Ανενόχλητες, σαν να μην υπάρχει καμία νομοθεσία, συνεχίζουν να δουλεύουν οι εισπρακτικές εταιρίες, παρενοχλώντας χωρίς όρια και κανόνες όλους αυτούς που έχουν χρέη στις τράπεζες και δεν τα πληρώνουν. Μάλιστα, με το πολυνομοσχέδιο Βενιζέλου οι εν λόγω εταιρίες αναβαθμίζονται, αφού η δράση τους επεκτείνεται και στη συλλογή των φόρων.

Πιο συγκεκριμένα, η κυβέρνηση πρόκειται να αναθέσει σε ιδιωτικές εταιρίες την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων χρεών, τα οποία φτάνουν τα 42 δισ. ευρώ. Την εμπλοκή των ιδιωτών σε αυτό το εγχείρημα είναι κάτι το οποίο μελετούσε εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα ο Ευάγγελος Βενιζέλος, θεωρώντας τον μηχανισμό του υπουργείου Οικονομικών αδύναμο να εισπράξει αυτά τα χρέη.

Με διάταξη που εισήχθη στο πολυνομοσχέδιο το έργο συλλογής αυτών των οφειλών αναλαμβάνουν στο εξής ιδιωτικές εταιρίες, που θα πληρώνονται με ποσοστά επί των χρεών που θα εισπράττουν. Αυτό για έναν φορολογούμενο που δεν έχει πληρώσει τα χαράτσια της κυβέρνησης και τα οποία έχουν γίνει στην Εφορία ληξιπρόθεσμα χρέη σημαίνει ότι θα πρέπει να έχει γερό στομάχι για να μπορέσει να αντέξει τις αναίσχυντες πρακτικές αυτών των εταιριών.

Ηδη η Ενωση Καταναλωτών Ποιότητα Ζωής – ΕΚΠΟΙΖΩ ετοιμάζει αγωγές κατά αυτών των εταιριών για τις πιεστικές ενοχλήσεις που δέχονται οι καταναλωτές, ενώ ζητά από την κυβέρνηση να καταθέσει το νομοσχέδιο που αφορά την προστασία των οφειλετών από αθέμιτες εισπρακτικές μεθοδεύσεις και να παρατείνει από τώρα την αναστολή των πλειστηριασμών κατοικίας υπερχρεωμένων νοικοκυριών για τα ερχόμενα τρία έτη.

Μέχρι σήμερα η ΕΚΠΟΙΖΩ (Αθήνας, Θεσσαλονίκης και Πάτρας), όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της, χειρίζεται 6.144 φακέλους υπερχρεωμένων οφειλετών, οι οποίοι αυξάνονται κάθε μέρα με γεωμετρική πρόοδο. Οι εισπρακτικές εταιρίες των τραπεζών συνεχίζουν να ενοχλούν καθημερινά ακόμα και όσους έχουν καταθέσει αιτήσεις ρύθμισης οφειλών στα αρμόδια Ειρηνοδικεία. «Τηλεφωνούν μέχρι και δέκα φορές σε μια μέρα, σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα έχει ήδη εκδοθεί η απόφαση του Ειρηνοδικείου που απαλλάσσει τον οφειλέτη. Οταν οι οφειλέτες τούς αναφέρουν ότι περιμένουν τη συζήτηση της αίτησης ή την έκδοση της απόφασης, παίρνουν την απάντηση: Και μετά την απόφαση εμείς θα συνεχίσουμε να σε παίρνουμε!».

Η ΕΚΠΟΙΖΩ αναφέρει επίσης ότι ορισμένες τράπεζες εκμεταλλεύονται το γεγονός ότι τα επιδόματα ανεργίας του ΟΑΕΔ καταβάλλονται σε λογαριασμούς των ανέργων και έτσι παρακρατούν αυθαίρετα ληξιπρόθεσμες δόσεις δανείων, σημειώνοντας ότι έχει λάβει δεκάδες καταγγελίες από ανέργους που έμειναν χωρίς επίδομα για να περάσουν τον μήνα.

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.