Δυναμικό παρόν συμπαράστασης στους διωκόμενους για «παρακώλυση συγκοινωνιών» έδωσαν οι δημότες της Σιάτιστας – Νέα δικάσιμος στις 31 Οκτωβρίου 2012

Πλήθος δημοτών της Σιάτιστας συγκεντρώθηκε χτες στο τοπικό ειρηνοδικείο, όπου γέμισε ασφυκτικά την αίθουσα του δικαστηρίου και το χώρο έξω από την αίθουσα, εκδηλώνοντας τη συμπαράστασή του στους 16 αιρετούς και υπηρεσιακούς παράγοντες που διώκονται ποινικά για το κλείσιμο της Εγνατίας οδού πρόπερσι τον Μάιο, κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας ενάντια στον «Καλλικράτη».

Τελικώς το δικαστήριο που επρόκειτο να δικάσει αιρετούς και υπαλλήλους του δήμου με την κατηγορία της παρακώλυσης συγκοινωνιών, δεν πραγματοποιήθηκε λόγω της αποχής των δικηγόρων της Κοζάνης, αλλά η υπόθεση αναβλήθηκε και ορίστηκε νέα δικάσιμος στις 31 Οκτωβρίου 2012. Υπενθυμίζεται ότι την άνοιξη του 2010 σύσσωμη η δημοτική αρχή του πρώην δήμου Σιάτιστας, μαζί με όλους τους δημότες που ξεσηκώθηκαν, κατέλαβαν την Εγνατία οδό επί τέσσερις ημέρες, διαμαρτυρόμενοι για την αρχική απόφαση του υπουργείου Εσωτερικών που όριζε έδρα του ενιαίου δήμου Βοΐου τη Νεάπολη. Με τη δυναμική κινητοποίηση δημοτική αρχή, φορείς και δημότες της Σιάτιστας διεκδίκησαν και πέτυχαν τελικώς να γίνει έδρα του νέου δήμου η Σιάτιστα.

Χτες στο εδώλιο του κατηγορουμένου επρόκειτο να καθίσουν οι πρώην δήμαρχοι Δημήτρης Κοσμίδης και Γιάννης Νάκος, οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων και δημοτικοί σύμβουλοι Χρήστος Ζευκλής και Μιχάλης Καραμπατζιάς, καθώς και ο πρώην δημοτικός σύμβουλος του «Καποδιστριακού» δήμου Σιάτιστας Γιώργος Κουφογιάννης. Οι παραπάνω ως αιρετοί και μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής θεωρούνται ηθικοί αυτουργοί των καταλήψεων και της παρακώλυσης συγκοινωνιών. Κατηγορούνται επίσης έντεκα δημοτικοί υπάλληλοι, οι οποίοι οδήγησαν απορριμματοφόρα και οχήματα του δήμου και τα παρέταξαν στην Εγνατία οδό, δημιουργώντας οδοφράγματα.

Οι κάτοικοι της Σιάτιστας με τη μαζική συμμετοχή που είχαν χτες το πρωί εντός και εκτός της αίθουσας του δικαστηρίου, διεμήνυσαν την απόφαση στήριξης των αιρετών και δημοτικών υπαλλήλων που πρωτοστάτησαν στις κινητοποιήσεις με αίτημα να γίνει η Σιάτιστα έδρα του νέου δήμου. Μάλιστα, όπως δήλωσαν χτες οι συγκεντρωμένοι «δεν υποστέλλουν τον αγώνα τους» μέχρι την αθώωση των αιρετών και των εργαζομένων του δήμου, γι’ αυτό ανανέωσαν το ραντεβού τους για τις 31 Οκτωβρίου 2012, ημέρα κατά την οποία ορίστηκε η αναβληθείσα δίκη.

Το Τοπικό Συμβούλιο Σιάτιστας με ανακοίνωσή του, υπογραμμίζει ότι «η υπόθεση αφορά στην παλλαϊκή συμμετοχή πολιτών και φορέων ύστερα από απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του τότε Δήμου Σιάτιστας, στο πλαίσιο των νόμιμων κινητοποιήσεων για την αναθεώρηση της απόφασης του Υπουργείου Εσωτερικών για την αλλαγή της έδρας του Καλλικρατικού Δήμου Βοΐου.

Οι ενέργειες αυτές έγιναν για την διεκδίκηση του δίκαιου και αυτονόητου αιτήματος των δημοτών της Σιάτιστας για τον ορισμό αυτής ως έδρας του νέου Δήμου και όχι από πρόθεση για πρόκληση οποιασδήποτε φθοράς ή βλάβης σε τρίτους – ήτοι οδηγούς και διερχόμενα οχήματα.

Με αυτή την έννοια συμπαραστεκόμαστε στους κατηγορούμενους συνδημότες μας και ζητούμε την άρση των κατηγοριών που τους αποδίδονται. Στο πρόσωπό τους δικάζεται ο κάθε Σιατιστινός που συμμετείχε στις μαζικές κινητοποιήσεις που είχαν ως αποτέλεσμα την ικανοποίηση του δίκαιου αιτήματος να γίνει η Σιάτιστα έδρα του Δήμου Βοΐου».

Με δήλωσή του στον «Πτολεμαίο» ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του δήμου Βοΐου και ένας εκ των κατηγορουμένων, ο Χρήστος Ζευκλής, εξέφρασε την ικανοποίησή του και ευχαρίστησε τους εκατοντάδες δημότες της Σιάτιστας που παραβρέθηκαν χτες στο ειρηνοδικείο της κωμόπολης. Ωστόσο επέκρινε δριμύτατα για την απουσία της τη δήμαρχο Παναγιώτα Ορφανίδου, στην οποία καταλόγισε ότι «δραπέτευσε για άλλη μία φορά».

ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΗΤΤΑΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.