Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Ολονύκτιο θρίλερ για το κούρεμα

21 Ιανουαρίου, 2012 by Χρήστος Μίμης

Σε θρίλερ εξελίχθηκαν οι συζητήσεις για το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων, οι οποίες πήραν μαραθώνιες διαστάσεις

Έτσι την ώρα που όλοι περίμεναν την ανακοίνωση της συμφωνίας, νέο φρένο στις διαπραγματεύσεις φαίνεται ότι έβαλαν οι απαιτήσεις ισχυρών χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για ακόμα μικρότερο επιτόκιο στα νέα ομόλογα, ώστε να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η Γερμανία, η Φινλανδία, η Ολλανδία και το Λουξεμβούργο ζητούν το μεσοσταθμικό επιτόκιο των νέων ομολόγων να μειωθεί στο 3,5% έναντι του 4,2%, που προέβλεπε η αρχική συμφωνία.

Από τις απαιτήσεις αυτές προέκυψαν νέα ζητήματα, κυρίως νομικής φύσης, αλλά και ουσίας, καθώς με το μικρότερο επιτόκιο οι ιδιώτες ομολογιούχοι θα χάσουν, όπως υποστηρίζουν, περισσότερο από 70%, κάτι που θεωρούν ταυτόσημο με χρεωκοπία.

Με βάση τα νέα δεδομένα, οι εκτιμήσεις είναι ότι δεν αναμένεται να ανακοινωθεί απόψε η συμφωνία, αλλά ότι αυτό θα γίνει πιθανότατα το πρωί της Δευτέρας.

Ποιο σχέδιο ήταν αρχικά στο τραπέζι

Από ελληνικής πλευράς τον συντονισμό έχει αναλάβει ο Πρωθυπουργός, Λουκάς Παπαδήμος, ενώ σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες το τελικό πλαίσιο της πρότασης προβλέπει συμφωνία για haircut 50%, με κυμαινόμενο κουπόνι (επιτόκιο) από 3,5% έως 4,6% και μέσο κουπόνι 4,2%.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δύο πλευρές έχουν συμφωνήσει και σε μια περίοδος χάριτος, περίπου δέκα ετών, σε ότι αφορά τις πληρωμές κεφαλαίου. Η συμφωνία προβλέπει ότι τα πρώτα δέκα χρόνια τα νέα ομόλογα θα είναι απλά τοκοφόρα, ενώ τα επόμενα χρόνια το ελληνικό δημόσιο θα αποπληρώνει το 1/10 του κεφαλαίου συν τους τόκους.

Το θετικό αυτής της συμφωνίας είναι ότι αποφεύγεται στην λήξη του ομολόγου να απαιτηθεί το 100% του ποσού, το οποίο θα επιμερίζεται στα έτη μεταξύ 2022 -2032, οπότε αναμένεται να μπορεί ο προϋπολογισμός να ανταποκριθεί σε αυτές τις πληρωμές.

www.star.gr

This entry was posted on Σάββατο, 21 Ιανουαρίου, 2012 at 07:50 and is filed under ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply