Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- Grebena live GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Με τον καρκίνο στο πάγκρεας συνδέεται το κατεργασμένο κρέας

Ιανουάριος 18th, 2012 by Χρήστος Μίμης

Ακόμα και ένα λουκάνικο την ημέρα μπορεί να αποδειχτεί επικίνδυνο

Με τον καρκίνο στο πάγκρεας συνδέεται το κατεργασμένο κρέαςΆμεση συνάρτηση μεταξύ της κατανάλωσης κατεργασμένου κρέατος, όπως μπέικον και λουκάνικα και του καρκίνου στο πάγκρεας, βλέπουν Σουηδοί ερευνητές, σύμφωνα με τους οποίους η κατανάλωση επιπλέον 50γρ. κατεργασμένου κρέατος (περίπου ένα λουκάνικο), καθημερινά, αυξάνει τον κίνδυνο κατά 19%.

Ωστόσο η πιθανότητα εμφάνισης του σπάνιου καρκίνου παραμένει χαμηλή.

Το World Cancer Research Fund, υπέδειξε ότι η σχέση ενδεχομένως οφείλεται στην παχυσαρκία.

Η κατανάλωση κόκκινου και κατεργασμένου κρέατος έχει ήδη συνδεθεί με τον καρκίνο του εντέρου.

Η καθηγήτρια Susanna Larsson, που πραγματοποίησε την έρευνα, στο Karolinska Institute, δήλωσε ότι η σχέση με άλλα είδη καρκίνου είναι αρκετά αντιφατική. Πρόσθεσε ότι είναι γνωστό πως η κατανάλωση κρέατος αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου και πως δεν είναι τόσο γνωστό για άλλα είδη καρκίνου.

Η έρευνα ανέλυσε στοιχεία 11 δοκιμών και 6.643 ασθενών με καρκίνο του παγκρέατος. Ανακάλυψε ότι η κατανάλωση κατεργασμένου κρέατος αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου στο πάγκρεας. Ο κίνδυνος αυξάνεται κατά 19% για κάθε 50γρ. που προσθέτει κάποιος στην καθημερινή διατροφή. Τα επιπλέον 100γρ. αυξάνουν τον κίνδυνο κατά 38%.

Η καθηγήτρια Larsson, δήλωσε ότι ο καρκίνος του παγκρέατος έχει φτωχά ποσοστά επιβίωσης. Εκτός από την έγκαιρη διάγνωση είναι σημαντικό να κατανοούμε τι μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο της νόσου. Συνιστά την κατανάλωση λιγότερου κόκκινου κρέατος.

Το Cancer Research ανακοίνωσε ότι ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου στο πάγκρεας ήταν σχετικά μικρός, 1 στους 77 άντρες και 1 στις 79 γυναίκες.

 

This entry was posted on Τετάρτη, Ιανουάριος 18th, 2012 at 11:25 and is filed under ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply