούνται πλέον από τον μέχρι πρότινος Προμηθευτή τους, λόγω υπαιτιότητας αυτού”.

Σε περίπτωση αλλαγής Προμηθευτή, καταλήγει η ΡΑΕ, από τον σε αδυναμία να προμηθεύσει ηλεκτρική ενέργεια Προμηθευτή, προς τη ΔΕΗ ΑΕ ως Προμηθευτή Τελευταίου Καταφυγίου, αυτή γίνεται με αυτόματο τρόπο, χωρίς ο καταναλωτής να υποστεί διακοπή της τροφοδότησής του με ηλεκτρική ενέργεια. Οποιοδήποτε ποσό έχει καταβληθεί από τον καταναλωτή στον μέχρι πρότινος Προμηθευτή του και αφορά λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος δεν καταβάλλεται ξανά.

ΤΑ ΧΡΕΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΔΕΣΜΗΕ ΚΑΙ ΠΡΟΣ ΤΗ ΔΕΗ
Σύμφωνα με ανεπιβεβαιωτες πληροφορίες τα χρέη τοσο προς τον ΔΕΣΜΗΕ όσο και προς την ΔΕΗ ανέρχονται στα 90 εκατομμύρια ευρώ και έπρεπε να καταβληθούν εως την περασμένη Τρίτη, τα ποσά αυτά όμως αμφισβητούνται από τις εταιρείες Εnerga και Ηellas Power και όπως λέει η εκπρόσωπος τους γι΄αυτό δεν έγινε η αποπληρωμή του χρέους.

ΤΙ ΛΕΕΙ Ο ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ
“Η αγορά λειτουργεί και θα συνεχίσει να λειτουργεί κανονικά, δεν υπάρχει περίπτωση κανένας καταναλωτής να μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα”, δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Παπακωνσταντίνου, απαντώντας σε ερωτήσεις αναφορικά με το πρόβλημα χρεών των δύο εταιρειών.

Το μόνο βέβαιο ειναι πως μαίνεται ένας ιδιότυπος πόλεμος στον τομέα της ενέργειας καθώς οι δύο αυτές εταιρείες εχουν κερδίσει ένα αξιόλογο μερίδιο από την μέχρι πρότινος μονοπωλιακή πίτα της ΔΕΗ.

Δυστυχώς ο δρόμος για το άνοιγμα της αγοράς ενέργειας στη χώρα μας προς όφελος των καταναλωτών είναι στρωμένος με αγκάθια οπως δείχνουν οι μέχρι τώρα επιχειρηματικές απόπειρες.

 

Ισμήνη Λέντζου

This entry was posted on Σάββατο, 21 Ιανουαρίου, 2012 at 10:38 and is filed under ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply