Ο κατάλληλος τύπος άσκησης για τον καθένα

Επιλέξτε σωστά, για να μην βαρεθείτεΓια οποιονδήποτε λόγο αποφασίσεις να γυμναστείς, είτε για να αποκτήσεις ένα καλλίγραμμο σώμα, είτε για την καλή σου υγεία, είτε για να αδυνατίσεις, είτε για να αυξήσεις τις αθλητικές σου επιδόσεις, είναι σημαντικό να επιλέξεις τον κατάλληλο για σένα τύπο άσκησης.

Μόνο τότε θα μπορέσεις να επιτύχεις τον στόχο σου, μιας και τα οφέλη της άσκησης επιτυγχάνονται μόνο με την συστηματική και μακροχρόνια ενασχόληση σου με αυτήν. Εδώ λοιπόν, θα προσπαθήσουμε να εστιάσουμε στους βασικότερους παράγοντες που θα σε βοηθήσουν στην επιλογή του κατάλληλου για σένα τύπου άσκησης:

-Διάλεξε έναν τύπο άσκησης που να σε ευχαριστεί, έτσι ώστε να μην τον βαρεθείς αλλά να σου υποκινεί καθημερινά το ενδιαφέρον να ασχοληθείς.

-Διάλεξε περισσότερους από έναν τύπους άσκησης. Κάνοντας συνέχεια τον ίδιο τύπο άσκησης δεν είναι μόνο βαρετό, αλλά μπορεί να σε οδηγήσει σε στασιμότητα ή να αυξήσει τον κίνδυνο τραυματισμού σου. Υπάρχουν διαφορετικοί τύποι άσκησης για την εκγύμναση της δύναμης (ασκήσεις με βαράκια), της αντοχής (spinning) και της ελαστικότητας (pilates-yoga). Υπάρχουν επίσης τύποι άσκησης σε κλειστό (γυμναστήρια) ή ανοικτό χώρο (στίβος).

-Διαφοροποίησε την ένταση της άσκησης σου. Μια έντονη μέρα άσκησης, ίσως είναι καλό να ακολουθείται από μια πιο ήπια. Ο αρχάριος αθλητής ακολουθεί μικρότερες εντάσεις από τον πιο προχωρημένο και σε μικρότερη συχνότητα κατά τη διάρκεια της εβδομάδας. Το ίδιο κάνει και ο μεγαλύτερος σε ηλικία.

-Διάλεξε έναν τύπο άσκησης ανέξοδο και εύκολα προσεγγίσιμο. Tο περπάτημα, το τρέξιμο στο δρόμο, το ποδήλατο, το κολύμπι, οι ρακέτες στη θάλασσα το καλοκαίρι και ο χορός είναι κάποιες τέτοιες δραστηριότητες.

-Κάνε κάποιες από τις καθημερινές σου δραστηριότητες μέρος του προγράμματος γυμναστικής σου, ειδικά αν δεν έχεις τον απαιτούμενο χρόνο να ασχοληθείς με κάτι άλλο. Αν η απόσταση στο επιτρέπει, πήγαινε με τα πόδια ή το ποδήλατο στη δουλειά, χρησιμοποίησε τις σκάλες αντί για το ασανσέρ, βγάλε το σκύλο βόλτα ή κάνε έντονα τις δουλειές του σπιτιού.

-Διάλεξε τύπους ασκήσεων που δεν εξαρτώνται από τον καλό καιρό, έτσι ώστε να μην έχεις δικαιολογία να αποφύγεις την άσκηση. Κάνε π.χ. squash, κολύμπι σε κλειστή πισίνα, γυμναστήριο.

-Κάνε ομαδικά αθλήματα ή ομαδικά μαθήματα σε γυμναστήριο, αν πιστεύεις ότι αυτό θα αυξήσει το ενδιαφέρον σου για την άσκηση. Ο συναγωνισμός και η κοινωνική προσέγγιση της άσκησης κάνουν πολλούς ανθρώπους να προσπαθούν περισσότερο.

-Διάλεξε έναν τύπο άσκησης ανάλογα με τα προβλήματα υγείας που τυχόν αντιμετωπίζεις. Αν είσαι π.χ. υπερτασικός ή διαβητικός, κάνε αερόβια άσκηση. Αν έχεις οσφυαλγία κάνε τις κατάλληλες ασκήσεις ενδυνάμωσης (κοιλιακοί – ραχιαίοι), αν έχεις άσθμα μην κάνεις κολύμπι σε πισίνα, αν έχεις ατροφία, προτίμησε ασκήσεις με αντιστάσεις κ.ο.κ.

-Διάλεξε έναν προσωπικό προπονητή(personal trainer), αν νομίζεις ότι οι γνώσεις σου στο αντικείμενο είναι ελλιπείς ή οι στόχοι σου ιδιαίτεροι. Ο εξειδικευμένος γυμναστής θα σχεδιάσει για σένα το προσωπικό σου πλάνο άσκησης, θα σε παροτρύνει και θα σε βοηθήσει στην σωστή εκτέλεση του.

-Τέλος θα πρέπει να τονίσουμε ότι όποιον τύπο άσκησης κι αν επιλέξεις, και οποιαδήποτε στρατηγική κι αν ακολουθήσεις, για να μείνεις αφοσιωμένος στο στόχο σου θα πρέπει να θυμάσαι να προχωράς αργά και σταδιακά.

-Μην πιέζεις τον εαυτό σου υπερβολικά και μην βιάζεσαι. Τα οφέλη από την άσκηση έρχονται με τις εβδομάδες, τους μήνες και τα χρόνια και όχι από τη μια μέρα στην άλλη.

www.mednutrition.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.