Μέχρι τα μέσα της επόμενης εβδομάδας θα έχει επέλθει τελική συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και ομολογιούχων για τη διαγραφή και την επιμήκυνση του χρέους, δηλώνουν στο Euro2day.gr τραπεζικά στελέχη, καθώς πρακτικά απομένουν κάποιες λεπτομέρειες για να κλειδώσει το PSI Plus.

Το ίδιο κλίμα, με περισσότερο συγκρατημένες δηλώσεις, διαπιστώνεται από την κυβέρνηση αλλά και από τις Βρυξέλλες.

Χθες το απόγευμα, ο Όλι Ρεν επιβεβαίωσε ότι η Ελλάδα και οι ομολογιούχοι βρίσκονται κοντά στην ολοκλήρωση των συνομιλιών σχετικά με τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους (PSI Plus). Την αισιοδοξία του, βάσει της προόδου που έχει συντελεστεί στις διαπραγματεύσεις, εξέφρασε και ο υφυπουργός Οικονομικών Φ. Σαχινίδης.

Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, τις τελευταίες ημέρες έχει υπάρξει σύγκλιση και στο τελευταίο μείζον θέμα των επιτοκίων. Η Ελλάδα και η τρόικα, από τη μια, και η επιτροπή ομολογιούχων, από την άλλη, στην πράξη έχουν συμφωνήσει όσοι ιδιώτες συμμετάσχουν στο PSI να έχουν τις εξής δύο επιλογές:

Nα λάβουν ομόλογα 20ετούς διάρκειας με επιτόκιο 4% ή ομόλογα 30ετούς διάρκειας με επιτόκιο 5%.

Όπως έχει γράψει το Euro2day, οι δύο πλευρές έχουν συμφωνήσει σε διαγραφή του 50% της ονομαστικής αξίας των ομολόγων που κατέχουν ιδιώτες και στην πρόωρη εξόφληση του 15%.

Για το υπόλοιπο 35%, οι ομολογιούχοι που θα δηλώσουν συμμετοχή στο PSI θα λάβουν νέα ομόλογα που θα διέπονται από το Βρετανικό Δίκαιο κι από το ίδιο νομικό πλαίσιο που θα διέπει και το δάνειο των 30 δισ. ευρώ, το οποίο θα χορηγήσει ο EFSF στην Ελλάδα για να χρηματοδοτήσει το PSI.

Σε αυτό το κλίμα, κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική η εκ νέου άφιξη στην Αθήνα του επικεφαλής του IIF κ. Charles Dallara. Ο κ. Dallara αναμένεται να συζητήσει με τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγ. Βενιζέλο και τον πρωθυπουργό το τελικό πλαίσιο. Κι αν δεν υπάρξει μεγάλη ανατροπή, η συμφωνία αναμένεται να ανακοινωθεί πιθανώς και τη Δευτέρα.

Ο τζόγος των Ηedge Funds με τα ομόλογα

Κατά τη διάρκεια των επαφών, θα συζητηθεί και το θέμα τoυ ποσοστού συμμετοχής των ιδιωτών, καθώς τα hedge funds όχι μόνο δεν προτίθενται να συμμετάσχουν στη συμφωνία, αλλά επιδιώκουν και να ενεργοποιηθούν τα ασφάλιστρα κινδύνου ώστε να εγγράψουν ακόμη μεγαλύτερα κέρδη.

Το τελευταίο διάστημα, ορισμένα Ηedge Funds αγοράζουν ελληνικά κρατικά ομόλογα στο 20%-24% της ονομαστικής αξίας, λαμβάνοντας μηδαμινό ρίσκο. Κι αυτό γιατί, ακόμη κι αν η Ελλάδα προχωρούσε σε υποχρεωτικό κούρεμα, δύσκολα το ύψος του θα ξεπερνούσε το 80% της ονομαστικής αξίας των ομολόγων. Ταυτόχρονα, τα περισσότερα εξ αυτών διαθέτουν long θέση σε ασφάλιστρα κινδύνου (CDSs).

Αν επομένως δεν συμμετάσχουν στο PSI και η Ελλάδα υποχρεωθεί να εισαγάγει και να ενεργοποιήσει τα Collective Action Clauses, και ειδικότερα ρήτρα που θα επιβάλει υποχρεωτική συμμετοχή της μειοψηφίας των ομολογιούχων, τότε θα βγάλουν διπλά κέρδη τόσο από τις θέσεις τους σε ομόλογα όσο κι από την ενεργοποίηση των CDSs, που θα σημάνει ίσως η χρήση των Collective Action Clauses.

Όπως σημειώνει η UBS, η Ελληνική Βουλή θα μπορούσε να ψηφίσει νόμο ο οποίος θα εισήγε τις ρήτρες συλλογικής δράσης (Collective Action Clauses) αναδρομικά στα ελληνικά ομόλογα.

Αυτή η κίνηση θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να επιβάλει τις προτάσεις της σε όλους τους κατόχους ομολόγων, εφόσον υπάρχει συμφωνία ενός ορισμένου ποσοστού των ομολογιούχων (ενδεχομένως και με απλή πλειονότητα του 50%).

Ωστόσο, η UBS υποστηρίζει ότι η εισαγωγή των ρητρών συλλογικής δράσης με αυτόν τον τρόπο δεν είναι σίγουρο ότι θα προκαλέσει πιστωτικό γεγονός και ενεργοποίηση των CDSs, αφού θεωρητικά οι ταμειακές ροές των ομολόγων δεν επηρεάζονται.

 

euro2day.gr

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.