Τρεις επιζώντες ανασύρθηκαν την Κυριακή από τις Αρχές

Στους πέντε ανέβηκε ο αριθμός των νεκρών από ναυάγιο του κρουαζιερόπλοιου Costa Concordia, που ναυάγησε στην Τοσκάνη της Ιταλίας, καθώς σύμφωνα με την ιταλική ακτοφυλακή, δύτες εντόπισαν δυο ηλικιωμένους άνδρες νεκρούς μέσα στο πλοίο. Οι δυο άνδρες, οι οποίοι φορούσαν σωσίβια γιλέκα, βρέθηκαν σε καμπίνα, στο πίσω μέρος του βυθισμένου τμήματος του κρουαζιερόπλοιου. Το Σάββατο είχαν ανασυρθεί τρεις νεκροί – δύο Γάλλοι επιβάτες και ένας Περουβιανός μέλος του πληρώματος. Άλλοι τρεις επιβαίνοντες εντοπίστηκαν ζωντανοί την Κυριακή από τις Αρχές και ανασύρθηκαν χωρίς να αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα.

Οι διασώστες κατάφεραν να εντοπίσουν τα ξημερώματα δύο άτομα στην καμπίνα τους, όπου είχαν εγκλωβιστεί για ώρες. Πρόκειται για ένα ζευγάρι Νοτιοκορεατών που βρισκόταν στην κρουαζιέρα για το μήνα του μέλιτος. Και οι δύο ήταν σε καλή κατάσταση.

Το μεσημέρι ανασύρθηκε ζωντανό και τρίτο άτομο που βρισκόταν στη γέφυρα και είχε τραυματιστεί στα πόδια. Ανήκε στο πλήρωμα το πλοίου και αντίθετα με τον πλοίαρχο δεν είχε εγκαταλείψει το βυθιζόμενο σκάφος.

Ο μέχρι στιγμής απολογισμός είναι τρεις νεκροί (δύο Γάλλοι επιβάτες και ένας Περουβιανός, μέλος του πληρώματος), περίπου 30 είναι οι τραυματίες εκ των οποίων δύο σοβαρά. Σημειώνεται ότι τρεις Έλληνες ανάμεσα στους επιβάτες είναι καλά στην υγεία τους.

Ωστόσο τουλάχιστον 17 είναι οι επιβάτες των οποίων η τύχη εξακολουθεί να αγνοείται. Αρχικά είχε αναφερθεί ότι επρόκειτο για 40 άτομα αλλά μετά από διασταύρωση των στοιχείων ο αριθμός αναθεωρήθηκε προς τα κάτω. Για την ανεύρεση των αγνοούμενων γίνονται από το Σάββατο υποβρύχιες έρευνες.

Το κρουαζιερόπλοιο προσάραξε τα ξημερώματα του Σαββάτου σε ύφαλο σε μικρή απόσταση από τις ακτές της Τοσκάνης.

Οι διασωθέντες περιγράφουν σκηνές χάους κατά την εκκένωση του σκάφους και μιλούν για εγκληματική ολιγωρία από την πλευρά του πληρώματος. Αρκετοί κατάφεραν να βγουν στην ακτή και τους περιποιήθηκαν κάτοικοι της περιοχής.

Επιβάτες λένε ακόμη ότι το πλήρωμα προσπαθούσε για ώρα να καθησυχάσει τους επιβάτες, λέγοντάς τους ότι το ρεύμα είχε κοπεί εξαιτίας «απλού τεχνικού προβλήματος», και πως η καθέλκυση των λέμβων καθυστέρησε κατά πολύ.

Ο κυβερνήτης του κρουαζιερόπλοιου, Φραντσέσκο Σκετίνο τέθηκε υπό κράτηση αντιμετωπίζοντας κατηγορίες για πολλαπλή ανθρωποκτονία. Μαζί του συνελήφθη και ο υποπλοίαρχος, Τσίρο Αμπρόσιο, και αυτός με την κατηγορία των πολλαπλών ανθρωποκτονιών και της εγκατάλειψης του πλοίου.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, βρισκόταν στη γέφυρα την ώρα της πρόσκρουσης αλλά η εισαγγελία υποστηρίζει ότι εγκατέλειψε το πλοίο αρκετή ώρα πριν από την απομάκρυνση των τελευταίων επιβατών.

Ο ίδιος ο Σκετίνο εξήγησε ότι «ο ύφαλος δεν υπήρχε στους χάρτες» και ότι ακολουθούσε την προκαθορισμένη πορεία. Πάντως οι Αρχές υποστηρίζουν ότι κινούνται πάρα πολύ κοντά στο νησί Τζίλιο με αποτέλεσμα να προσαράξει.

Το Costa Concordia, ηλικίας μόλις πέντε ετών, είχε αποπλεύσει την Παρασκευή από τη Τσιβιταβέκια στη Ρώμη για κρουαζιέρα στις ακτές της δυτικής Μεσογείου. Στο πλοίο επέβαιναν συνολικά 4.234 άτομα από τα οποία τα 1.000 ήταν μέλη του πληρώματος.

ΔΟΛ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.