Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Όλες οι μισθώσεις ακινήτων απαιτούν πλέον Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ)…

Ιανουάριος 10th, 2012 by Χρήστος Μίμης

Μίσθωση ακινήτων μόνο με έκδοση ενεργειακού πιστοποιητικούΚαμία μίσθωση ακινήτου, άνω των 50 τ.μ. δεν θα μπορεί να πραγματοποιηθεί  από τη Δευτέρα 9 Ιανουαρίου, αν το ακίνητο δεν συνοδεύεται από ενεργειακό πιστοποιητικό. Το μέτρο ισχύει τόσο για σπίτια όσο και για καταστήματα.

Αυτό προβλέπει εγκύκλιος του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, σύμφωνα με την οποία στο εξής σε κάθε νέο μισθωτήριο συμβόλαιο ακινήτου που υποβάλλεται στις εφορίες θα πρέπει να αναγράφεται ο αριθμός πρωτοκόλλου του Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ), ενώ οι ΔΟΥ δεν θα θεωρούν μισθωτήρια συμβόλαια αν δεν προσκομίζεται και το Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης από τους ιδιοκτήτες των ακινήτων.

Το ενεργειακό πιστοποιητικό απαιτείται ήδη από πέρυσι για τις αγοραπωλησίες ακίνητων.

Τα πιστοποιητικά εκδίδονται από τους ενεργειακούς επιθεωρητές που είναι πιστοποιημένοι από το υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, οι οποίοι έπειτα από έλεγχο κατατάσσουν τα κτίρια σε βαθμίδες ενεργειακής απόδοσης, και αποσκοπούν στην ενημέρωση του ιδιοκτήτη ή του ενοικιαστή για την κατανάλωση ενέργειας του κτιρίου, ενώ περιλαμβάνουν και συστάσεις για τη λήψη μέτρων.

Η αμοιβή των ενεργειακών επιθεωρητών που χορηγούν τα πιστοποιητικά φτάνει τα 2 ευρώ ανά τ.μ. για τα σπίτια και τα 2,5 ευρώ ανά τ.μ. γιαγραφεία και καταστήματα.

  • Συγκεκριμένα, για μονοκατοικίες άνω των 50 τ.μ. το κόστος είναι 1,5 ευρώ/τ.μ. με ελάχιστη αμοιβή τα 200 ευρώ.
  • Για διαμερίσματα πολυκατοικιών το κόστος είναι 2 ευρώ/τ.μ. με ελάχιστη αμοιβή τα 150 ευρώ,
  • για γραφεία και καταστήματα έως 1.000 τ.μ. το κόστος είναι 2,5 ευρώ/τ.μ. με ελάχιστη αμοιβή τα 300 ευρώ, ενώ για γραφεία και καταστήματα άνω των 1.000 τ.μ. το κόστος είναι 1,5 ευρώ/τ.μ.

Εξαιρέσεις. Από την υποχρεωτική έκδοση πιστοποιητικού ενεργειακής απόδοσης εξαιρούνται:

  • Oι αποθήκες και οι χώροι στάθμευσης.
  • Νέες μισθώσεις κτισμάτων συνολικής επιφανείας κάτω των 50 τ.μ.
  • Παρατάσεις παλαιών μισθώσεων με τον υφιστάμενο μισθωτή.
  • Τροποποιήσεις όρων υφιστάμενων μισθώσεων (π.χ. μειώσεις καταβαλλόμενων ενοικίων κ.λπ.).
  • Μισθώσεις κτιρίων ή τμημάτων κτιρίων που στεγάζουν βιομηχανίες, βιοτεχνίες, εργαστήρια, παρασκευαστήρια, υπηρεσίες με σημαντικό ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό.
  • Μισθώσεις κτιρίων ή τμημάτων κτιρίων που χρησιμοποιούνται για αποθήκευση αγαθών, φύλαξη αντικειμένων ή στέγαση ζώων.
  • Μισθώσεις κτιρίων ή τμημάτων κτιρίων για στάθμευση αυτοκινήτων, δικύκλων ή τρικύκλων, πρατήρια υγρών καυσίμων και πλυντήρια αυτοκινήτων.

Εν τω μεταξύ, υποχρεωτική γίνεται από τον Ιανουάριο του 2015, η χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας( ΑΠΕ) για την κάλυψη ενός μέρους των ενεργειακών αναγκών νέων κτιρίων ή κτιρίων στα οποία γίνεται σημαντική ανακαίνιση.

Τα παραπάνω προβλέπει νομοσχέδιο του ΥΠΕΚΑ, μέσω του οποίου θα εναρμονιστούν κοινοτικές οδηγίες. Οι λεπτομέρειες για την υλοποίηση της υποχρέωσης αυτής, θα προβλέπονται σε υπουργική απόφαση, η οποία θα πρέπει να εκδοθεί μέχρι τότε. Θα περιλαμβάνει δε εκτός από τις γνωστές και διαδεδομένες τεχνολογίες των αιολικών, φωτοβολταϊκών κλπ, συστήματα τηλεθέρμανσης και τηλεψύξης που παράγονται με χρήση σε σημαντικό ποσοστό ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Η ίδια απόφαση, θα καθορίζει επίσης «τα κατάλληλα μέτρα που πρέπει να ισχύουν στον κτιριοδομικό κανονισμό, έτσι ώστε να αυξηθεί το μερίδιο κάθε μορφής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές στον οικοδομικό τομέα».

Αυτό σημαίνει ότι το ΥΠΕΚΑ θα πρέπει να προχωρήσει στην τροποποίηση του Οικοδομικού Κανονισμού, ώστε να χαρακτηρίζονται ως αποδεκτά οικοδομικά στοιχεία και να ενσωματώνονται στο κτίριο, φωτοβολταϊκά πάνελς κ.λπ.

Με την απόφαση, θα προσδιορίζεται επιπλέον τις προδιαγραφές των συστημάτων αυτών, ώστε να επιτρέπεται η χρήση τους, «μόνον εφόσον επιτυγχάνουν σημαντική μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και με βάση ενεργειακά σήματα, οικολογικά σήματα ή άλλα κατάλληλα πιστοποιητικά ή πρότυπα που έχουν θεσπιστεί σε εθνικό ή κοινοτικό επίπεδο».

www.anko-eunet.gr

This entry was posted on Τρίτη, Ιανουάριος 10th, 2012 at 12:55 and is filed under ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ - ΤΑΞΙΔΙΑ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply