Ζητά ακύρωση απόφασης του ΥΠΕΚΑ Γ. Παπακωνσταντίνου

Αίτηση ακύρωσης στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατέθεσε η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας για το έργο της εκμετάλλευσης κοιτασμάτων λιγνίτη από τη ΔΕΗ, σε χώρο συνολικής έκτασης 147.925.860 τ.μ. και των απαραίτητων (συνοδών, υποστηρικτικών, κ.λ.π.) για την υλοποίηση αυτής έργων, στην περιοχή Πτολεμαΐδας.

Συγκεκριμένα, η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας ζητά την ακύρωση της απόφασης με αριθμό 133314/2929/09.11.2011 του Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γ. Παπακωνσταντίνου, με την οποία ενέκρινε την Μελέτη Περιβαλλοντικών επιπτώσεων που κατέθεσε το 2010 η ΔΕΗ στο τότε Νομαρχιακό Συμβούλιο για την επέκταση και λειτουργία των ορυχείων της ΔΕΗ μέχρι το 2013 στην περιοχή της Πτολεμαΐδας, όπου έφερε μαζί και μελέτη για την επέκταση ορυχείου στη Μαυροπηγή και την Ποντοκώμη. Παράλληλα, ζητά και την ακύρωση «κάθε άλλης συναφούς πράξης ή παράλειψης της διοίκησης».

«Ο λόγος της προσφυγής στο ΣτΕ οφείλεται στο γεγονός ότι δεν εισακούστηκαν οι παρατηρήσεις που διατύπωσε το Νομαρχιακό Συμβούλιο επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που έφερε η ΔΕΗ κι επειδή δεν λήφθηκαν υπόψιν οι παρατηρήσεις που είχαν καταθέσει οι εμπλεκόμενοι δήμοι ή φορείς (Πτολεμαΐδας και Ελλησπόντου αλλά και το ΤΕΕ/Τμήμα Δυτικής Μακεδονίας, δήλωσε στον «Πτολεμαίο» ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Μακεδονίας Παναγιώτης Πλακεντάς.

Σημείωσε ότι οι κύριες παρατηρήσεις του Νομαρχιακού Συμβουλίου οφείλονταν στο γεγονός ότι αγνοήθηκε η άποψη της τοπικής κοινωνίας και του Ν.Σ. να υποβληθεί εκ νέου η ΜΠΕ για να γνωμοδοτήσει εκ νέου το Ν.Σ.. Ανέφερε ειδικότερα, ότι το Ν.Σ. ζητούσε να υπάρχει στην ΜΠΕ η έκταση της Ακρινής, καθώς υπήρχε μία αόριστη αναφορά για μετεγκατάσταση χωρίς να αναφέρεται ποιος θα κινήσει τις διαδικασίες μετεγκατάστασης ή θα χρηματοδοτήσει το έργο, ενώ σοβαρές επιφυλάξεις εκφράστηκαν και για το όριο αποθέσεων άγονων υλικών από την εξορυκτική δραστηριότητα της ΔΕΗ από τους οικισμούς Προαστίου και Ασβεστόπετρας του πρώην δήμου Πτολεμαΐδας, καθώς η ΜΠΕ έκανε λόγο για όριο στα 170 μέτρα όταν ο Μεταλλευτικός Κώδικας ορίζει τα 250 μέτρα από οικισμό.

Όπως αναφέρεται μάλιστα στην αίτηση ακύρωσης στο ΣτΕ, το έργο αντίκειται στο Σύνταγμα, το Ευρωπαϊκό Δίκαιο και το νόμο, αφού προβλέπει να γίνει κοντά σε οικισμούς (Μαυροπηγή, Κόμανος, Ποντοκώμη, Κλείτος, Μαυροδένδρι, Άγιος Χριστόφορος, Προάστιο, Ακρινή), όπου ζουν χιλιάδες κάτοικοι, αλλά και ότι θα καταστρέψει τη λίμνη Βεγορίτιδα που είναι ενταγμένη στο “NATURA 2000”.

Ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου σημείωσε επίσης ότι η περιφέρεια έδωσε στις αρχές του 2012 σχετική ανακοίνωση στον τοπικό Τύπο (δημοσιεύτηκε στις 4 Ιανουαρίου) προκειμένου να υπάρξει διαβούλευση, καθώς σε 35 μέρες το θέμα πρόκειται να έρθει για γνωμοδότηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Στην ανακοίνωση αναφέρεται συγκεκριμένα ότι:
«Σύμφωνα με τις διατάξεις του Νόμου 1650/86 όπως αντικαταστάθηκε με το Ν. 3010/2002 καθώς και σύμφωνα με την ΚΥΑ 37111/2021/26-9-2003 (ΦΕΚ 1391Β/29-9-2003) ανακοινώνεται ότι στη Γραμματεία του Π.Σ.Δ.Μ. έχει αποσταλεί απόφαση έγκρισης για το έργο της εκμετάλλευσης κοιτασμάτων λιγνίτη, σε χώρο συνολικής έκτασης 147.925.860 τ.μ. και των απαραίτητων (συνοδών, υποστηρικτικών, κ.λ.π.) για την υλοποίηση αυτής έργων, στην περιοχή «ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ» Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, από τη «ΔΕΗ Α.Ε.».

Για παροχή πληροφοριών οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στη Γραμματεία του Π.Σ. στο τηλ. 2461052620, όλες τις εργάσιμες ημέρες και ώρες.
Τα έξοδα δημοσίευσης της ανακοίνωσης στον τύπο βαρύνουν τον φορέα υλοποίησης ή λειτουργίας του έργου ή πραγματοποίησης της δραστηριότητας».

Ρόη ΒΑΣΒΑΤΕΚΗ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.