Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- Grebena live GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Εγκρίθηκε η πρόταση Παπανδρέου στο Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ

Ιανουάριος 16th, 2012 by Χρήστος Μίμης

Στο Πολιτικό Συμβούλιο το χρονοδιάγραμμα

Εκρίθηκε κατά πλειοψηφία η πρόταση του προέδρου του ΠαΣοΚ κ. Γ. Παπανδρέου και του Πολιτικού Συμβουλίου, με ανάταση χειρός από το Εθνικό Συμβούλιο. Πέντε ή έξι στελέχη, καταψήφισαν την πρόταση αυτή (Π. Ευθυμίου, Λ. Γρηγοράκος, Στ. Τσιλίκης, Ι. Βαρδακαστάνης, κ.α) ενώ αρκετοί άλλοι δήλωσαν «παρών».

Ορισμένα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου απουσίαζαν από την ψηφοφορία καθώς νωρίτερα είχε επικρατήσει η εντύπωση ότι υπήρχε συμφωνία ανάμεσα στην Ιπποκράτους και στα κορυφαία στελέχη να λήξει η χωρίς ψηφοφορία η διήμερη συνεδρίαση.

Όσοι δεν ψήφισαν την πρόταση, μιλούσαν για μια «ανάπηρη απόφαση», καθώς παρά την πίεση από πολλά στελέχη να υπάρξει ουσιαστικός απολογισμός και αυτοκριτική για τα λάθη και τις παραλείψεις της προηγούμενης διετίας εγκρίθηκε, όπως έλεγαν, η γραμμή της ομιλίας Παπανδρέου ότι την κυβέρνηση του την έριξαν τα συμφέροντα.

Ο Γιώργος Παπανδρέου πρότεινε η διαδικασία εκλογής νέου αρχηγού «να οργανωθεί για τον Μάρτιο» απέφυγε όμως να επαναλάβει ότι δεν θα είναι υποψήφιος, λέγοντας απλώς ότι «θα κάνω το καθήκον μου» και «θα δώσω τη μάχη από οποιοδήποτε μετερίζι».

Ωστόσο, την Κυριακή, ο πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος μιλώντας στο ΒΗΜΑ 99,5 δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ο κ. Παπανδρέου να θέσει και πάλι υποψηφιότητα για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι όλα θα εξαρτηθούν από τις συνθήκες που θα επικρατούν στη δεδομένη στιγμή.

Ο κ. Πετσάλνικος διατύπωσε επίσης την άποψη ότι η λεγόμενη διαρχία, με άλλο πρόσωπο αρχηγό του κόμματος και άλλον υποψήφιο πρωθυπουργό, θα πρέπει «να πάψει να είναι ταμπού», σημειώνοντας ότι αυτό ισχύσει σε πολλά ευρωπαϊκά σοσιαλιστικά κόμματα.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος επέμεινε ότι οι εσωκομματικές εκλογές θα έπρεπε να είχαν ήδη γίνει, κατέληξε όμως λέγοντας πως τώρα που διακυβεύεται η σωτηρία της χώρας, ο ίδιος ως υπουργός Οικονομικών δεν μπορεί να ασχοληθεί με τα εσωκομματικά.

Την Κυριακή, η ευρωβουλευτής Συλβάνα Ράπτη, στέλεχος που συνομιλεί με τον κ. Βενιζέλο, τόνισε ότι «έπρεπε χθες να εκλέγαμε αρχηγό γιατί οι έκτακτες συνθήκες δεν αφήνουν άλλα περιθώρια». Η ίδια ζήτησε γρήγορες διαδικασίες ακόμη και και αν δεν τηρηθούν τα όσα προβλέπει το καταστατικό: «Όσο για το τι προβλέπει το καταστατικό, είναι μεν το Σύνταγμα του κόμματος μας, αλλά και τα Συντάγματα αναθεωρούνται» είπε χαρακτηριστικά.

Ο Π.Κουκουλόπουλος εξέφρασε τις επιφυλάξεις του για την πρόταση Παπανδρέου, επισημαίνοντας ότι το ΠΑΣΟΚ έχει εγκλωβιστεί και σημειώνοντας ότι δεν έγινε καμία συζήτηση για το μοντέλο ηγεσίας που έχει επιβληθεί στο Κίνημα. Παράλληλα, επέκρινε τις αποφάσεις της κυβέρνησης Παπανδρέου, λέγοντας: «Παραδώσαμε μια δημόσια διοίκηση πολύ χειρότερη από αυτή που παραλάβαμε, ενώ κάναμε και θεμελιώδη λάθη στην οικονομία, υιοθετώντας ένα πρόγραμμα που δεν “έβγαινε εξαρχής”, ενώ υπήρχαν κι άλλες προτάσεις, οι οποίες όμως δεν εισακούστηκαν».

Αμεση εκλογή προέδρου πρότεινε στην ομιλία της η Τόνια Αντωνίου.

Καθαρές, πολιτικές διαδικασίες «χωρίς μεταβατικές διαρχίες, μετέωρα βήματα και διευθετήσεις κορυφής που οδηγούν σε παραλυτικά και καταστροφικά αποτελέσματα», ζήτησε ο Γ.Μίχας, αλλά εκτίμησε ότι πρέπει να οριστεί ημερομηνία κατάθεσης υποψηφιοτήτων με βάση το καταστατικό. «Πρέπει να αντιληφθούμε ότι εκλέγουμε πρόεδρο για το ΠαΣοΚ και όχι για την Ενωση Κέντρου», τόνισε.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Γιάννης Ραγκούσης, τάχθηκε υπέρ της πρότασης να εκλεγεί η νέα ηγεσία του ΠΑΣΟΚ από τη βάση, όπως προβλέπει το καταστατικό του Κινήματος, χαρακτηρίζοντας την επιλογή αυτή «αυτονόητη και ενδεδειγμένη».

Η Αννα Διαμαντοπούλου ζήτησε οριστικές αποφάσεις από το Εθνικό Συμβούλιο που θα δεσμεύουν όλους. Η υπουργός Παιδείας πρότεινε να πάει το ΠΑΣΟΚ στις εκλογές με νέα ηγεσία, να υπάρξουν σαφή χρονοδιαγράμματα για την επιλογή νέου προέδρου και σε περίπτωση έκτακτου γεγονότος, η επιλογή της νέας ηγεσίας να γίνει από την Κοινοβουλευτική Ομάδα.

«Απολογισμό της διετίας και διατύπωση προτάσεων τέτοιων ώστε το ΠΑΣΟΚ να ξαναβρεί την ψυχή του, το πολιτικό και ιδεολογικό στίγμα του», ζήτησε η Λούκα Κατσέλη. Η ίδια διευκρίνησε ότι θεωρεί σωστότερη την εκλογή προέδρου έπειτα από τις βουλευτικές εκλογές, αλλά πρόσθεσε ότι ακόμα και υπό το πρίσμα της τελικής πρότασης του κ. Παπανδρέου θεωρεί σημαντικό να ξεκινήσει γρήγορα ο προσυνεδριακός διάλογος.

Ο Γιώργος Παπανδρέου έχει δικαίωμα να είναι υποψήφιος πρωθυπουργός, αν το επιθυμεί, αλλά αν επιλέγει την αλλαγή της ηγεσίας, αυτό πρέπει να γίνει τώρα, τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Σκανδαλίδης. «Χάσαμε πολύτιμο χρόνο. Αν μπούμε σε μια τέτοια διαδικασία στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου θα διαλυθεί το ΠΑΣΟΚ», είπε.

Σκληρή κριτική στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ για την πολιτική που ακολούθησε ως πρωθυπουργός άσκησε από το βήμα του Εθνικού Συμβουλίου η Βάσω Παπανδρέου, επιρρίπτοντάς του όλες τις ευθύνες για την κατάσταση στη χώρα και στο ΠΑΣΟΚ. Ζήτησε από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να κάνει την αυτοκριτική του για σειρά ζητημάτων, ενώ παράλληλα, τάχθηκε υπέρ της εκλογής ηγεσίας του Κινήματος τώρα.

Την 11η ή την 18η Μαρτίου, εναλλακτικά, πρότεινε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Πρωτόπαπας, ως ημερομηνίες στις οποίες θα μπορούσαν να γίνουν οι εκλογές για την ανάδειξη ηγεσίας στο Κίνημα. Ο κ. Πρωτόπαπας τόνισε ότι εκ των πραγμάτων χρειάζεται η αλλαγή ηγεσίας, διότι μια παράταξη που βρίσκεται σε κρίση, είναι αναγκαίο να δώσει την αίσθηση ότι γίνεται επανεκκίνηση. Ανέφερε, πάντως, ότι διαφωνεί με όσους θεωρούν ότι για όλα φταίει ο Γιώργος Παπανδρέου.

Η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου υπογράμμισε ότι δεν πρέπει να γίνει αποδεκτή η λογική να κρεμαστεί ο Γιώργος Παπανδρέου «στα μανταλάκια», για να κρύψουμε τις ευθύνες μας οι υπόλοιποι. Ενώ, τόνισε ότι δεν είναι δυνατό κάποιος που δεν διαφώνησε με τις αποφάσεις στη διάρκεια της διακυβέρνησης Παπανδρέου και δεν παραιτήθηκε να αποποιείται σήμερα τις ευθύνες του.

Η ίδια πρότεινε τη διεξαγωγή Προγραμματικής Συνδιάσκεψης σε 20 μέρες, ενώ επισήμανε ότι ο κ. Παπανδρέου, εφόσον το επιθυμούσε, θα μπορούσε να ζητήσει να κριθεί από το λαό και πως μετά τις εκλογές το ΠΑΣΟΚ θα μπορούσε να προχωρήσει στις εσωτερικές του διαδικασίες υπό καλύτερες προϋποθέσεις.

«Αντί να απολογείται η ΝΔ, απολογούμαστε εμείς. Οι αντίπαλοί μας, με την βοήθεια και των ΜΜΕ, κατόρθωσαν να μην είναι ο Γιώργος Παπανδρέου πρωθυπουργός» τόνισε ο Ν.Σηφουνάκης, εκτιμώντας ότι «με όποιον αρχηγό και να πάμε [στις εκλογές], ο κόσμος έχει πάρει τις αποφάσεις του» και ζήτησε ενότητα του Κινήματος.

Η αλλαγή ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ έπρεπε να έχει ήδη γίνει, υποστήριξε η Σοφία Γιαννακά, εκτιμώντας ότι η πρόταση του Γιώργου Παπανδρέου δημιουργεί ένα «παραλυτικό» χρονοδιάγραμμα ως τον Μάρτιο, ενώ ο νέος πρόεδρος του κόμματος δεν θα έχει αρκετό χρόνο στην διάθεσή του.

Τη λήψη απόφασης από το Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ για άμεση εκλογή ηγεσίας στο Κίνημα, ουσιαστικό πολιτικό απολογισμό και εκπόνηση πολιτικού προγράμματος για έξοδο από την κρίση με ταυτόχρονη διατήρηση των «χαρακτηριστικών του ΠΑΣΟΚ» πρότεινε ο Πέτρος Ευθυμίου. Ο ίδιος επισήμανε πως η πρόταση του Γ.Παπανδρέου «δεν είναι πρόταση που οργανώνει το ΠΑΣΟΚ» στις σημερινές συνθήκες

Την διαφωνία του με την εισήγηση για εκλογή νέας ηγεσίας αφού κλείσουν οι εκκρεμότητες με το PSI και τη δανειακή σύμβαση εξέφρασε και ο υφυπουργός Εργασίας Γιάννης Κουτσούκος, στέλεχος που βρίσκεται κοντά στον Κώστα Σκανδαλίδη. «Διαφωνώ με την εισήγηση. Θα φτάσουμε στις φουσκοδενδριές τον Απρίλη και εμείς ψάχνουμε για αρχηγό», τόνισε.

«Να πάμε με νέα ηγεσία για ριζική ανασυγκρότηση της παράταξης» πρότεινε ο Νίκος Σαλαγιάννης, τονίζοντας ότι αυτό πρέπει να γίνει για λόγους τάξεως.

Πρόταση για εκλογή ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ από ένα συνέδριο 600-700 μελών κατέθεσε ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης, επικαλούμενος δύο βασικούς λόγους: α) ότι το ΠΑΣΟΚ δεν έχει τα οικονομικά μέσα για να πάει σε μια διαδικασία εκλογής από τη βάση και β) διότι υπάρχει ο φόβος, κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας, να κινητοποιηθούν διάφοροι προβοκάτορες, οι οποίοι θα εμφανίζονται ως αγανακτισμένοι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ και θα δημιουργούν επεισόδια.

Η ευρωβουλευτής Άννυ Ποδηματά ανέφερε ότι πρέπει να γίνει απολογισμός όχι μόνο της τελευταίας διετίας, αλλά πολλών προηγούμενων χρόνων. Παραδέχτηκε ότι έγιναν λάθη, αλλά παρ’ όλα αυτά το ΠΑΣΟΚ πρέπει να είναι υπερήφανο για όσα πέτυχε τα δύο προηγούμενα χρόνια. Τόνισε δε ότι δεν πρέπει να περάσει στην Ευρώπη η αντίληψη ότι ΠΑΣΟΚ και ΝΔ μπορούν να μπαίνουν «στο ίδιο τσουβάλι».

ΤΑ ΝΕΑ

This entry was posted on Δευτέρα, Ιανουάριος 16th, 2012 at 08:13 and is filed under ΠΟΛΙΤΙΚΗ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply