Οι αντιδράσεις ΝΔ και ΛΑΟΣ «ανέβαλλαν» την ψήφιση της επίμαχης τροπολογίας

Φυλακές: Στο «παρά πέντε» αποσοβήθηκε ενδοκυβερνητική σύγκρουσηΗ προαναγγελθείσα ενδοκυβερνητική σύγκρουση εξ αφορμής της τροπολογίας του υπουργού Δικαιοσύνης κ. Μ. Παπαϊωάννου για την αποσυμφόρηση των φυλακών αποφεύχθηκε τελικώς διά της αναβολής της ψήφισής της. Μάλιστα εκπρόσωποι της ΝΔ και του ΛΑΟΣ που είχαν ζητήσει την απόσυρση της επίμαχης ρύθμισης με την απειλή της καταψήφισής της, συναντήθηκαν το βράδυ της δευτέρας με τον υπουργό ώστε να βρεθεί η χρυσή τομή και να επανακατατεθεί η τροπολογία βελτιωμένη.

Υπενθυμίζεται ότι τόσο ο κ. Ν. Δένδιας από την ΝΔ, όσο και ο κ. Αθ. Πλεύρης από τον ΛΑΟΣ είχαν προειδοποιήσει την περασμένη εβδομάδα τον κ. Παπαϊωάννου ότι αν επέμενε στην ρύθμιση ως είχε τότε «θα έφερνε τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση Παπαδήμου σε εξαιρετικά δύσκολη θέση». Το ενδεχόμενο αυτό κινητοποίησε το Μέγαρο Μαξίμου, το οποίο σε συνεννόηση με τον υπουργό Δικαιοσύνης, επέλεξε την οδό του διαλόγου.

Έτσι, οι κκ. Κ. Τζαβάρας (ΝΔ) και Αθ. Πλεύρης (ΛΑΟΣ) συναντήθηκαν με τον κ. Παπαϊωάννου και σύμφωνα με τις ίδιες πηγές συμφώνησαν στις επαναδιατυπώσεις σημείων της τροπολογίας η οποία αναμένεται να κατατεθεί άμεσα σε άλλο νομοσχέδιο. Να σημειωθεί ότι ΝΔ και ΛΑΟΣ διαφωνούσαν με την ρύθμιση καθώς, όπως είχαν δηλώσει στην Βουλή, όποιος έχει ποινή δέκα ετών και έχει εκτίσει το 1/3 αυτής πραγματικά μπορεί να αποφυλακίζεται, καταλογίζοντας μάλιστα στον κ. Παπαϊωάννου ότι δεν εξαίρεσε  κάποια αδικήματα από την ευνοϊκή διάταξη όπως η εμπορία ναρκωτικών και η παιδική πορνογραφία, επιχείρημα που είχε προκαλέσει την αντίδραση του υφυπουργού Δικαιοσύνης κ. Γ. Πεταλωτή, ο οποίος είχε δηλώσει ότι «δεν μπορούμε να περνάμε προς τα έξω την εντύπωση ότι αφήνουμε έξω ναρκωτικά, πορνογραφία κλπ.», αφήνοντας ωστόσο ανοιχτό το ενδεχόμενο για βελτιώσεις.

«Αγκάθι» και το νομοσχέδιο περί ναρκωτικών

Ένα «αγκάθι» ακόμα που έχουν να επιλύσουν οι κυβερνητικοί εταίροι, καθώς και σε αυτό το θέμα προκύπτει διαφωνία εκ μέρους της ΝΔ και του ΛΑΟΣ, είναι το νομοσχέδιο περί ναρκωτικών και ειδικότερα οι διατάξεις του που αφορούν στην αποποινικοποίηση των χρηστών και στις μειώσεις των ποινών για τους εμπόρους. Μάλιστα λόγω της διάστασης που έχει προκύψει χρειάστηκε να αναβληθεί κατά μια ημέρα η σχετική συνεδρίαση της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής που ήταν προγραμματισμένη για την Δευτέρα, ώστε να προηγηθεί διάλογος μεταξύ των εταίρων και να αποσοβηθεί μια ανοιχτή σύγκρουση, με ό,τι αυτό μπορούσε να συμβολίσει για την συνοχή της κυβέρνησης.

Λάμπρος Σταυρόπουλος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.