Πρόκειται για την πρώτη απο σειρά επαφών με τους πολιτικούς αρχηγούς που ξεκίνησε ο Πρωθυπουργός στην προσπάθεια του να εξασφαλίσει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συναίνεση ενόψει της άφιξης της τρόικας

Ενδεικτικό των σκληρών πιέσεων που ασκούνται από την πλευρά των τροικανών είναι το γεγονός ότι ακόμα και τώρα δεν έχει οριστικοποιηθεί η ημερομηνία έλευσης τους δίνοντας σαφές μήνυμα, ότι εάν δεν προχωρήσει η υλοποίηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η κυβέρνηση τότε δεν πρόκειται να έρθουν παγώνοντας την εκταμίευση της έκτης δόσης.

O Πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Ν.Δ. κ. Αντ. Σαμαρά.Η συνάντηση κράτησε περίπου μιάμιση ώρα και σύμφωνα με την λιτή ανακοίνωση που εξέδωσε ο Γ. Μιχελάκης “ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Αντώνης Σαμαράς ενημερώθηκε από τον πρωθυπουργό κ. Λουκά Παπαδήμο για την εξέλιξη του PSI και την πορεία της οικονομίας ενόψει της άφιξης της τρόικας στην χώρα μας. Για τα θέματα αυτά ακολούθησε ανταλλαγή απόψεων”.

Ωστόσο, επρόκειτο για ιδιαίτερα κρίσιμη συνάντηση καθώς τις επόμενες ημέρες ο πρόεδρος της ΝΔ θα κληθεί να στηρίξει ή όχι, βασικά νομοθετήματα που θεωρούνται από την τρόικα, ως απαραίτητα για να συνεχιστεί η χρηματοδότηση της χώρας.

Ο ΛΑΟΣ από την άλλη βλέπει ότι ο μόνος δρόμος είναι ανασχηματισμός από τον οποίο θα προκύψει κυβέρνηση τεχνοκρατών. Τα πολιτικά στελέχη όλων των κομμάτων θα δώσουν την θέση τους σε τεχνοκράτες οι οποίοι θα αναλάβουν να περάσουν τα επώδυνα μέτρα και έτσι οι κομματικοί να μην φθαρούν ενόψει εκλογών.

Το σενάριο αυτό δεν το αποκλείει ούτε η ΝΔ αφού την βγάζει από το αδιέξοδο.

ΝΔ: Τα μέτρα δεν τα ζητάει η τρόικα

Η ΝΔ θεωρεί ότι δεν χρειάζονται νέα δημοσιονομικά μέτρα, πέρα από όσα περιλαμβάνονται στο Μεσοπρόθεσμο και το πολυνομοσχέδιο. Επιπλέον ότι η λήψη νέων μέτρων δεν είναι μέσα στις αρμοδιότητες αυτής της κυβέρνησης.

Ειδικότερα, για τις επικουρικές συντάξεις η ΝΔ θεωρεί ότι το θέμα έχει λήξει, ότι κακώς έχει αναχθεί σε προτεραιότητα και ότι κάτι τέτοιο δεν προκύπτει από την πέμπτη επικαιροποίηση του μνημονίου.

Για τις μειώσεις στον ιδιωτικό τομέα λένε ότι κατ΄ αρχήν είναι θέμα των κοινωνικών εταίρων. Θεωρούν ότι οι μισθοί δεν είναι το καθοριστικό στοιχείο για την ανταγωνιστικότητα, η οποία συνδέεται με την φορολογία, με το ρυθμιστικό καθεστώς των επιχειρήσεων που περιλαμβάνει και το κόστος από τη γραφειοκρατία και από τις ασφαλιστικές εισφορές. Υποστηρίζουν δε ότι στους τρεις αυτούς παράγοντες μπορούν να γίνουν διορθωτικές παρεμβάσεις χωρίς να αγγιχτούν οι μισθοί.

Γενικότερα, η ΝΔ αμφιβάλει για το ότι η συζήτηση περί νέων μέτρων προέρχεται από την τρόικα και εμμέσως θέτει ζήτημα επικοινωνιακών χειρισμών της κυβέρνησης.

Στέλεχος του επικοινωνιακού επιτελείου έλεγε στους δημοσιογράφους: “Δεν βλέπουμε άγριες διαθέσεις από την πλευρά της τρόικας και ελπίζω ότι η κυβέρνηση δεν ανοίγει περισσότερα μέτρα από όσα της θέτουν”.

Στη σύσκεψη, συμμετείχαν ο υπουργός Εξωτερικών και αντιπρόεδρος του κόμματος Σταύρος Δήμας, ο υφυπουργός Οικονομικών Γιάννης Μουρμούρας, ο σύμβουλος του προέδρου Χρύσανθος Λαζαρίδης και οι τομεάρχες Κωστής Χατζηδάκης, Νότης Μηταράκης, Χρήστος Σταϊκούρας και Γιάννης Βρούτσης.

 

www.newsit.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.