Το ασπρόμαυρο «The artist», του Γάλλου Μισέλ Χαζαναβίσιους και το κοινωνικό δράμα, «Οι απόγονοι», του ελληνικής καταγωγής σκηνοθέτη Αλεξάντερ Πέιν, ήταν οι μεγάλοι νικητές στις Χρυσές Σφαίρες 2012, που δόθηκαν το βράδυ τηςΚυριακής στο Beverly Hilton Hotel, στο Λος Αντζελες.

Η 69η απονομή των βραβείων, που αποτελούν τους προαγγέλους των Οσκαρ, κύλησε δίχως πολλές εκπλήξεις, ενώ ο Βρετανός παρουσιαστής Ρίκι Τζερβέις έκανε και φέτος τα ωραία αστεία του, πλην όμως ήταν πολύ «μαζεμένος» σε σχέση με την περσινή εμφάνισή του στο ίδιο πόστο. Τη made in France ταινία «The artist», που τερμάτισε πρώτη στη χολιγουντιανή κούρσα κερδίζοντας συνολικά τρεις Χρυσές Σφαίρες (καλύτερης κωμωδίας ή μιούζικαλ, πρώτου ανδρικού ρόλου για τον Ζαν Ντεζαρντάν και μουσικής) ακολούθησαν οι «Απόγονοι», με δύο τρόπαια. Το φιλμ του Ελληνοαμερικανού Πέιν, που έκανε πρεμιέρα πριν από μερικούς μήνες στο 55ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, κατέκτησε τη Χρυσή Σφαίρα καλύτερης δραματικής ταινίας, ενώ ο πρωταγωνιστής Τζορτζ Κλούνεϊ πήρε το βραβείο ανδρικής ερμηνείας στην εν λόγω κατηγορία.

Ο ομογενής σκηνοθέτης, πάντως, δεν κατάφερε να αποκτήσει και το βραβείο σκηνοθεσίας, αφού η συγκεκριμένη Χρυσή Σφαίρα απονεμήθηκε τελικά (με δόξα και τιμή!) στον Μάρτιν Σκορσέζε για το «Hugo». Ο Γούντι Αλεν, από την άλλη, απέσπασε τρόπαιο σεναρίου για το «Μεσάνυχτα στο Παρίσι», ενώ η Μέριλ Στριπ κέρδισε την όγδοη Χρυσή Σφαίρα της καριέρας της στην κατηγορία της γυναικείας ερμηνείας σε δραματική ταινία για τον ρόλο της Μάργκαρετ Θάτσερ στη «Σιδηρά κυρία». Αντιστοίχως, στην κατηγορία κωμωδία ή μιούζικαλ, η Μισέλ Γουίλιαμς βραβεύτηκε κι εκείνη για την ερμηνεία της στο «Επτά μέρες με τη Μέριλιν», όπου υποδύθηκε τη Μέριλιν Μονρόε. Η Μαντόνα κέρδισε με τη σειρά της τη Χρύση Σφαίρα τραγουδιού για το «Masterpiece», το μόνο πράγμα που άξιζε, όπως σχολίασαν κάποιοι, από την ταινία «W.E.», την οποία σκηνοθέτησε η «βασίλισσα της ποπ». Ο Κρίστοφερ Πάλμερ και η Οκτάβια Σπένσερ κέρδισαν αντιστοίχως τα βραβεία δεύτερης αντρικής και γυναικείας ερμηνείας. Εκείνος για τους «Πρωτάρηδες» κι εκείνη για τις «Υπηρέτριες». Τέλος, όπως ήταν αναμενόμενο, την παράσταση έκλεψε ο Αγκι, το πανέμορφο τζακ ράσελ που πρωταγωνιστεί στην ταινία «The artist».

Μετά την περσινή επεισοδιακή του εμφάνιση, που είχε προκαλέσει το μένος αρκετών σταρ στο πρόσωπό του, ο οικοδεσπότης Ρίκι Τσερβέις προτίμησε φέτος να κρατήσει χαμηλά τους τόνους. Εξαίρεση αποτέλεσε η Μαντόνα. Ο αθυρόστομος Βρετανός τής είπε ότι μοιάζει ακόμη με… παρθένα (κάνοντας ένα λογοπαίγνιο με το τραγούδι της «Like a virgin»). Η τραγουδίστρια του απάντησε: «Αν είμαι σαν παρθένα, Ρίκι, γιατί δεν κάνεις κάτι γι’ αυτό; Εχω πολλά χρόνια να φιλήσω κορίτσι, στην τηλεόραση τουλάχιστον».

Υπόκλιση στον Ελληνα σκηνοθέτη

«Οι Ελληνες της Αμερικής διατηρούν την ελληνικότητά τους πολύ περισσότερο απ’ ό,τι άλλοι λαοί. Το ότι μεγάλωσα ως Ελληνας δεύτερης γενιάς έχει σίγουρα επηρεάσει το πώς είμαι». Τα παραπάνω δήλωσε ο Αλεξάντερ Πέιν στη διάρκεια της τελευταίας επίσκεψής του στην Ελλάδα για την παρουσίαση της βραβευμένης πλέον ταινίας του στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. Το πραγματικό όνομα του γεννημένου στη Νεμπράσκα σκηνοθέτη είναι Αλέξανδρος Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος και παρόλο που δικοί του (ως τυπικοί Ελληνες) ήθελαν να τον καμαρώσουν γιατρό ή δικηγόρο, ο ίδιος επέλεξε τελικά να σπουδάσει Ιστορία, Ισπανική Φιλολογία κι έπειτα σκηνοθεσία στο UCLA. Εχοντας σκηνοθετήσει συνολικά πέντε ταινίες μεγάλου μήκους, έγινε ιδιαίτερα γνωστός το 2004 με το «Πλαγίως», το οποίο απέσπασε Οσκαρ καλύτερου σεναρίου, ενώ ήταν υποψήφιο και για Οσκαρ καλύτερης σκηνοθεσίας. Επτά χρόνια πέρασαν από τότε και η νέα ταινία του Πέιν αποζημίωσε και με το παραπάνω τους θαυμαστές του για την αναμονή.

Οι μεγάλοι νικητές της 69ης απονομής των βραβείων

 

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

Δραματική ταινία: «Οι απόγονοι»

Αντρας ηθοποιός σε δραματική ταινία: Τζορτζ Κλούνεϊ («Οι απόγονοι»)

Γυναίκα ηθοποιός σε δραματική ταινία: Μέριλ Στριπ («Η σιδηρά κυρία»)

Κωμωδία ή μιούζικαλ: «The artist»

Πρώτος αντρικός ρόλος σε κωμωδία ή μιούζικαλ: Ζαν Ντιζερντέν («The artist»)

Πρώτος γυναικείος ρόλος σε κωμωδία ή μιούζικαλ: Μισέλ Γουίλιαμς («Επτά Ημέρες με τη Μέριλιν»)

Δεύτερος αντρικός ρόλος σε κωμωδία ή μιούζικαλ: Κρίστοφερ Πλάμερ («Οι πρωτάρηδες»)

Δεύτερος γυναικείος ρόλος σε κωμωδία ή μιούζικαλ: Οκτάβια Σπένσερ («Οι υπηρέτριες»)

Σκηνοθεσία: Μάρτιν Σκορσέζε («Hugo»)

Σενάριο: Γούντι Αλεν («Μεσάνυχτα στο Παρίσι»)

Μουσική: Λούντοβικ Μπουρς («The artist»)

Τραγούδι: «Masterpiece» από την ταινία «W.E.»

Ταινία κινουμένων σχεδίων: «Οι περιπέτειες του Τεντέν»

Ξενόγλωσση Ταινία: «Ενας χωρισμός» (Ιράν)

 

ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

Δραματική σειρά: «Homeland»

Αντρας ηθοποιός σε δραματική σειρά: Κέλσι Γκρέιμερ («Boss»)

Γυναίκα ηθοποιός σε δραματική σειρά: Κλερ Ντέινς («Homeland»)

Κωμική σειρά: «Modern Family»

Αντρας ηθοποιός σε κωμική σειρά: Ματ Λε Μπλαν («Episodes»)

Γυναίκα ηθοποιός σε κωμική σειρά: Λόρα Ντερν («Enlightened»)

Τηλεοπτική ταινία ή μίνι σειρά: «Downton Abbey»

Αντρας ηθοποιός σε τηλεοπτική ταινία ή μίνι σειρά: Ιντρις Ελμπα («Luther»)

Γυναίκα ηθοποιός σε τηλεοπτική ταινία ή μίνι σειρά: Κέιτ Γουίνσλετ («Mildred Pierce»)

Βραβείο Σεσίλ ντε Μιλ: Μόργκαν Φρίμαν

 

Ηλίας Μαραβέγιας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.